A „Mi bajod? Semmi!” Játszmája

Gondolom mindenkinek ismerős a “Mi bajod? Semmi!” játszma, főleg nekünk nőknek, mert többnyire mi játszuk ezt.

Van egy lányom, és az egyik este telibe talált az a tükör, amit ő mutatott nekem, amit leutánozott és átvett tőlem, amivel kapcsolatban elbeszélgettünk arról, hogy miért nem célravezető ez.

Ha egy férfit kérdezel meg, hogy mi baja van, és azt mondja semmi, 99 %-ban tényleg semmi baja. Nőknél ez fordítva van.

Ezt a szituációt egy férfi kb. kétféle képpen tudja lereagálni:

  • Mi a baj drágám?
  • Semmi!

Ok, akkor jó, és visszamegy csinálni a dolgát, te meg ott puffogsz, hogy mekkora érzéketlen tuskó, nem tudott volna tovább faggatni? Mennyire nem törődik veled, közben meg neked annyi bajom van! Ő meg éli világát!

Ezzel a semmivel ki tudod kergetni a férfit a világból!  Ha szeretnéd, hogy az történjen, amire vágysz, kezdj el kinyilvánítani, elmondani, ami valójában van veled, ezzel megelőzöl egy játszmázást. Mert a férfiak nem szeretnek találgatni!

A másik variáció, hogy szétfaggat, szétnyaggat, és attól leszel nagyon ideges, ott már nemhogy semmi sem lesz, hanem még a születéséig visszamenőleg is ráolvasod az összes bűnét.

Amikor az én párom megkérdezi mi a baj, és elmondom azt, hogy semmi, akkor azt válaszolja: Na, akkor sok minden! Olyankor elmosolyodom, mert tudom, hogy igaza van! Sok minden.

Viszont mostanában inkább azt felelem neki:

  • Ha letisztáztam magamban, és meg tudom fogalmazni, hogy ne tűnjön zagyvaságnak, elmondom. Ezt jobban elfogadja, és tudja, hogy ez így is lesz.  Így nem akadok ki, ha nem faggat tovább, nem érzem azt, hogy nem foglalkozik velem, hiszen odajött és megkérdezte, és tiszteletben tartotta, hogy jelenleg Böbe agyilag nem elérhető.

Tegnap szembesültem azzal, hogy a lányom az én mintámat követi. Amikor megkérdeztem tőle, hogy mi baja van, könnyes szemmel mondta, hogy semmi. Nem hagytam annyiban, elmondtam neki, hogy örülnék, ha megosztaná velem a gondolatait, viszont kész lettem volna eljönni tőle, ha elmondta volna, hogy most egy kicsit hagyjam még magára, és ha meg tudja fogalmazni, beszélünk. Ha szeretné, hogy valaki meghallgassa őt akkor a „semmi” nem célravezető, mert ő is tudja, én is tudom, hogy a lelke mélyén szeretne beszélni a problémájáról. És ha otthagytam volna, akkor az lett volna a gondja  hogy nem törődöm vele.

Fontos, hogy a gyerekeknek megtanítsuk a játszma nélküli életben rejlő tágabb potenciálokat.

 

Elmondtam neki, hogy jó lesz, ha megtanulja ezt máshogyan kezelni, ha nem akar játszmába keveredni a jövőbeli kapcsolataiban.

Kedves nőtársaim, és persze férfiak, akik hasonló játszmákat játszotok öntudatlanul!

Csak akkor mond azt hogy nincs semmi bajod, ha tényleg így van! Ellenkező esetben vagy rádhagyják, vagy szétnyaggatnak és idegbajos leszel.

Ha szeretnéd, hogy meghallgassanak, de abban a pillanatban nem tudod elmondani értelmesen, mi a valódi bajod, akkor világosan, érthetően közöld:

  • Köszönöm, hogy rákérdeztél, sok minden van bennem most, szeretnék kicsit egyedül maradni, vagy
  • szeretném, ha átölelnél, vagy
  • szeretném, ha hagynál nekem egy kis időt, hogy rendbe tegyem a gondolataimat és utána szívesen megosztom veled.

Ugye hogy ennek más a kinézete? Mintha rávágnád, hogy semmi közben potyognak a könnyeid? Ugye hogy az nem túl hiteles a semmire?

Milyen lenne az életed, ha máshogy kommunikálnád ki az érzéseidet, mint ahogy eddig tetted?

Hogyan változnának meg a kapcsolataid? Mik azok a minták és korlátozások, amelyek akadályoznak, hogy kifejezd önmagad és a valódi érzéseidet?

Hajlandó lennél ezen változtatni?

Mi egyéb lehetséges?

Horváth Erzsébet

Önismeret-fejlesztő tréner, Energetikai testkezelő facilitátor, Coach Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.