Anyáink szépségápolási módszerei

Az édesanyák napját világszerte megünneplik, nálunk például minden május első vasárnapján köszöntjük a számunkra legkedvesebb anyákat, nagymamákat és dédnagymamákat.

Az ünnep apropóján nosztalgiáztunk egy kicsit és összeszedtük azokat a szépségápolási praktikákat, amiket női felmenőink alkalmaztak a régi időkben, és amiket mi a modern szépségápolási eszközöknek és anyagoknak köszönhetően már csak hírből ismerhetünk.

A szépségápolás a legtöbb nőnek, így majdnem minden anyának is beletartozik a mindennapi rutinjába: reggeli frissítő arcmosás, tonizálás, majd nappali arckrém és esetleg egy könnyű smink, este pedig az eltávolításhoz elengedhetetlen sminklemosó, tonik, éjszakai arckrém, kevésbé rohanós napokon pedig talán még egy arcpakolás is belefér.

A bőrápolás azonban nem mindig volt ennyire egyszerűen és gyorsan megoldható, a kozmetikumokhoz pedig nem lehetett mindig ilyen könnyen hozzáférni. Ezért sokszor otthon, a kamrában kellett szétnézni, vagy épp hétköznapi tárgyakat, olykor konyhai hozzávalókat kellett felhasználni, a jelenkor lánya számára már-már kissé bizarrnak is tűnő módokon.

Nézzük hát a szépségápolás régebben alkalmazott furcsa és talán kissé szokatlan néhány eszközét és praktikáját, egyúttal találjunk hozzájuk egy-egy szuper jelenkori megoldást is, hátha még anyák napi ajándékötletekkel is szolgálhatunk! 

Diófalevél

Nagyanyáink korában a diófaleveleket szinte vétek volt összegereblyézni és kidobni: ez a nemes összetevő volt ugyanis a hajápolás és -színezés elsődleges korabeli sztárja. A friss levélből teát főztek és azzal ápolták, árnyalták a hajkoronájukat, hogy mindig fényes, puha és a lehető legtökéletesebb legyen.

Mit használjunk manapság?

Például a Nu Skin Clarifying, azaz mélytisztító samponját. A sheavaj kivonatnak köszönhetően ugyanis ez az erőteljes tisztító hatású készítmény hozzátapad a szennyeződésekhez, a nikotinhoz, klórhoz és más külső szennyezőanyagokhoz, hogy a samponnal együtt ki lehessen azokat a hajból öblíteni.

Gyufa és szén

A modern és kompakt sminktermékek előtt a nők széndarabkával, vagy a használt gyufák fejével kontúrozták és festették a szemöldöküket, hogy kiemeljék a szemeiket, és elbűvöljenek mindenkit a pillantásukkal. A bátrabbak még a szemhéjukat is árnyalták vele, ami szó szerint tette „füstössé” a szemeiket.

Mit használjunk manapság?

A Lightshine Eyebrow Shaping Kit-et, amellyel ki lehet keverni az ideális árnyalatokat, és réteges felvitellel lehet dolgozni az intenzitáson az igazán stílusos szemöldök ívekért. Remek lehet a természetes, vagy az intenzívebb, hangsúlyosabb szemöldök kialakításához egyaránt.

Piros krepp-papír

Rúzs helyett elterjedt technika volt még a piros színű krepp-papír hideg vízbe áztatása, majd a két ajak közé helyezése is. A papírból ugyanis víz hatására kioldódott a színezőanyag és kellemesen vörös árnyalatúra festette a női ajkakat.

Mit használjunk manapság?

A Nu Colour Powerlips Fluid folyékony ajakrúzsok 9 árnyalatát épp az élénk, mindent átható színkavalkád-hatás jellemzi. Ráadásul az olyan ápoló összetevőknek köszönhetően, mint az avokádóolaj és az E-vitamin, az ajkaink még a puhaságukat sem veszítik el.

Margarin és zsír

Talán nem meglepő, de sokszor a bőrápolást és a hidratálást nem gondosan válogatott összetevőkből készült készítményekkel, hanem a konyhában fellelhető, elsősorban étkezéshez, főzéshez használatos margarinnal és zsírral végezték el őseink.

Mit használjunk manapság?

Az Epoch Baobab testvajat, amely hidratáló sheavajjal és az afrikai baobab fa gyümölcsével hidratálja a bőrt. Ezek az etnobotanikumok a bőrt érezhetően simává és rugalmassá teszik, hogy az egész nap megőrizhesse puhaságát.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.