A szerelem romboló arca

Amiért mindenre képesek vagyunk, ami magasba röpít, elvarázsol és megszépíti az egész világot. Ez a szerelem egyik arca. De van egy másik is, ami összetör, megaláz, lehúz, börtönbe zár és nem enged. 

A társfüggőség nem jelenti feltétlenül azt, hogy csak párkapcsolatról van szó, hiszen a szülő és gyermek között is ugyanúgy előfordulhat, a tünetek sokban hasonlítanak, és véget vetni ennek ugyanolyan nehéz.

A kérdés, az, hogyan? Hol a határ? Mi az egészséges arány? Lehet-e egyensúlyt tartani?Hogyan kezdődik?

Szerelemmel! Azzal a rózsaszín ködössel! Amikor hagyod, hogy elárasszon ez az érzés, annak ellenére, hogy tudod ez csak illúzió.

 

Amikor észleled az első nézeteltéréseket, hogy valami nem stimmel, nem vagy tisztában vele, hogy kezdesz mentegetőzni, érvelni, megbocsátani, új esélyt, a sokadikat adni vagy angyal szerepében tetszelegni azzal a küldetéstudattal, hogy majd te kigyógyítod, megváltoztatod, hogy jobb legyen, vagy, több önbizalma legyen (örökbe adod a tiédet), szeretve legyen (hiszen a szülei nem szerették), szenvedélybetegségeitől megszabadulni (hiszen biztos nehéz gyermekkora volt stb…..de te majd segítesz>feláldozod magad érte és ápolod amikor másnapos lesz stb…) És így indul az ördögi kör.

A társfüggőség okai

A szakemberek a társfüggőséget egyfajta viselkedészavarként tartják számon, melynek során a beteg a saját akaratát és igényeit háttérbe szorítja, ezzel egyidejűleg önmaga elé helyezi a párja kívánságait, és ezáltal olyan csapdába kerül, amiből nagyon nehéz szabadulni. A társfüggő ember életének egyetlen értelme a párja, akit már már isteni magaslatokba emel.

Hozott családi minták

Ez alapján alakítjuk ki tanult tehetetlenségként. Az ebben a betegségben szenvedők sokszor nem tudják, hogy társfüggők és a problémáik valójában önmagukból fakadnak. Egy sajátos, megalázó és kiszolgáltatott állapotban élnek, melyhez szociálisan, érzelmileg és fizikailag is ragaszkodnak, önmagukat is a párjukon keresztül ítélik meg. 

Gyermekkorban túlzott szeretethiány, szeretetlenség

Az örökösen ismétlődő kapcsolati játszmák is megnehezítik annak felismerését, hogy ki a társfüggő.

A társfüggőség tünetei

 Beteges megfelelési vágy, örökös megfelelési kényszer, úgy érezzük, semmit nem tudunk, vagy nincs kedvünk csinálni, ha ő nincs velünk, féltékenység, birtoklási vágy, nincs baráti kör, ha a társ kérésére gondolkodás nélkül igent mondunk

A társ helyeslése, szeretete a legfontosabb, az ő véleménye a legfontosabb, egyedül megbénulunk, alárendeljük magunkat, mindig szelíd és alázatos.

Mindennapi része az elhagyatottságtól, szakítástól való félelem (ez pánikbetegséghez is vezethet)

Ha a társadat elkezded piedesztálra emelni, te meg lenyomod magad, mert nincs önbizalmad, már nem tudod ki vagy és melyek a te gondolataid, tudd, hogy társfüggő lettél!

 

Kiút a társfüggőségből

 A kiút az jelenti, ha valaki felismeri önmagában a függőséget, vagy az arra való hajlamot. Enélkül nem tud nekilátni a probléma orvoslásának, hiszen létezéséről sem tud. A legjobb megoldás egy önálló élet, a teljes függetlenség kialakítása. Fontos, hogy találjunk olyan embereket, barátokat, vagy elfoglaltságot, amely akkor is képes örömöt nyújtani, ha a partnerünk nincs a közelünkben (pl. kézműves tanfolyam, önismereti, jóga vagy sport, futás stb.) 

Akik függőségi viszonyba kerülnek, általában nagyon rosszul viselik a magányt. Fejletlen, éretlen személyiségűek, akik általában lelkileg még nem nőttek fel, és nem rendelkeznek pozitív énképpel. S mivel értéktelennek, önállótlannak tartják magukat, ezért, másoktól várják az életük kiteljesedését.

Az önvizsgálat

Nagyon fontos!!! Meg kell keresni a kiváltó okokat, a probléma forrását, amelyhez akár szakember segítségét is igénybe vehetjük. Amennyiben spirituális beállítottságúak vagyunk sokkal szélesebb a skála a probléma feltárásához: pl..Bach féle virágterápia, spirituális választerápia, pszichoterápia, lélekterápia, egyéb önismereti kurzusok lehetőségek.

 
 

Horváth Erzsébet

Önismeret-fejlesztő tréner, Energetikai testkezelő facilitátor, Coach Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.