A modern gyermekkor kihívásai

A gyerekek új generációja másképp működik, mint a korábbi generációk. Az energiamezőjük felveszi környezetük hatásait és azokét, akik benne vannak, gyorsabban, mint ahogy felfognák.

 

Magas rezgésük miatt olyan érzékenyek, hogy nem tudják saját érzéseiket megkülönböztetni másokétól. Ez különösen érzékennyé teszi őket. Nagyon nagy teher egy gyereknek, ha minden körülötte zajló eseményért felelősséget vállal, ez még egy felnőttnek se menne. A gyermekek azt akarják, hogy minden rendben legyen, mindent és mindenkit ki akarnak javítani.

 

Az információ korát éljük

Az információ és az elvárások korát éljük. Folyamatos mintákat kapnak a gyerekek arról, hogyan kell viselkedniük, mi a menő, vagy elfogadható, milyen ruhát kéne hordaniuk, stb. Folyamatosan kapják az ellentmondásos híreket arról, hogy mennyire vannak biztonságban.

Az internet, a mobiltelefon, a tablet mint eszköz, nagyon jó oktatási célokra, de elszemélytelenítik a gyerekek személyes kapcsolatait. A kommunikáció nagy része rövid, szöveges üzenetekre korlátozódik, aminek sajátos nyelvezete van. A szavakat néhány betűvel helyettesítik. Akármit megtudhatnak anélkül, hogy bárkivel is beszélnének. Ez megfosztja őket attól a lehetőségtől, hogy a felnőttek vezessék és tanítsák őket ebben a világban. Csak a személytelen tényeket tanulják meg, a hozzájuk tartozó érzelmek vagy az emberi kapcsolat tapasztalatalapú irányítása nélkül, ezért nincs is alapjuk, ami ezeket támogatná.

A közösségi oldalak még nagyobb nyomást tesznek a gyerekekre. A posztok miatt folyamatosan összehasonlítják magukat és tapasztalataikat a társaikéval. A bulik képei, videói, események, a kommentek róluk és a rosszindulatú posztok mára már elfogadottak lettek. A kommentek megmutatják, hogy gyermekeinket tisztelik-e, hogy ők tisztelnek-e másokat, mi a fontos nekik, hogyan bánnak velük mások, stb. Néha a posztok csak a jó benyomás miatt fontosak, de a legtöbbjük bepillantást enged a gyerek társas életébe.

 
A közösségi oldalak ugyanazt a kortársi nyomást testesítik meg, amit annak idején mi is átéltünk. A gond csak az, hogy most minden az egész világ szeme láttára zajlik. Ez nagyon mélyen érinti gyermekeink önértékelését.

 

A fegyelem problémái

Olyan sok szabály között élünk, hogy sok jó szándékú szülő fél fegyelmezni a gyermekét, különösen nyilvánosan, mert tart a kiközösítéstől, a kritikától és attól, hogy problémái lesznek a törvénnyel. Azonban, ha a gyereket nem fegyelmezik, akkor nagyon valószínű, hogy az idegenek ezért mindenféle megjegyzésekkel illetik a szülőket.

Az átlagos idő, amit egy szülő a nap során a gyerekével tölt, napi 20 perc és heti 12 óra között ingadozik.* Hogyan várjuk el a gyerekeinktől, hogy megfelelően fejlődjenek, ha legtöbbször más társaságában vannak, vagy egyedül? A szülők nagy része minimum heti 40 órát dolgozik, vagy még annál is többet.

 
A gyerekek vagy egyedül, vagy a pedagógusok mellett vannak. A szülőknek nincs ideje arra, hogy mély kapcsolatot alakítsanak ki velük. Minden családtag elszigetelődik, így lassan a családi egység helyett egymás mellett élő emberekről beszélünk.

 

Zaklatás

Régen a zaklató gyerekeket megbüntették, és nekik is meg kellett tapasztalniuk, hogy milyen, ha őket zaklatják. Ma mindez észrevétlenül zajlik, és az áldozat érzelmileg és fizikálisan is veszélyben van. Az áldozat sokszor nem is beszél a problémáról, értéktelennek érzi magát. Úgy érzi, hogy ő kevesebb, mint mások, és ez idővel meggyőződéssé is válik.

Mivel a zaklatás szégyen, ezért a gyerekek nem kérik a felnőttek segítségét. Egy lelkileg erős gyermek minden bizonnyal jól boldogulna ezzel a helyzettel, de manapság melyik gyerek mondhatja ezt el magáról?

 

A gyerekeket érzéketlenné tették a videojátékok, a mozifilmek és más erőszakos jeleneteket tartalmazó felületek. Ha a gyermekek nem érzik, mi az, hogy halott, akkor azt sem tudják, hogy mit okoznak kegyetlenségükkel a társaiknak. Ha a durva üzenetek elküldése olyan, mint egy játék, az még inkább lealacsonyítja az áldozatot.

 
A lelkileg érzékeny gyerekek még inkább ki vannak téve a zaklatás veszélyének, mert mások, mint a többiek. gyengédebbek, tudatosabbak, emiatt nehezebben tudják megvédeni magukat.

 

Tinédzser öngyilkosság

A legtöbb iskola túl nagy, túl sok diákja és túl kevés tanára van, akik ráadásul alulfizetettek. Az iskola személytelen lett. A tanároknak követniük kell a tanmeneteket és az iskola rendszerét, miközben túl sok diák van rájuk bízva. Éppen ezért nem mindig veszik észre a finomabb és nyilvánvalóbb változásokat, csak amikor már késő.

Akik komolyabban fontolgatják az öngyilkosságot, azok nem beszélnek nyíltan róla, de bizonyos jelekből le lehet szűrni, hogy készülnek valamire.

 

  • A depresszió jeleit mutatják, eltávolodnak a többiektől, nem érdeklődnek kedvenc elfoglaltságaik iránt és alvási-evési problémáik vannak.
  • Sokat beszélnek vagy érdeklődnek a halál és a haldoklás iránt
  • Fájdalmat okoznak maguknak, megvágják saját végtagjaikat
  • Elajándékozzák kedvenc tárgyaikat, búcsúzkodnak
  • Azt mondják, hogy többet már nem tudnak elviselni
  • Azt mondják, hogy a világ jobb lesz nélkülük

 

Ha egy gyerek hasonlóan viselkedik, hasonló dolgokat mond, mint a fent felsoroltak, mindenképpen keressünk fel egy szakembert, orvost. Mindenképpen tegyünk valamit, ne gondoljuk, hogy ez egy átmeneti időszak és majd magától elmúlik. Van, amikor nem egyértelmű, hogy egy kamasz öngyilkosságot fontolgat. A zaklatások nagy részénél a zaklató mondta az áldozatnak, hogy meg kéne ölnie magát, mert a világ jobb lesz nélküle. Ha ilyen a tudomásunkra jut, azonnal az áldozat segítségére kell sietnünk és jelentenünk a zaklatót a hatóságoknak. Azonnal mondjuk el az áldozatnak, hogy a zaklatónak nincs igaza.

*forrás: A ma gyermekeinek evolúciója

Segélyvonalak

Gyerek és Ifjúsági Telefonszolgálat:

Kék vonal

116 111
Előtag és körzetszám nélkül hívható bárhonnan Magyarország területén minden nap 0-24 óráig, mobilról is.
http://www.kek-vonal.hu/

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége

 116-123

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat

(80) 20-55-20
Elérhetőség ideje: A nap 24 órájában, non-stop

 

Holics-Mester Marianna

Zen Coach, Sámán gyógyító Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.