Azt mondod, rossz anya vagyok?

Nagyon sokan könnyen törnek pálcát mások felett, ha a szülői képességeikről van szó. A legokosabbak a gyermeknevelésben általában azok, akiknek még sosem volt gyermekük.

Nézzünk pár “aranyat érő” jó tanácsot a gyermeknevelésre vonatkozóan.

 

Ha rossz jegyet hoz az iskolából, meg kell büntetni. vedd el a telefonját!

Azt mondod, rossz anya vagyok, mert nem teszek ilyet. Ehelyett megnyugtatom, hogy semmi baj, mert látom rajta, hogy bántja a dolog. Elmondom neki, hogy az osztályzat nem őt jellemzi, csak a pillanatnyi teljesítményét. Én sem tudok nap, mint nap ugyanolyan teljesítményt nyújtani a munkahelyemen. Egy dolgozat eredményét sok minden befolyásolja, nem csak az, hogy készült-e rá, vagy nem. Lehet fáradt a gyerek, lehet összeveszett a barátnőjével, vagy más dolog bántja, az is lehet, hogy nagyon ideges a dolgozatíráskor. A stressz mindig csökkenti a teljesítményt, mindegy, hogy felnőttről, vagy gyerekről van szó. Mindig elmondod a gyerekeimnek, hogy nem haragszom, ha rossz jegyet hoznak, inkább megkérdezem, mi volt a gond, beszélgetünk róla. Ha valamit nem értett, segítek neki. De mindig a tudomásukra hozom, hogy önmaguknak tanulnak, nem nekem!

 

Meghízott ez a lány, ne adj neki annyit enni, édességet főleg ne!

Mivel egy gyerekről van szó, nem fogunk nekiállni, fogyókúrázni! Egy fejlődésben lévő szervezetet nem teszek ki ilyen megpróbáltatásnak. Ezen kívül nem szeretném, hogy a gyerekemnek testképzavara vagy önértékelési gondja legyen. Igen, most van egy kis pocakja, na és? Még növésben van, majd megnyúlik és az a kis pocak már el is tűnt! Nem beszélve arról, hogy csak hétvégén veszünk édességet, inkább gyümölcsöt és joghurtot esznek. Leginkább akkor szoktam ledöbbenni, mikor az ilyen megjegyzések akkor jönnek, ha a lányom ott áll mellettem. Felnőtt emberek, de nem gondolnak bele abba, hogy a megjegyzésük milyen hatással lehet egy kiskamaszra. Főleg akkor állok értetlenül, amikor olyan személy ejti ki a száján ezt a mondatot, aki maga is jókora túlsúlyt cipel. Mit gondol, hogy a megjegyzése bármilyen szinten is hiteles lehet?

 

 

Pénzt kapott karácsonyra? Akkor vedd el tőle, mert elkölti valami hülyeségre!

Nos, amíg nem alkoholra, drogokra vagy pornóra költi, nem nagyon érdekel. Ha pénzt kapott, az az ő pénze, ha hülyeségre költi, akkor az is az ő dolga. Ha elveszem tőle, akkor hogy fogja megtanulni, hogyan kezelje a pénzt? Hagynom kell, hogy elkövesse a saját butaságait, hogy tanuljon belőle. A tanulás leghatékonyabb módja a tapasztalás. Attól nem lesz okosabb, hogy szentbeszédet tartok, vagy elveszem tőle az ajándékba kapott pénzt. Nem akarok egy életképtelen felnőttet nevelni belőle, aki 30 évesen még engem hív fel telefonon, hogy hogyan ossza be a havi fizetését!

 

Nem kell azonnal orvoshoz vinni, sokszor csak megjátsszák a betegséget, hogy lógjanak az iskolából!

Igen, hát persze! Inkább várjuk meg, amíg komoly szövődmények lesznek egy egyszerű megfázásból, mert nem lett kikezelve! Akkor aztán lehet majd lógni az iskolából laza 3-4 hétre, akár kórházi kezelés is lehet belőle! Kérdés: Ha csak szimulál, akkor az orvos miért igazolja le a hiányzást és miért ír fel neki gyógyszereket? Ezen kívül ismerem annyira a gyerekeimet, hogy tudjam, mikor játszmáznak, és mikor nem.

 

Alszik délután? Ne hagyd neki, mert akkor éjszaka nem tud majd aludni!

Nagyon hasznos tanács, tényleg! Ne szülő legyek, legyek inkább börtönőr! Akkor alszol, mikor megengedem! Akkor eszel, mikor megengedem! Most komolyan, mi van akkor, ha elalszik, miután hazament az iskolából, semmi. Egyszerűen elfáradt, pihenjen csak. Attól, hogy alszik egy órát napközben, még ugyanúgy fog aludni éjszaka is. A kamasz gyereknek is szüksége lehet délutáni alvásra, rengeteg változás megy végbe a lelkében és a testében is, aludjon csak, abból nem lesz baja.

 

Azt mondod, hogy rossz anya vagyok? Mondd csak! Ez a te nézőpontod, a te véleményed, de nem jelenti azt, hogy igazad van! 

Holics-Mester Marianna

Zen Coach, Sámán gyógyító Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.