Féltékenység=szerelem?

Hosszú éveken át azt hittem, hogy aki féltékeny, és kimutatja ezt, az szerelemből teszi. Mára már rá kellett jönnöm, hogy a féltékenység megmérgezi a kapcsolatot és megöli a szerelmet.

Mert mi a féltékenység? Féltés!  Féltem mástól a tulajdonomat, félek attól, hogy elveszik tőlem azt akit szeretek! Az a valaki a miénk? Egy ember lehet valakié? Ha szeretünk igazán, akkor nem birtokolhatjuk a másikat. Szeretni valakit nem azt jelenti, hogy a miénk, éppen ellenkezőleg, a szerelem szabaddá tesz minket és azt, akit szeretünk…

Honnan ered a féltékenység? Magunkból, csakis! A bizonytalanságunkból, önbizalomhiányunkból, abból az érzésből, hogy nem vagyunk elég jók a szerelmünk számára, és nem bízunk saját magunkban, így nem vagyunk képesek a másikban sem megbízni.

Boldog lehet-e az a kapcsolat hosszútávon, hogyha az embernek abból áll a napja, hogy folyton retteg azért, mert elhagyják? Van-e annál megalázóbb valaki számára, hogy ellenőrzi a párja ruháit, zsebeit, telefonját, e-mailjeit, a közösségi oldalait, szagolgatja a levetett ruháit idegen parfüm után kutatva?

Vannak olyan emberek, akik képesek játszmát kezdeményezni annak érdekében, hogy felkeltsék a párjuk féltékenységét.

A nemek aránya megegyezik!

Itt nem lehet csak nőkről vagy csak férfiakról beszélni.  Amikor egy nő kezd csinosabban öltözködni, és ez feltűnik a párjának, felhívatja magát este a legjobb barátnőjével és eljátsszák, hogy pasival beszélnek, virágot küldet magának a nő, hogy a férj is lássa, titkos hódolója van, vagy a férj elmondja, hogy az új titkárnő mellesleg megjegyezte, milyen jól áll neki az új ing, és még sorolhatnám.

Tegye fel a kezét az a valaki, aki még nem csinált ilyet? Soha, semmikor, semmilyen körülmények között!

Ebből ki lehet nőni!

Ezek a játszmák csak arra valók, hogy elindítsunk egy olyan hazugságlavinát, amiből lesznek az éjszakai bőgések, a telefondugdosások és mindaz, ami azzal jár, amikor beférkőzik és marni kezdi az embert a kín és a félelem.

Nem volna egyszerűbb inkább azt tudatosítani magunkban, mennyire értékesek vagyunk, hogy a párunk is ezt érzékelje? Nem lenne egyszerűbb fejleszteni az önbizalmunkat? Ránézni arra, hogyha már sokadjára megtörténik velünk, mi lehet a háttérben? Milyen fel nem dolgozott átverések, traumák, megcsalások előző kapcsolatainkból, amiken még nem léptünk túl? Sebek amiket nem gyógyítottunk be!

Mert ha nem becsüljük magunkat, mások sem fognak! Minden belőlünk indul ki, az alacsony önbecsülés, önbizalom, öntisztelet kivetül a világba, és tudat alatt odarendezzük a sztorit, hogy folyton tükröt mutasson nekünk ezzel kapcsolatban. És ha megtörténik a megcsalás, akkor újra igazunk lesz, hiszen mindig ez történik velünk, mi vagyunk a szegény áldozatok, akikkel csak úgy megtörténnek a dolgok. Az egónknak igaza lesz megint, hogy nem vagyunk elég jók! És végül is csak az történik meg, amit jó előre forgatókönyvként már magunkban olyan szépen lezsíroztunk, hogy újra és újra ez történik. Ha mindig ez jön elő, akkor nem lehet, hogy valamin változtatnunk kell? Nem lenne érdemesebb megnézni, hogy miből működünk? Miből működtetjük a kapcsolatainkat, milyen mintákat követünk? Kinek a valóságából működik a párkapcsolatunk? A szüleinkéből? A barátainkéból? Szomszédainkból? Vagy netán filmekből, romantikus könyvek tucatjából?

Ébredjünk, mielőtt késő lenne!

Amennyiben késésben vagyunk, és közben megjelenik egy másik a színen, akkor el lehet gondolkodni azon, hogy mi történhetett? Mire nem voltunk éberek? Mert bizony kettőn áll a vásár!

Egy férfi nem akkor csalja meg a feleségét, ha már nem szereti, hanem ha új tükörre vágyik, ha újra hódítónak akar, megélni önmagát. És ez a nőkre is igaz (La Rochefoucauld).

 

Mi hol kényelmesedtünk el a párkapcsolatban? Hol lett fontosabb a munka és egyéb póttevékenységek, mint a párkapcsolatunk, házasságunk ápolása, a figyelmünk a másik iránt, és a minőségi idő, minőségi pillanatok megteremtése?

Mit tehetünk ma a kapcsolatunk javítása, fejlesztése, jobbá tétélében? És holnap? És holnapután? És azután?

Legyünk együtt a kapcsolataink kertjének gondozói, és akkor a kertünk sokáig virágozni fog!

 

 

Horváth Erzsébet

Önismeret-fejlesztő tréner, Energetikai testkezelő facilitátor, Coach Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.