Bálint-nap

Bálint nap, avagy Valentin nap, nagyon megosztó ünnepé nőtte ki magát. Sokan ellenzik, háborognak miatta, és csak a felesleges pénzkiadást látják mögötte, meg a haszonhúzást. Itt mellesleg jegyzem meg, míg virágoztam, nekem is jól jött az a sok szerelmes és romantikus férfi, aki vitte a rózsákat tonna szám. El is adtam őket vígan és igen örültem a hasznomnak.

 

Mások kicsi puttókat látnak szállni az égen, rózsaszín cukormázzal leöntve tálalják az ünnepet szerelmüknek, és már hetekkel 14. előtt azon agyalnak, milyen jelmezben lepjék meg kedvesüket este.  Nem hiszem, hogy lobbizni kellene a Valentin nap mellette, vagy ellene. Ez egy ünnep, amit ha akar valaki megtart, ha nem akkor meg tovább lehet sétálni. Egyszerűen, csak tiszteletben kellene tartani a másik ember igényeit, és nem ítélni azt. Én az egyik évben nem is szoktam vele foglalkozni, a másik évben, mint például most, megtartom és meglepem a kedvesemet valamivel. Ma csokis süti van a porondon, és nem a vörös hosszú szárú rózsa reményében amit be kell vallanom imádok, hanem a látni akarom a mosolygós arcát, mikor meglátja a meglepit.

 

Bálint nap eredete. Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával élők védőszentje. Magyarországon e szentnek nem alakult ki jelentős egyházi kultusza. Az angolszász országokban Valentine napján, február 14-én tartott Valentine’s Day, magyarul Bálint-nap ünnepe a 20. század végétől világszerte elterjedt világi “szerelmes-ünnepként”. Az angolszász szokás Magyarországon, az angol elnevezés magyarosított formájú átvételével, mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket, vagy szerelmes üzenettel kedveskednek neki. A Valentin-nap vallási eredete világszerte, így Magyarországon is elhomályosult.

Valentin-nap

A keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni püspöke, a 14.században a jegyesek, és fiatal házasok  védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban.

 

Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint –február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata. A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek.

 Valentin-nap3
Kevéssé ismert, hogy a magyarországi németek közt Szent Bálint igen népszerű volt, gyakran ábrázolták. Bólyban van az egyetlen Szent Bálint tiszteletére szentelt kápolna Magyarországon, a Bóly közelében fekvő Töttös Szent Erzsébet-templomának mennyezetén pedig ma is látható Bálint freskója.
 

A népi hagyomány szerint, ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek, vagy, hogy ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok. Voltak olyan területek, ahol e napon szokás volt a madarakat etetni.

Valentin-nap (2)

Én mindenesetre, figyelmes meglepetéseket és sok huncutkodást kívánok minden szerelmes párnak, aki él a Bálint nap ünnepi hangulatával.

Forrás: Wikipédia

Nőiség és Párkapcsolati konzulens

Mi van, ha egy egészen más élet vár rád, a „sorsodon”, az előre megírt forgatókönyveden túl? Mi van, ha olyan dolgokat tudsz, amit el sem tudsz képzelni magadról, a párkapcsolatodról? Mi van, ha ez a tudás felszínre kerülne és megváltoztatná az eddigi életed sokkal örömtelibbé és bulisabbá ezzel? Mi van, ha elismerve az önerőd az életed varázslónője lennél? Ha megszeretnéd élni azt a nőt, aki igazából vagy, túl a félelmeiden és a falaidon túl, ha boldogabb párkapcsolatban szeretnél élni és azt érzed, hogy ehhez hozzájárulhatok, HÍVJ. Várlak szeretettel, Anna.

Szakértői oldalam

Cikkírói bemutatkozóm 

A cikkeimet itt olvashatjátok

Kincses Anna

Nőiség és Párkapcsolati konzulens Mi van, ha egy egészen más élet vár rád, a „sorsodon”, az előre megírt forgatókönyveden túl? Mi van, ha olyan dolgokat tudsz, amit el sem tudsz képzelni magadról, a párkapcsolatodról? Mi van, ha ez a tudás felszínre kerülne és megváltoztatná az eddigi életed sokkal örömtelibbé és bulisabbá ezzel? Mi van, ha elismerve az önerőd az életed varázslónője lennél? Ha megszeretnéd élni azt a nőt, aki igazából vagy, túl a félelmeiden és a falaidon túl, ha boldogabb párkapcsolatban szeretnél élni és azt érzed, hogy ehhez hozzájárulhatok, HÍVJ. Várlak szeretettel, Anna. Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm  A cikkeimet itt olvashatjátok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.