Életünk meséi – Férfiszemmel

16 évesen szakács iskolába kerültem!

A képességeim kimagaslóak voltak a többi tanulótársamhoz képest, de a kitartásom és a szorgalmam a nullával volt egyenlő. Mindezek ellenére valaki mindig megpróbált felkarolni. Jóakaróimnak köszönhetően, az Európa Hajón tölthettem a tanulóéveimet, egy profi, osztrák főszakáccsal az élen. Azt hiszem, az ő tudása inspirált.

Ezt a nagy tudást azonnal kamatoztatni akartam, szóval kiléptem az iskolából és elmentem kőművesnek.

Így kezdődött a karrierem!

Természetesen nem bírtam velük sokáig, ezért megpróbáltam a vendéglátásban elhelyezkedni. „Nívósabbnál nívósabb” helyek kapkodtak értem, mindegyik borzalmas volt.

De a szerencse újra mellém szegült! Protekcióval felvételt nyertem egy ausztriai fogadóba, ahol egy nyarat dolgozhattam. Ez már színvonalasabb hely volt! Mivel a szakmám hivatalosan nem volt meg, a tudásom hiányos volt, így búcsút mondtunk egymásnak. Nagyon tetszett a nemzetközi légkör, ezért elhatároztam magam. 

Hazajöttem és elvégeztem az iskolát. Nem gondolkoztam sokat, nagyba akartam vágni a fejszémet! Meg akartam mutatni! Angliába utaztam egymagam nulla angoltudással és pár ezer forint zsebpénzzel.

 

A Red Lion Hotel Chef de Partie-ja lettem! (“csicska”)

Ezt hónapokig űztem! A pénztárcám minden hónap végén duzzadt, néha akár £800 is megkerestem! (1 heti élelemre és egy “szutykos” szobára)

 

Motiváció maradt még így is! Többet éreztem magamban!

 

Kilenc hónapnyi munka és legalább tíz angol szó tulajdonosa voltam! Jelentkeztem a Hilton Hotel Readingbe. Fortuna, jóakaró, Isten, stb.. Persze felvettek és ténylegesen szekció vezető posztban (Chef de partie) helyezkedtem el.

Az első kérdés a főszakácstól:

  • Sütöttél már steaket?
  • Persze! – válaszoltam buzgón. Fogalmam sem volt róla, hogyan kell! 😂 

 

150-et sütöttem aznap este! Egyetlen panasz sem érkezett!

 

Akárhogy is, de sikerült beilleszkednem és rengeteget tanultam. Egyébként a hely nemzetközi séfek garmadát sorakoztatta fel. Talán sosem láttam ennyiféle nációt. Addigra már Noémi, a menyasszonyom is velem élt.

 

Esténként meséltem neki, álmodoztam és bizonygattam:

  • Hamarosan séf leszek!

Nem halogattam sokat, beadtam a jelentkezésemet egy-két helyre séf helyettesnek, és pozitív visszajelzéseket kaptam. Ez bátorított. Fortuna!  A sztori elején említett hely a Red Lion Hotel, megkeresett egy állásajánlattal.

 Igen!!!! Igen!!! Igen!!!

Én lettem a séf helyettese azon a helyen, ahol másfél évvel azelőtt “pancser” és “csicska” voltam!

 

Nagyon sok minden történt, de már így is hosszú a mese. Körülbelül hat-hét hónap elteltével már én vezettem a helyet, mint ideiglenes főszakács. Eközben a fiam is megszületett! Nagyon örültünk… több pénz kell! 😉 

Újabb hotel, magasabb fizetés, hatalmas felelősség! Nyolc szakács, 6 konyhai alkalmazott és napi 200-250 vendég. Brutális meló és nem láttam a családom. Na de! Nem adtam fel, nem akartam lejjebb adni! Tehát hasonló munkakörben nézelődtem. A világ végén találtam egy helyet, amihez nem sok reményt fűztem. Túl angolt volt nekem, de nagyon barátságosan fogadtak.

 

Magasabb fizetés, baráti légkör, rengeteg szabadidő, saját menü!

Főszakács vagyok! Csodaszép családom van! Gyönyörű és támogató partnerem!
Az egész lényege, hogy merj álmodni! Tegyél is érte! Sikeresnek érzem magam és büszke vagyok magamra, magunkra! ️(és még nincs vége) Ja, beszélek angolul! (15 szót)  

Köszönöm a rengeteg elém tárt lehetőséget Anglia! De most már HAZA szeretnénk menni! 

 

Pikács Árpád

 

One thought on “Életünk meséi – Férfiszemmel

  • 2018-01-26 at 20:00
    Permalink

    Tarts ki! Semmi sem állhat az utadba, ha elég kitartó vagy. A tehetség nem elég. A tanulás sem elég, a világ tele van lecsúszott lángelmékkel. Csak kitartással viheted valamire.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.