Bántalmazó párkapcsolatok

Amikor még fiatal voltam, én is, mint sok nőtársam izgalmasnak, érdekesnek és rendkívül szexinek tartottam a macsó pasikat, a tipikus rosszfiút, aki mindenféle veszélyes dolgokban benne van, és vagány, menő, olyan, akitől az anyák mindig is óvják a lányaikat.

 

Talán annyira féltünk, tartottunk attól, hogy a rendes pasik unalmasak, túl kiszámíthatóak, hogy azoknak mindig azt mondtuk legyünk barátok. Inkább továbbkutattuk azt, akiért lehet rajongani, aki merész és olyan dolgokat művel, amit mi nem mernénk megtenni, de pont azért is voltak annyira izgalmasak. Amikor ilyen fiúkról, férfiakról ábrándoztunk, és még együtt is jártunk ilyennel akkor a legnagyobb problémánk az volt, hogy a macsóssága mellett nem mindig kedves.

 

Ha megbántottak minket képesek voltak kiengesztelni, amivel elfeledtették velünk, hogy éppen előtte bántalmaztak.

 

Ezek a fiúk képesek voltak hazudozni, de annyira jól, hogy el akartuk hinni, hogy igazat beszél. Amikor valamilyen módon megmutatták az érzékeny oldalukat, akkor azt kezdtük gondolni magunkról, hogy alapvetően ilyen, és a nagyképűség, vagányság az csak álca. És mint körbelengő Teréz anyu glóriával felruházott Istennők küldetésnek éreztük, hogy mi majd megmentjük, a drága, szegény, sérült szerelmünket, hiszen ő csak egy áldozat! Egy másik nő áldozata, aki olyan csúnyán elbabrált vele, amitől olyan lett amilyen. Mi lettünk a “NŐ” aki megváltoztatja, megjavítja a szeretetével, az alázatosságával, a figyelmével és az elfogadásával ezt a “drágaszágot”. Ergo azt gondoltuk, hogy megszelídítjük a nagyvadat!

 

  • Valakinek sikerült ez már? És mi maradt belőle? Lett egy papucs? Megbízható lett és unalmas? Olyan, akivel nem is akartunk volna összekerülni, hiszen pont a lényeg veszett ki belőle? Ami miatt izgalmas volt számunkra?

 

Hányan ringattuk bele magunkat abba az ábrándba, hogy meg tudunk változtatni valakit, és majd a mi kedvünkért meg fog változni, mert mi vagyunk az életükben a nagy NŐ, aki erre képes?

A legtöbb ilyen párkapcsolat a „gyere ide- takarodj” elven működik, a nem szeretlek, utállak, soha többé nem akarlak látni, bocsáss meg, megváltozom, adj még egy esélyt, – a századikat – próbáljuk meg újra, soha véget nem érő játszmája. Ami addig tart ameddig az egyik fél ki nem lép belőle, vagy nem csattan el egy pofon a nagy macsó hévben, vagy több, esetleg még több testi és lelki bántalmazás, mint a féltékenység, vagy érzelmi zsarolás. Néha előfordult az is, hogy közben vagány a fiú több szálon futtatott kapcsolatokat – de jaj, nekünk-, ha mi is ugyan ezt csinálnánk. Hiszen mindeközben csak az övé kell, hogy legyünk csak őrá kell, hogy várjunk, senki másra nem nézhetünk, és jaj, nekünk, ha azt csináljuk, amit ő, ezzel is bántalmazva érzelmileg minket.

 

Az évek során visszanézve a párkapcsolataimat, románcaimat az ilyen típusú pasikkal, a terápiás alkalmak során a hozzám forduló emberekkel beszélgetve, önmagamat vizsgálva, rájöttem, hogy amikor ilyen kapcsolatra vágytam, amely újra és újra a bántalmazás klasszikus elemeit vonultatta fel hiányoztak nagyon fontos dolgok önmagammal kapcsolatban! Az önszeretet, önbecsülés, öntisztelet, önbizalom, önelfogadás!

Amikor valaki rendben van önmagával, és szereti önmagát, nem vágyik bántalmazó párkapcsolatot létesíteni bárkivel is. Nem vonzza az a fajta kapcsolat, ahol hazudnak, átverik, újra és újra hülyének nézik, mert hiszi, tudja, hogy többet érdemel.  Tudja, hogy az önszeretetbe ez nem fér bele!

Természetesen az életünk azért van, hogy tapasztaljunk, hogy megtudjuk, meglássuk, hogy mi az, amit nem szeretnénk többé, és mi az, ami a leginkább boldoggá tenne. Az, hogy megtapasztaljon ilyen párkapcsolatokat, ezt nem vehetjük el senkitől, ez is része a lélekfejlődésnek, az önmagunk megismerésének, hogy miből működtetjük mindazt, ami velünk történik.  

Akkor érdemes ránézni erre az ismétlődő mintára, amikor már annyiszor éljük meg, hogy már az egészségünk, testi és lelki épségünk rovására megy! És akkor is érdemes erre ránézni, ha megszületett bennünk a vágy, hogy örömteli, boldogabb kapcsolatokra vágyunk!

 

Hét éve vagyok együtt a jelenlegi párommal. Amikor találkoztunk már elindultam azon az úton ahol elkezdtem szeretni önmagam, mert a házasságom révén önbántalmazó kapcsolatban éltem. Így abból felébredve elkezdtem változtatni az önmagamhoz való viszonyomon. Elkezdtem jóban lenni önmagammal, és máshova került a fókuszom. Így vonzottam be azt a társat, akitől nagyon sok szeretetet kaptam, talán az elején túl sokat is, amit nagyon nehezen tudtam befogadni.

  • Érdekes nem? Hogy a jót elég nehezen tudjuk befogadni!

 

Megértettem, hogy a megbízható, kedves, érzékeny és rendes férfi nem unalmas, teljesen mástól lesz érdekes a személyisége, és nem attól, hogy vagány dolgokat művel. Attól lesz izgalmas, hogy fel meri vállalni az érzelmeit, és ki is meri mutatni őket, hogy igyekszik tenyerén hordozni a szeretett nőt, és nem bántalmazni, hiszen számára a legnagyobb öröm látni a nőnek a boldogságát, amihez neki is köze van.

Az idő meghozta számomra azt a bölcsességet, hogy megértsem, hogy ameddig hiányzott az önszeretet és önbecsülés belőlem nem tudtam volna elképzelni magam mellett egy „rendes” férfit, mert élt egy hitrendszer bennem, hogy az unalmas! Be kellett nőjön a fejem lágya, és bölcsülnöm kellett ahhoz, hogy erre rálássak, hogyan bántalmaztam magam régebben ezekkel a kapcsolatokkal.

  • Te hogyan vagy a párkapcsolatodban?
  • Hogy állsz az önszeretettel?
  • Miből működteted a párkapcsolatodat?
  • Bántalmazó párkapcsolatban élsz?
  • Változtatnál?

 

Horváth Erzsébet

Önismeret-fejlesztő tréner, Energetikai testkezelő facilitátor, Coach Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.