Fájdalmas „szépség”

Egy kis érdekesség a nagyvilágból.

  •  A Wikipédia szerint „A szépség olyan jellemzője a személyeknek, tárgyaknak vagy elképzeléseknek, amely miatt a puszta megfigyelés során örömöt tapasztalhatunk.”

 

Abban ugye megegyezhetünk, hogy a szépségideál, kultúra, kor, nemzet, vallás, hitrendszer és sok más egyéb függvényében található meg a földünkön. Amit az egyik ember szépnek talál, azt a másik taszítónak, vagy épp pont fordítva. A szépségideálok sokszínűségén merengtem, mikor egy izgalmas témához érkeztem. Talán innen az a mondás is, „ A szépségért  meg kell szenvedni”. Persze dehogy kell, viszont rengeteg nő vállalja a fájdalmakat, és a szadizmust, hogy széppé váljon az Ő nézőpontja szerint, mert szépségszimbólumnak tartja az adott ékszert, vagy, mert olyan alacsony az önértéke, hogy csak fájdalmas műtétek, kinzások árán gondolja szépnek magát. Bár ezek a külső beavatkozások ritkán hoznak teljes eredményt, ha lelkileg nem készülünk fel rá, és belül nem érezzük szépnek magunkat. Aztán vannak olyan nők, akiket kényszerítenek bizonyos eljárásokra, különböző okok miatt. Csokorba szedtem, pár bizarr és fájdalmas „szépség praktikát” amin keresztül mentek és mennek a nők napjainkig.

Krinolin

A krinolin, azaz abroncsszoknya, a spanyol királyi udvarból indult el, és XIV. Lajos uralkodása alatt, Francia országban terjedt el. Összetevője a gyapotfonal és a lószőr volt, ebből fontak merevítő vázakat a szoknyák alá. Ebben a ruhadarabban pompáztak a gazdag hölgyek, amely kétoldalt olyan széles volt, hogy járni se igen tudtak benne. A krinolinban kínozták magukat, amely akadályozta őket az ülésben, öltözködni sem tudtak egyedül, nem beszélve a tisztálkodásról és egyéb szükségletekről. A higiéniának annyi volt. A krinolin életveszélyes volta miatt, sok ezer nő vesztette életét tűzben e szépséghóbort miatt.

Krinolin
Krinolin

Fűző

A fűző, a 16 században kezdte el a pályafutását és még a múltszázad elején is viselték, a nők. Darázsderekat csinált és rajongtak érte a hölgyek. Hihetetlen, hogy mit szenvedtek, olyan szorosan fogták össze a fűzőt, hogy elnyomta a létfontosságú szerveket, nem kaptak levegőt, és gyakran el is ájultak benne. A fűzőt ma is szexis ruhadarabként tartják számon, persze már nem szadizzák vele magukat a nők.

Fűző
Fűző
 

Elkötött láb, az aranylótusz

Kínában a 12 században született meg az a szépségideál, hogy a női szép láb 10 cm legyen. Akkoriban a láb volt a nők, legintimebb testrésze. Négy és hatéves korban kezdték elkötni a kislányok lábait, így ezeknek a gyermekeknek nem sok beleszólásuk lehetett ehhez a kínzó, szadista művelethez. A nagylábujjakat szabadon hagyták és a többit a lábfej alá csavarták erősen. Az elkötött láb által, a talp alá szorított ujjak, gyakran elcsökevényesedtek, vagy elhaltak és leestek. A aranylótuszt, csak gazdagok között terjedt, hisz járni sem nagyon tudtak utána a nők.

Elkötött láb
Elkötött láb

Tetovált testek

Sok afrikai törzs nőtagjai tetováltatnak magukra mintákat, geometriai formákat, szimbólumokat. Ezek inkább hegek, mint tetoválások, és ugyanazzal a pengével vágják meg egymást sokszor napokig tartó rituálé keretében. A maorik is a legtetováltabb nőket tartják legszebbeknek, itt is inkább vágnak és festékanyagot tömködnek a nyílásokba.

Tetoválás
Tetoválás

Ajaktányér és hosszú nyak

Az ajaktányér elég bizarr testékszer, amely számos afrikai törzs nőtagjainál dívik. Kiskorukba a lányokon pár centis bemetszést ejtenek a felső vagy alsó, vagy mint két ajkon és kis fakorongot helyeznek el. Az évek során folyamatosan cserélik a méretet, míg nem elérik a 10-től 20-25 centiméter átmérőjű most már agyagból készült korongot. Ezt a szépségszimbólumot örömmel viselik a nők, hogy így tetszenek a férfiaknak.

Ajaknyújtás
Ajaknyújtás

A hosszú nyakúak törzse Afrikában, a burmai-thai kayan törzs, ahol a nők már öt éves koruktól elkezdik viselni a nyakgyűrűket. Ahogy idősödnek egyre több és több réteg kerül egymásra ezekből a színes díszekből, melynek lényege, hogy minél hosszabb nyak alakuljon ki. A hosszú nyak, hátulütője a kényelmetlenségen kívül, hogy a tehertől összenyomódik a mellkas, a nyakizmok szinte elhalnak, ha levennék ezt az ékszert, összecsuklana a nyak, és megfulladna a tulajdonosa.

Hosszú nyak
Hosszú nyak

Modern kori kínzások

Vegyük a tűsarkot, ami sok elgyötört és eldeformálódott lábat eredményez, és kínzó fájdalmat. Na ezt tapasztalatból tudom.  Aztán ott vannak a plasztikai sebészeti beavatkozások, mellnagyobbítás, ajakfeltöltés, implantátumok, zsírleszívás, ráncfelvarrás, és hámlasztás és sorolhatnám tovább. Sok sztáron látszik, hogy annyi műtéte volt már, hogy az arcuk felismerhetetlenné deformálódott és olyanok, mint a viaszfigurák. A fájdalomról nem is beszélek, amit át kell élniük, minden egyes beavatkozásnál.

Tűsarok
Tűsarok
Plasztikai sebészet
Plasztikai sebészet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A lényeg, hogy a hogy a fájdalom, amit a szépségükért tesznek a nők több ezer évvel ezelőtt elkezdődött és a mai korig tart. A módozata és az eszközök változnak, a fájdalom marad. Döntse, el mindenki meddig hajlandó elmenni a szépségért!

 

Nőiség és Párkapcsolati konzulens

Mi van, ha egy egészen más élet vár rád, a „sorsodon”, az előre megírt forgatókönyveden túl? Mi van, ha olyan dolgokat tudsz, amit el sem tudsz képzelni magadról, a párkapcsolatodról? Mi van, ha ez a tudás felszínre kerülne és megváltoztatná az eddigi életed sokkal örömtelibbé és bulisabbá ezzel? Mi van, ha elismerve az önerőd az életed varázslónője lennél? Ha megszeretnéd élni azt a nőt, aki igazából vagy, túl a félelmeiden és a falaidon túl, ha boldogabb párkapcsolatban szeretnél élni és azt érzed, hogy ehhez hozzájárulhatok, HÍVJ. Várlak szeretettel, Anna.

Szakértői oldalam

Cikkírói bemutatkozóm 

A cikkeimet itt olvashatjátok

Kincses Anna

Nőiség és Párkapcsolati konzulens Mi van, ha egy egészen más élet vár rád, a „sorsodon”, az előre megírt forgatókönyveden túl? Mi van, ha olyan dolgokat tudsz, amit el sem tudsz képzelni magadról, a párkapcsolatodról? Mi van, ha ez a tudás felszínre kerülne és megváltoztatná az eddigi életed sokkal örömtelibbé és bulisabbá ezzel? Mi van, ha elismerve az önerőd az életed varázslónője lennél? Ha megszeretnéd élni azt a nőt, aki igazából vagy, túl a félelmeiden és a falaidon túl, ha boldogabb párkapcsolatban szeretnél élni és azt érzed, hogy ehhez hozzájárulhatok, HÍVJ. Várlak szeretettel, Anna. Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm  A cikkeimet itt olvashatjátok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.