A Házasságról, egy Férfi tollából

A házasságról mostanság igen sokféleképpen szoktunk gondolkodni. Amit én látok alapvetően két út felé szakadt szét az egésznek a lényege, és a kettő között hatalmas űr tátong. Az egyik út, amelyik teljesen értéktelennek és feleslegesnek tartja és akár le is degradálja ezt a szentséget, a másik, amelyik tradicionális úton haladva túlmagasztalja, és inkább szokásjogként használja eme köteléket.

 

Én azt gondolom, hogy mint mindennek, az arany középút lenne a lényege, még ha olyan nehéz is megtalálni.

Nézzük meg először is, hogy ősi gyökerekben mi is lehetett a jelentősége a házasságnak?

Abban biztosak lehetünk, hogy anno nem a papír aláírása lehetett a lényeg és az sem, hogy egy huszadrangú pap adjon minket össze. De akkor mi volt ennek a jelentősége?

Én azt gondolom, hogy az elhatározás, a fogadalom, amely tiszta szívből érkezett.

a-hazassagrol1

Akármennyire is furán hangzik, de ez elsősorban a férfi fogadalma és elhatározása volt. A férfi genetikájából adódóan is nehezebben köteleződik el és a felelősség vállalása is sokkal nagyobb kihívás számára, mint egy nőnek.

 

Éppen ezért a férfinek kellett elsősorban elhatározni magát, hogy megállapodik és képes akár egész életében a teljes figyelmét annak az egyetlen Nőnek szentelni.

 

Kedves hölgyek! Higgyétek el, hogy ez nem olyan könnyű ám!

 

Na de nézzük, hogy mit is jelent manapság a házasság?

Azt beláthatjuk, hogy olyan mély és ősi fogadalmakra már szinte képtelenek vagyunk, mint régen. A legkomolyabb fogadalmainkat is egy laza mozdulattal tudjuk semmisé tenni manapság és tisztelet a kivételnek, ha még létezik ilyen.

Mivel ilyen mértékű elhatározás a mai világban igazán tiszta szívből nehezen vagy egyáltalán nem jön létre, ezért azt gondolom, hogy papír ide vagy oda, de a házasságkötés a mai világban a legkomolyabb elhatározás egy férfi számára, amikor is aláírja azt a papírt. Persze sokan mondják, hogy ennek semmi jelentősége, de én azt gondolom, hogy igenis van!

 

Persze nálam is a felelősség fel nem vállalásának egy bújtatott formája volt az, hogy a házasságnak semmi értelme, teljesen felesleges, hisz mi változna meg attól.

Én mondom, minden!

 

Természetesen ezt is lehet teljesen gépiesen csinálni, megházasodunk, mert ez így van rendjén, és az első adandó alkalommal, amikor egy kis nehézség adódik már uzsgyi, válunk is.

De a gépies házasodással ellentétben, ha egy picit is beleengedi magát és a lelkét ebbe a dologba az ember, akkor érzi, hogy már van veszteni valója. Valami mássá alakul benne ott mélyen belül. Sajátjának érzi, amit kell is, és szeretne is ápolni.

a-hazassagrol2

És ami a legfontosabb, hogy sokszor meggondolja, hogy valóban felrúgja-e az egészet vagy inkább megpróbálja valahogy helyretenni a kapcsolatát, esetleg más szemszögből nézni a dolgokat.

 

Röviden összefoglalva azt gondolom, hogy nagyon ritka kivétellel valamilyen elköteleződési probléma lapul meg a háttérben, ha egy férfi nem akarja elszánni magát a házasságra. És igen is biztosra tudom, hogy az ember lelkében rengeteg minden megváltozik ezzel az egy határozott döntéssel.

 

Úgyhogy amikor azt hallom, hogy ez csak egy papír, akkor csak mosolygok, és arra gondolok, hogy barátom, ha te azt tudnád….

 

Végszónak még egy gondolatot tennék hozzá ehhez, hogy részemről kerek legyen a történet. Természetesen láttam olyan párokat ahol a papírformának valóban semmi jelentősége nem volt és náluk valóban nem is változna semmi egy házasságkötés után. Náluk ez egy valódi szívből jövő elhatározás, hogy egymást választották, nincs bennük kérdőjel, boldogan terveznek és élik az életüket. Ezt viszont nem azért írtam, hogy most sokan ennek örömére magukra ismerve – tévesen- felmentsék magukat.

Azt tudom ajánlani minden Férfi társamnak, hogy egy teljes önelemzés, lehetőleg őszintén, nem árthat.

 

Ha úgy érzed bármilyen szinten is ott lebeg a házasság, mint jövőbeli lehetőség- és ne csak magadra gondolj-, akkor dolgozz magadon, nézz szembe a tényekkel és tedd azt, amit egy férfinak tennie kell.

Böjtös Zsolt

Böjtös Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.