A betegségek lelki eredete

Már nagyon régóta foglalkoztat az egészség – betegség kérdése. Talán azért van ez így, mert egy idő után megelégeltem a gyógyszerek és antibiotikumok szedését. Folyamatosan azon gondolkoztam, hogyan tudnék kiszállni ebből a mókuskerékből. Miért talál meg mindig ugyanaz a probléma?

 

Elkezdtem különféle könyveket bújni, majd 3 évig lehetőségem nyílt alaposabban is elmélyíteni az ismereteimet. Tanulmányaim során komolyabban elmerültem a természetgyógyászatban, kronobiológiában, pszichológiában és a Bach virágterápiában. Hálásan üdvözöltem a szelíd módszereket, és rögtön ki is próbáltam őket.

 

Minden vágyam az volt, hogy a tüneti kezelés helyett leássak a probléma gyökeréig. Úgy gondoltam, hogy ha ugyanazok a betegségek találnak meg újra meg újra, azok nem lettek meggyógyítva. Én viszont teljesen ki akartam irtani magamból őket. Meg kellett tennem a legnehezebb lépéseket és szembenéztem a problémákkal. Nagyon érdekes felismeréseket tettem.

 

Ez a cikk azért íródik, hogy elindítsak egy sorozatot, melyben feltárom a betegségek lehetséges lelki okait.

 

Úgy gondolom célszerű megismerni, hogy az állandó gondolati mókuskerék, a rohanás, stressz, szorongás, az elfojtások és az elnyomott érzelmek milyen fizikai tüneteket produkálnak. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy csökkentsük és megszüntessük a fájdalmat? Egyáltalán miért hívjuk életre őket? Mi az, amit önmagunknak sem vallunk be?

 

Nemrégiben a kezem ügyébe került egy könyv (Jacques Martel – Lelki eredetű betegségek lexikona), mely rengeteg segítséggel szolgált a különféle problémák elemzésében és megértésében. Merüljünk hát el lelkünk bugyraiban és ismerjük meg a betegségek lelki okait!migren1

Migrén

Úgy gondolom, hogy a fejfájás és a migrén már népbetegségnek számít, hiszen nem telik el úgy nap, hogy ne hallanám a környezetemből – Jaj már megint úgy hasogat a fejem! Sajnálatos módon első kézből ismerem a problémát.

 

Jó pár éve annak, hogy előjöttek a migrénes tünetek – látászavar, könnyezés, szemkörnyéki – és halántéki fájdalom, hányinger, rosszabb esetben hányás. Eddig egy fájdalomcsillapító sem hatott, pedig próbálkoztam mindennel. Csak az elsötétített szoba segített és az idő múlása. Régebben hetente többször is előjött nálam ez a probléma, később már „csak” havonta jelentkezett. Meg akartam érteni, hogy miért kell újra átélnem ezt a fájdalmat? Mi váltja ki? Mi az, amit elnyomok magamban, ami generálja a migrént? Milyen lelki ok húzódik meg a háttérben?fejfajas

Tanulmányaim során szépen lassan megjöttek a válaszok is:

 

A migrén (mint ahogy a többi betegség is), a test üzenete számunka. Valami felszínre akar törni, amit elnyomunk magunkban. Változtatni, cselekedni kell.

 
Elképzelhető, hogy olyan helyzet alakult ki az életünkben, amikor képtelenek vagyunk felfogni, elfogadni az eseményeket, melyek velünk történnek. Úgy érezzük, hogy nem mi irányítunk. Bábuként dobál bennünket az élet, ezért folyamatosan szorongunk. Nem látjuk a helyes utat, nem tudjuk meghozni a helyes döntést, mely segítené a továbblépésünket.

 

Előfordulhat, hogy túlságosan magas elvárásokat támasztanak velünk szemben, melynek képtelenek vagyunk megfelelni. Hatalmas ellenállás alakul ki bennünk. Konfliktus feszül a gondolataink, igényeink és vágyaink között, ezért a fejünk túlhevül. Nem érezzük jól magunkat abban az élethelyzetben, amiben vagyunk, így menekülni vágyunk. Az elfutás azonban nem old meg semmit. Csak halogatjuk a megoldást. Azt hisszük, ha gyorsan szaladunk, magunk mögött hagyhatjuk a problémákat. Ez sajnos nem így van. A gondok követnek minket addig, amíg nem vagyunk elég bátrak szembenézni velük.

Mi a megoldás?

 

Engedjük el a gyeplőt és simuljunk bele az élethelyzetbe, melyben jelenleg vagyunk. Ne akarjunk mindig irányítani. engedjük, hogy az események beáramoljanak az életünkbe. Keressük az örömöt, békét és harmóniát. Csendesedjünk el egy kicsit. Tisztítsuk meg a szervezetünket, igyunk sok folyadékot.

gyogyteak

A gyógynövényeket is segítségül hívhatjuk a fájdalommal szemben:

  • cickafark – a teát jó melegen kell kortyolgatni. Rendszeres fogyasztásával a migrén teljesen megszüntethető. Igazi csodaszer.
  • csalán – nagyszerű salaktalanító és vértisztító hatása van. A teát csak forrázzuk, nehogy elillanjanak belőle az értékes hatóanyagok. Megelőzés céljából akár egész éven át iható, de csak egy csészével naponta.
Székely Orsolya

Kicsi Budoár Orsi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.