Az anyaság és a nőiesség egyensúlya

Minden nőnek hatalmas sorsfordulót jelent anyává válni. Egy gyermek születése mindent felborít, már nem élheted az életedet a megszokott ritmus szerint. Természetes dolog, hogy szülővé válásod kezdetén minden csak a kisbaba körül forog. Nem csak az anyuka, hanem az apuka szemszögéből is.

 

Mindkét félben ott dübörög a kérdés:

“Hogyan legyek jó apa?”         “Hogy legyek jó anya?”

gyermek születés

Mindent megtesztek annak érdekében, hogy az általatok elképzelt „jó anya” „jó apa” képnek megfeleljetek. Azonban, ha ebbe a programba hosszú távon is belefeledkezel, akkor eltűnik az életedből egy nagyon fontos dolog, te magad! Igen, vannak dolgok, amiket elhagysz, vagy egy kis időre háttérbe szorítod a kisbabád érdekében, de végleg nem mondhatsz le róla! Arra kell törekedned, hogy meglegyen a napi ritmus, amit egy pár hónap alatt a gyermeked elfogad. Használd ki azokat a pillanatokat, amikor a kisbabád alszik, a legelején leginkább csak alvásra! Nem baj, ha szalad a ház, ne törődj vele! Csak magadra figyelj! Ha már ki tudtad pihenni a szülés fáradalmait, akkor se a nagytakarítás legyen az első!

Attól, hogy anya lettél még párkapcsolatban, házasságban élsz. Emlékeztesd magad arra, hogy nem csak anya vagy, hanem nő is!

család

A kapcsolatok nagy része a baba születése után válik labilissá! Ennek az egyik oka lehet az, hogy elfelejtesz nőnek lenni! Tedd fel magadnak a kérdést, mikor volt utoljára az a pillanat, ami csak rólad szólt, érted volt? Ugye, hogy régen! Hát akkor épp itt az ideje elkezdeni! Ha elhanyagolod önmagad és felőrlődsz az anya és a háziasszony szerepében és előbb-utóbb lehangolt, magányos és depressziós leszel. A párodat már azért is utálni fogod, mert dolgozni megy, ahová egyedül mehet, emberek közé. Mert te össze vagy kötve a kis csöppséggel, cipelned kell magaddal mindenhová. Minden egyes alkalommal nomád módjára viszed a hatalmas batyut a hátadon mindenre felkészülve. Legyen nálad étel, ital, pelenka, popsitörlő, váltás ruha és egyebek. Igen, az anyaság csodálatos dolog, de nagyon el lehet fáradni benne!

Tessék igénybe venni a nagymama, testvér vagy rokon segítségét! Biztosan elvállalják, hogy egy pár órát vigyáznak a babára. Ne legyen bűntudatod, ne úgy éld meg, hogy lepasszolod a gyereked, mert nem bírsz vele! Ez butaság!

 

A kikapcsolódás, pihenés az anyukáknak is jár! Menj el fodrászhoz, kozmetikushoz, manikűröshöz, kávézni a barátnőkkel, vásárolni, bárhová, amitől jobban érzed magad! A kisbabád akkor lesz nyugodt és kiegyensúlyozott, ha te is az vagy! Érezd jól magad!

Hogy megőrizd a nőiességedet, az nem csak magad miatt fontos, hanem a párod miatt is. Sok férfi háttérbe szorítva érzi magát, hiszen a párja sokkal nagyobb figyelmet szentel a kisbabának, mint neki. Ez persze bizonyos keretek között elfogadható, de törekedj a harmóniára! Anya lettél, de ez nem járhat együtt azzal, hogy elhanyagold a külsőd! Gondolj csak bele, hány férfi tart kívánatosnak egy olyan nőt, akinek zsíros a haja, összenőtt a szemöldöke és mindig melegítőnadrágban van? Ez kiábrándító! A párodnak látnia kell, hogy az a nő, akivel családot alapított, nem tűnt el az anyaság süllyesztőjében!

 

Figyelj a férfi lelkére is, törődj vele, amikor csak teheted, szeresd őt!

szerelmes férfi

 

Ne engedd elveszni az intim pillanatokat, ne hanyagold a szexuális együttlétet, mert ennek hosszú távon az lesz az eredménye, hogy a párod máshol keresi majd a figyelmet. A férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út!- szokták mondani. De higgyétek el, a jó szex sem utolsó szempont! Tudnod kell azt is, hogy az együttlét hiánya rád is rossz hatással lesz! Feszült leszel, ideges és türelmetlen. Lássuk be, a szexre a nőknek is szükségük van! Ezen nincs mit szégyellni!

 

Drága Anyukák, Kedves Nőtársaim!

Mindegy, hány gyermeket neveltek, akkor teszitek a legjobbat a számukra, ha megélitek önmagatokat és nem csak az anyaságban, hanem a nő szerepében is! Ti adjátok a követendő példát, amit gyermeketek megtanul, akkor is, ha nem akarjátok, mert figyelnek titeket! Akkor is, mikor nem gondolnátok! Ti adjátok a mintát a nő, az anya fogalmához, amely a gyermekeitekben kialakul! Ti adjátok ahhoz is a mintát, hogy milyen egy párkapcsolat vagy házasság. Bármilyen önzően is hangzik, te vagy az első, akire figyelned kell ahhoz, hogy körülötted mindenki más jól érezze magát!

nő tükör

Most pedig, hogy elolvastátok ezt a cikket, menjetek oda a tükörhöz és nézzetek bele! Lássátok az édesanya mögött azt a gyönyörű és kívánatos nőt, akibe a mellettetek álló férfi beleszeretett! Ne fosszátok meg önmagatokat és a párotokat sem attól a csodától, melyek ti vagytok!

 

Holics-Mester Marianna

Zen Coach, Sámán gyógyító Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.