Anya, nem akarok iskolába menni! IV.

Néhány jó tanács

(Nekem bevált!)

Tudom, hogy nagyon kétségbeejtő az érzés, mikor a gyermeked szorong, és te tehetetlenül nézed, mert bármit próbáltál eddig, nem segített. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a félelmek megszüntetése, elengedése nagyon lassú folyamat, légy türelmes a csemetéddel és önmagaddal is.

 

Ne hagyd, hogy az életed csak erről szóljon, ha folyamatosan a gyermekedért aggódsz, teljesen lemerülsz lelkileg, fáradt leszel és türelmetlen, ez egyikőtöknek sem lesz hasznára és csak tovább rontaná a helyzetet. Kapcsolódj ki néha, lazíts, hiszen megérdemled!

 

Ha gyermeked nem egyke, hanem testvérei is vannak, figyelj, hogy a kialakult helyzet miatt ők ne szoruljanak háttérbe. Nyilván ez nem mindig fog sikerülni, ha átesel a ló másik oldalára nincs semmi baj, csak vedd észre és korrigálj. Beszéld meg a testvérekkel nyíltan, hogy mi a probléma. Ha kellően nagyok hozzá még segíteni is tudnak neked! Természetesen senkinek nem kívánom ezt a helyzetet, de jó lehetőség arra, hogy a gyermekeid megtapasztalják a család összetartó erejét. Érezni fogják, hogy bármivel is fognak szembesülni életük során, a családjukhoz mindig fordulhatnak.

Valószínű szembesülni fogsz önmagaddal is ebben a folyamatban!

Észre fogod venni azokat a hibákat, amelyeket te követtél el csemetéd nevelése kapcsán. Ilyenkor mit csinál a legtöbb szülő? Ostorozza magát! Ha így tettem volna, akkor ez nem történt volna meg! Miért nem figyeltem jobban! Hogy lehettem ennyire vak!

Ha te is ezt csinálod, kedves szülőtársam, akkor erre csak egy megoldás van:

Sürgősen fejezd be!

A múlt eseményeit már nem fogod tudni megváltoztatni! Ha vádolod magad, akkor csak azt éred el, hogy egy idegroncs leszel, akinek az önbecsülése valahol nagyon mélyen, odalent van! Ilyen állapotban nem leszel alkalmas arra, hogy támasza légy a problémákkal küzdő gyermekednek.

 

Nem baj, ha hibákat követsz el, a lényeg, hogy tanulj belőle! Hibáznunk kell, hogy megtanuljuk jól csinálni a dolgokat! Ha hibáztál kérj bocsánatot! Nem leszel kevesebb a gyermeked szemében, sőt! Ha elismered előtte, hogy te is hibázol és még bocsánatot is kérsz tőle tisztelni fog téged, azon egyszerű oknál fogva, hogy te is tiszteled őt! Emellett meg is tanítod a gyermekednek, hogy kezelje azt a helyzetet, amikor majd ő hibázik.

 

Légy vele mindig őszinte, mesélj magadról. Beszélj neki a te gyerekkori félelmeidről, mond el neki, hogy kezelted, hogy tudtál túllépni rajta. Ebből tudni fogja, hogy nincs vele baj, hogy másoknak is (neked is!) voltak félelmei, kétségei, de ezektől meg lehet szabadulni. Nyugodtan mond el, hogy felnőttként is előfordul, hogy félsz, mond el neki, mi az, ami téged megnyugtat. Adj mintát a gyermekednek a félelmei kezelésére, hiszen ez a cél! A félelmet ő hozta létre magában, tudsz neki segíteni, tanácsot adni, de nem tudod helyette megoldani!

Holics-Mester Marianna

Zen Coach, Sámán gyógyító Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.