A szürke hétköznapok


A legtöbb embert ez a szókapcsolat megrémiszti, sajnos velem is így volt ez nagyon sokáig. Valóban nem könnyű kimászni és felülemelkedni ezen a mókuskeréken és a napi rutinszerű, nem túl változatos dolgokat is jól megélni. Mondhatjuk azt is, hogy ez komoly kihívás!

 

Egyedül rajtunk múlik, hogy ránk nehezedő óriás mumusként tekintünk erre, vagy egy olyan feladatra, ami telis-tele van lehetőségekkel. Én egyre inkább kalandnak látom, és tapasztalási céllal állok a mindennapokhoz.

 

Angliában taxizom, jelen pillanatban, ami lehet tekinteni érdekes dolognak is először, de hosszabb idő után, szinte ugyanazokat az embereket szállítom “A” pontból “B” pontba, ritka kivételekkel.

Teljesen eljutottam oda ebben a munkába, hogy a mindennapok megélése teljes tortúra volt számomra. Sehogy sem tudtam megtalálni benne azt az érzést, ami átsegítene, hogy ne egy teljesen rutinszerű, unalmas dolognak tekintsem. Hozzáteszem a legérdekesebb munka is egy idő után unalmassá és rutinszerűvé tud válni, csak idő kérdése az egész.

 

Valójában azt volt nehéz felismerni, hogy ez a munka valamiért jelen van az életemben, értem van és meg kellene találnom benne, hogy mit tudok általa a legjobban megtanulni.

 

szurke-hetkoznapok-1

 

Ugyanis, ha valamiből folyamatosan tudsz profitálni, az nem lehet unalmas. Ennek megtalálása valóban nehéz, de hosszútávon elengedhetetlen. Persze olyan is van, hogy teljesen kimerítettük a fejlődés lehetőségeit az adott munkában, és ezt felismerve tovább állunk. Ha ez valóban így van, akkor az élet könnyedén fog felkínálni számunkra újabb munkát. Ha ez nem történik meg, akkor kicsit tovább maradunk és tapasztalunk.

 

Nekem ez a munka a teremtés tapasztalásának lehetőségét adta. Teljes interaktivitásba tudtam kerülni a saját teremtő erőmmel, illetve csak egy pici részével. Teljesen visszatükrözi a lelki állapotom, az optimizmusom és a hitem együttes pillanatnyi állását.

 

Ha jó paszban vagyok, pozitív tudok maradni minden körülmény között  –  ami alkalmanként igen nehéz –  akkor ez azonnal, gyakorlatilag a következő fuvaromnál megjelenik, egy nagyon kellemes utas személyében, aki az mellett, hogy szépen ellát munkával, még jó hangulatban is telik el az idő és a végén a honorálás sem marad el. Ha viszont nem vagyok a toppon és hagyom, hogy magával ragadjon a környezet lehúzó ereje, akkor természetesen ennek az ellenkezőjét tapasztalom.

 
Ez minden élethelyzetben és munkában hasznos lehet és érdemes is odafigyelni rá. Ha minél tudatosabbak tudunk lenni erre, annál könnyebb lesz megélni a mindennapok „szürkeségeit” és az élet kihívásait is.

 

Természetesen az élet nem csak a munka szürke hétköznapjairól szól, ezt a mintát át lehet ültetni az élet bármilyen más területeire is. Mindig próbáljunk felfedezni az adott helyzetben, hogy miket tudnánk másképp csinálni, az egyébként rutinszerű megéléseinkben. Ez növeli a kreativitást is, és ha elég ügyesek vagyunk, picit játékká tudjuk alakítani a legunalmasabb vagy a legnehezebb pillanatokat is.

 
szurke-hetkoznapok-2

 Ne vegyétek az életet kőbe vésettnek, merj megújulni, változni, változtatni, és ha kell akkor a szabályokat is fel lehet rúgni! Játékra és kalandra fel!

 
Böjtös Zsolt

Böjtös Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.