Amire a mai nőnek leginkább szüksége van

Mivel elnyomták, kínozták és jelentéktelen senkivé redukálták, a nő csúnyává vált. Ha a természeted nem tud saját szükségletei szerint kibontakozni, akkor megsavanyodik, méreggel itatódik át, nyomorékká, bénává válik, elferdül, vagyis természetellenes lesz.

Az a nő sem valódi, akit a mai világban látsz, mert évszázadok kitartó munkájával megrontották őt.

És ha a nő romlott, akkor a férfi sem maradhat természetes, hiszen a nő által születik a férfi is, a nő ad neki életet. Ha a nő nem természetes, akkor a gyermeke sem lesz az. Ha a nő nem természetes – akár fiúnak akár lánynak ad életet – , ez nyilvánvalóan kihat a gyermekekre is.

A nőknek feltétlenül szüksége lenne egy óriási felszabadításra, de ami felszabadítás, liberalizáció címszó alatt történik, az egyszerűen hülyeség. Az nem liberalizáció, hanem imitáció. Körülöttem nagyon sok olyan nő van, aki korábban a Női Felszabadítási Mozgalomban tevékenykedett. Ők, amikor először jönnek ide, nagyon agresszívek. Meg is tudom érteni az agresszivitásukat: a több száz évig tartó férfiuralom erőszakossá tette őket. Ez egy egyszerű bosszúvágy. Megtébolyultak és ezért csakis a férfi a felelős. De aztán lassan-lassan meglágyulnak, kedvesek lesznek, eltűnik az agresszivitásuk. Most először nőiesekké válnak.

Az igazi felszabadulás valódi, autentikus nőt csinál a nőből, nem pedig férfiimitációt.

Márpedig most épp ez történik: a nők olyanokká próbálnak válni, mint a férfiak. Ha a férfi dohányzik, akkor a nő is dohányozni kezd. Ha a férfi nadrágban jár, akkor a nőnek is abban kell járnia. Ha a férfi egy bizonyos dolgot csinál, akkor a nő is azt teszi. Ám ezzel semmi más nem lesz belőle, csak egy másodosztályú férfi. Ez nem felszabadulás, ez egy sokkal súlyosabb rabszolgaság – sokkal súlyosabb mert az első rabszolgaságot legalább valaki más, a férfi kényszerítette rá a nőre. De ezt a második rabszolgaságot a nő csinálta magának.

Ha valaki más kényszerít szolgasorba, az ellen legalább fel tudsz lázadni, de ha te magad teszed rabszolgává magadat a felszabadulás nevében, onnan nincs kiút, akkor semmi lehetőséged a lázadásra.

Én azt szeretném, ha a nő igazi nővé válna, mert nagyok sok minden függ tőle. A nő sokkal fontosabb a férfinál, hiszen ő hordozza a méhében mindkettőt: a nőt is, a férfit is. Ő hozza világra mindkettőt: a fiút is és a lányt is; ő táplálja, neveli mindkettőt. Ha ő maga meg van mérgezve, akkor a teje is mérgezett lesz, akkor a nevelési módszerei is mérgezettek lesznek.

Ha a nőnek nincs meg az a szabadsága, hogy valódi nő lehessen, akkor a férfi sem tud valóban férfi lenni.

A nő szabadsága szükséges a férfi szabadságához; az sokkal alapvetőbb, mint a férfi szabadsága. És ha a nő szolga – mint ahogy évszázadok óta az is -, akkor a férfiból is szolgát fog csinálni, csak nagyon finom módszerekkel.

A nő módszerei nagyon finomak, kifinomultak. Nem direkt módon fog harcba szállni a férfival, az ő harca indirekt lesz, nőies. Nem fogja megütni a férfit, hanem önmagát fogja bántani, és a sok sírás-rívástól még a legkeményebb férfi is papuccsá válik. Egy apró, gyönge nő uralni fog egy erős férfit.

A nőnek teljes szabadságra van szüksége, csak így lehet igazán szabad a férfi is mellette.

Ez egyike azoknak az alapvető dolgoknak, amit mindig észben kell tartanod: ha valakit szolgává teszel, végül te magad is szolgasorba kényszerülsz. Akkor te sem tudsz szabad maradni. ha szabad akarsz lenni, add meg a szabadságot másoknak is, ez az egyetlen módja, hogy szabad maradj.

Részlet Osho – Nők könyve

 

Hirdetés

Holics-Mester Marianna

Zen Coach, Sámán gyógyító Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.