Az önismeret vajon mi?

Az önismeret útja olyan, mint egy hihetetlen mennyiségben és minőségben szerteágazó autósztráda, rengetek lehajtóval, visszafordító kanyarral, pihenőhellyel és felhívásokkal, akadályokkal, kerülőkkel, földúttal, dugókkal tarkított, fantasztikus megtapasztalásokkal teli utazás önmagad lelki világába.

 

A legjobb befektetés, amit önmagadnak adhatsz. Ez a földi leszületésed egyik célja, hogy ismerd meg önmagad. Látod még az ógörögök is ismerték a legtutibb, örök érvényű receptet a boldog élethez:

 

ISMERD MEG ÖNMAGAD!

 

Hogyan fogj hozzá az önismerethez?

Az önismerettel való foglalkozás általában, (és a legtöbb esetben úgy is van), akkor kezdődik, amikor látjuk és tapasztaljuk, hogy az életünk nem olyan, amilyennek lennie kellene! Egy betegség, veszteség, párkapcsolati vagy egyéb kapcsolati konfliktus (szülő-gyermek), késztet arra, hogy elgondolkodj az életed értelmén, az eddig megélt fájdalmaid, döntéseid következményein. Kérdezhetnéd, hogyan fogj hozzá, de sok út létezik, előbb-utóbb rátalálsz arra, ami neked a legjobban segít majd. Lesznek tévútjaid, érdekes megtapasztalásaid, megszállottságaid, kényszeres tanfolyamról-tanfolyamra járásaid, és egyéb helyekre való vándorlásaid, hogy keresd a válaszokat, önmagadat, ameddig rá nem jössz, hogy mindent, amit kívül kerestél ott van bent, önmagadban, a kérdések, és a válaszok is. De ehhez tapasztalnod kell, bejárni az utat, amely végül oda vezet a szíved legbelsőbb terébe és hazaérkezel ÖNMAGADBA.

 

Mindegy hogyan kezdesz neki a lényeg, hogy ELINDULJ! Ha meghozod a döntést, hogy eleged van a szenvedésből, akkor az Univerzum, az élet, bárhogy nevezzük is melléd áll, hogy segítse ezt a változást.

 

A segítség érkezhet egy könyv, egy önismereti tanfolyam, egy videó, film, egy ismerőssel, baráttal való beszélgetés útján, bármilyen módon. Sokszor te magad is meg fogsz lepődni, hogyan nyilvánul meg az életedben a szikronicitás törvénye!

 

Ha elkezded, egyre éhesebb leszel, egyre többet akarsz tudni, tanulni és felismerni. Előbb mindent magadba szívsz, próbálgatod, majd szépen letisztul minden. Néha úgy tűnik, még nagyobb káoszba csöppentél, mint amiben előtte voltál, de ez látszólagos. Mögötte mindig rend van, de lehet, akkor még nem látod, majd visszanézve fogod mondani: „AHAM akkor ez azért meg amazért volt.”

 

Fel kell tárnod a tudatalattidat, bármilyen módszerrel, ami a kezed ügyébe kerül, mert meg kell értened, miért működtetsz olyan viselkedésmintákat, hitrendszereket, hiedelmeket önmagadról és másokról, amikről nem is tudsz, így bevonzod azt, amit valójában nem szeretnél.

Példa

Sorozatosan ugyanabba férfi-nőtípusba botlasz, és mindig ugyanaz a vége: átvernek, megcsalnak, megbántanak. Amikor eleged lesz ebből, és a barátaidnak való panaszkodásból is, amely nem visz előre, sőt még a barátaidat is elveszítheted ezért, akkor elkezdesz kutakodni, olvasni és rájössz, hogy esetleg apu-anyu mintáját követed. Ha édesapád elhagyott, akkor olyan férfit/nőt vonzol be az életedbe, aki ugyanezt megcsinálja veled.

 

Ha az agresszivitás jelen volt a gyermekkorodban, te is olyan párt fogsz bevonzani, aki szintén agresszív, vagy  az „azért sem leszek olyan, mint anyám vagy apám” dacosságodból és haragodból te magad leszel az.

 

Az is lehet, hogy elkezded kényszeresen kerülni az agresszív embereket, mert belül te leszel agresszív az elfojtott haragod miatt (a külvilágban meg azt fogod látni, mennyi agresszivitás vesz körül), és ha nem tudod feloldani, akkor önmagad ellen fordítod, vagy mások ellen, amiért bűntudatod lesz. Generálsz magadnak egy jó kis autoimmun betegséget, (asztma, allergia, pajzsmirigy probléma, rák stb.) amivel büntetheted magad, azért mert másokat megbántottál, mivel azt hiszed, ezt érdemled, mert ilyen a sors, mert már a szüleid és a rokonaid is ezt mondták „az élet szívás”, és hasonló hitrendszerekkel táplálkozott a tudatalattid.

 

Aztán ott vannak a „szegényen, de boldogan” vagy a „aki nem dolgozik, ne is egyék” és ehhez hasonló programok. Apu, anyu hitrendszerei „minden férfi és nő ilyen meg olyan” vagy „gyerekem sose nősülj meg, látod belőlem is mi lett” vagy „mi csak egy munkáscsalád vagyunk, nekünk több nem jut, ne is erőlködj, belőled sem lesz több” Gondolom mindenkinek ismerősek a családból hozott minták. Ezek többnyire a tudatalattiba bekúsznak és formálják az életünket anélkül, hogy tudnánk róla, és amikor felébredünk, akkor ezeket elkezdjük feldolgozni, és más minőséget adni az életünknek.

TUDATOSSÁ KELL VÁLNOD!

 

18 éves kor felett nincs mentséged az Önismeret elodázásra, és olyan kifogásokat használni, hogy a gyerekkorom ilyen meg olyan volt, mert a szüleim ilyenek meg olyanok voltak, nem volt lehetőségem stb.

 

A felnőtté válás és a tudatosodás útja erről szól. Mostantól 100%-os felelősséget vállalni mindazért, ami az életedben történik.

 

Meg kell ismerned a tudatalattidat! Olvass olyan könyveket, amelyek segítenek feltárni ezt, önsegítő könyveket, amelyek technikákkal segítenek, menj el tanfolyamokra, előadásokra, szakemberekhez, akik segítenek abban, hogy feltárd, szembenézz, és felold azt, amit ott találsz és negatívan befolyásolja az életedet.

 

Teljesen mindegy mi az út, ami oda vezet. Én is sok módszerrel ismerkedtem meg, sok utat kipróbáltam, de végül a kvantumszinkronizációt részesítettem előnyben, mert számomra ez segíti elő, hogy megértsem, miért van hiány az életemben, pedig látszólag én szeretném elérni. Ez a módszer is segít feldolgozni a tudatalatti mintákat, az érzelmeink és a saját szándékaink segítségével. Ha a módszerem segítségével kinyilvánítok egy szándékot, hogy mit szeretnék megélni, és nem jön pozitív érzelem, akkor biztos lehetek benne, hogy nem a környezetem az akadálya ennek, hanem én magam, és a tudatalatti mintáim.

Horváth Erzsébet

Önismeret-fejlesztő tréner, Energetikai testkezelő facilitátor, Coach Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.