Az intimitás és az autonómia egyensúlya a párkapcsolatban

 

Ahány ember, annyiféle párkapcsolat létezik, dőreség lenne ugyan azt a bugyit mindegyikre ráhúzni. Vannak jól működő párkapcsolatok, vannak kevésbe, ahogy egy barátom szokta volt mondani – közép sz@r, és vannak a „kinyiffantom a másikat” közösségek. Mikor összekötjük az életünket egy másik emberrel, számos módon hatással vagyunk egymásra.

 

Sokszor átvesszük egymás energiáit, belemegyünk a másik színházába, ezért néha nem tudjuk, hol kezdődünk Mi és hol kezdődik Ő. Az egyik oldalon tele vagyunk elvárásokkal, hogy szeresen, hogy éljen, hogy vegyen levegőt a társunk, a másik oldalon, meg teljesen feladva önmagunkat, csak arra tudunk koncentrálni, hogy tudunk megfelelni a másiknak. Ezen egyensúlyozva, hol a bot egyik végét, hol a másikat rángatjuk.

Párkapcsolat egyensúlya

A közös élet, hatalmas lehetőségeket rejt magában, hogy felfedezzük önmagunkat, hisz állandó tükröt mutatunk egymásnak. Ha tudatosak vagyunk, ebből profitálhatunk, hisz a párunk, csak a „nemszeretem” részünket nagyítja fel, megnyomva ezzel sok-sok piros gombot. Itt egy önvizsgálatot tartva rendezhetjük is magunkban a dolgokat, ezáltal rendeződik a társunkkal is a viszonyunk. Ha nem vagyunk éberek és tudatosak, akkor elcsúszhatnak az egymás közötti határok, azzal, akivel együtt élünk, vagy járunk. Vagy nagyon belefolyunk a másik életébe megfojtjuk a „szeretetünkkel”, aggódásunkkal, birtoklási vágyunkkal, vagy épp túlságosan is elhatárolódunk, szinte kiszorítva őt mindenünkből, közönyösen élünk mellette.

 

Hol van az intimitás és az autonómia egyensúlya egy párkapcsolatban?

 

Az intimitás mint tudjuk, nem csak a szexet foglalja magában, hanem a nyitottságot, azt, hogy odaadjuk magunkat a másiknak félelem nélkül. Odaadjuk magunkat, befogadjuk, beengedjük, és ezt csak úgy tudjuk elérni, ha kinyílunk, mint egy virág. Persze itt meg van az esélye, hogy sérülünk, de ha állandó védekezésben vagyunk, a számunkra kellemes, örömteli boldogságot is megtagadjuk. Itt úgy csúszhatunk el, hogy a befogadást összetévesztjük az önfeladással és egyszer csak eltűnünk. A párkapcsolatunk, már csak az egyik félről szól, és az sajna nem mi vagyunk.

szerelem

 

Az autonómia, függetlenséget, önállóságot, önrendelkezési jogot takar. Mikor csak ezt éljük huzamosabb ideig, kizárva a párunkat a világunkból, akkor a másik érezheti azt, hogy már nem számít nekünk, jól el vagyunk nélküle. Ilyenkor lelép és keres egy másik partnert, esetleg titokba döngeti a szomszédasszonyt, vagy épp elcsábítja az egyik kollégát, akivel amúgy is egy hullámhosszon vannak.

 

Szóval hol is vannak a párkapcsolati határok? Mivel minden párkapcsolat, másképp működik, igazából nem tudom! Ezt mindenkinek magának kell letisztáznia, rendeznie, megbeszélnie a partnerével. Mindegyikünknek más az igénye, és ez által máshol vannak a határok is. A lényeg, hogy működjön!

Nőiség és Párkapcsolati konzulens

Mi van, ha egy egészen más élet vár rád, a „sorsodon”, az előre megírt forgatókönyveden túl? Mi van, ha olyan dolgokat tudsz, amit el sem tudsz képzelni magadról, a párkapcsolatodról? Mi van, ha ez a tudás felszínre kerülne és megváltoztatná az eddigi életed sokkal örömtelibbé és bulisabbá ezzel? Mi van, ha elismerve az önerőd az életed varázslónője lennél? Ha megszeretnéd élni azt a nőt, aki igazából vagy, túl a félelmeiden és a falaidon túl, ha boldogabb párkapcsolatban szeretnél élni és azt érzed, hogy ehhez hozzájárulhatok, HÍVJ. Várlak szeretettel, Anna.

Szakértői oldalam

Cikkírói bemutatkozóm 

A cikkeimet itt olvashatjátok

Kincses Anna

Nőiség és Párkapcsolati konzulens Mi van, ha egy egészen más élet vár rád, a „sorsodon”, az előre megírt forgatókönyveden túl? Mi van, ha olyan dolgokat tudsz, amit el sem tudsz képzelni magadról, a párkapcsolatodról? Mi van, ha ez a tudás felszínre kerülne és megváltoztatná az eddigi életed sokkal örömtelibbé és bulisabbá ezzel? Mi van, ha elismerve az önerőd az életed varázslónője lennél? Ha megszeretnéd élni azt a nőt, aki igazából vagy, túl a félelmeiden és a falaidon túl, ha boldogabb párkapcsolatban szeretnél élni és azt érzed, hogy ehhez hozzájárulhatok, HÍVJ. Várlak szeretettel, Anna. Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm  A cikkeimet itt olvashatjátok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.