A lelki fejlődés folyamata az enneagram rendszerével

Amikor az enneagramról beszélünk, akkor általában csak a típustanra gondolunk, pedig külső és belső folyamatokat is meg lehet érteni az enneagram rendszerével. Az enneagrammal való munka egy út, melynek során kilenc összefüggésben láthatjuk meg a folyamatokat.

Hogy segít az enneagram rendszere a tudatosodás, lelki fejlődés folyamatában?

 

Lelki fejlődés

Észrevesszük, hogy valami nincs rendben az életünkben, boldogtalanok vagyunk. Elmegyünk egy tanítóhoz, olvasunk, kutakodunk, tudatosan elkezdjük építeni az életünket. gyakorlatokat végzünk, hogy belső ellenállásunkat leküzdve közelebb kerüljünk a célhoz, hogy azok legyünk, akik valójában vagyunk. Az enneagram segítségével nemcsak a maga törvényszerűségében lehet megérteni. Az enneagram azt is megmutatja, hogy mi a következő lépés a személyes fejlődés meghatározott pontján. Végső soron minden enneagram típus problémáit magunkban hordozzuk és tudatos emberként minden típus pozitív lehetőségeivel tudunk élni. Vizsgáljuk meg az enneagram ábráját!

 1. enneagram pont: Észrevesszük, hogy elégedetlenek és boldogtalanok vagyunk, ha nem valódi lényünknek megfelelően élünk. Az 1. pont kapcsolatban áll a 7. és a 4. ponttal, megsejtjük a célunkat (7. pont) és azt is, hogy érzelmileg meg kell változnunk (4. pont).
 2. enneagram pont: Begyűjtünk minden lehetséges információt arról, hogy mit kell tennünk a változáshoz. Ezzel tisztább lesz a cél (8. pont), és az 1. ponthoz hasonlóan félünk az érzelmi változástól (4. pont).
 3. enneagram pont: Itt egy új minőségnek kell belépnie, amely kívülről van hatással ránk, segít abban, hogy elinduljunk az önmagunkhoz vezető úton. Ez esetenként különböző lehet, egy tanító, egy könyv, pszichológus, stb.
 4. enneagram pont: Eljutunk az érzelmek területére, amelyhez az 5. pont is tartozik. érzelmi merevségtől szenvedünk, gyakran visszamenekülünk a múltunkba. (1. és 2. pont) Az érzelmi nyomás miatt gyakran szem elől téveszthetjük a célt. A tudatos gyakorlatok, pl. a meditáció segítenek, hogy tovább haladjunk a tudatosodás folyamatában.
 5. enneagram pont: Néha már képesek vagyunk tudatosan szemlélni és ez által megérteni az érzelmeinket, de gyakran még azonosítjuk velük önmagunkat. Ezzel már tisztábban látjuk a célt (7. és 8. pont).
 6. enneagram pont: Ismét egy hatalmas külső impulzusnak kell jönnie és hatnia ránk, különben elakadunk, és célunk elérhetetlennek tűnhet annak ellenére, hogy már előrejutottunk a folyamatban. Itt is egy személyről, tanítóról, külső helyzetről van szó, amely segít, hogy türelemmel és kitartással tovább tudjunk haladni.
 7. enneagram pont: Elérjük a kívánt cél alsó szintjét.
 8. enneagram pont: Teljesen átadhatjuk magunkat a célnak, és megvalósíthatjuk önmagunkat.
 9. enneagram pont: Egy magasabb szintre érkeztünk, ahol megpihenhetünk, mielőtt újra kezdjük a folyamatot, hogy egyre feljebb haladhassunk a tudatosság létráján.

Ezzel az enneagram szemlélettel felismerjük a személyes fejlődés törvényszerűségeit, könnyebben átvészeljük azokat a nehéz időszakokat, amelyet a 4. és 5. enneagram pontban kell átélnünk. belátjuk, hogy külső segítségre is szükségünk van (3. és 6. pontok). Felismerjük, hogy ha a 4. pontnál visszamenekülünk az 1. vagy 2. pont régi beidegződéseihez, akkor csak értelmetlenül futjuk a köröket eredmény nélkül.

Az enneagram:
 • megmutatja egy folyamat lefutását (1-9 pont),
 • azt, ami fenntartja a folyamatot (3. és 6. pont),
 • hol kell számolni a nehézségekkel (4. és részben 5. pont).

Ebből egyértelműen kiderül, hogy az adott pontokban mit kell tennünk a haladás érdekében.

Klausbernd Vollmar – Enneagram című könyvéből

Felhasznált irodalom: Klausbernd Vollmar – Enneagram

Holics-Mester Marianna

Zen Coach, Sámán gyógyító Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.