Gungl Mónika riportja az élő táplálkozásról

Kedves Mónika, köszönöm a Kicsi Budoár nevében, hogy elfogadtad a felkérésemet a riportra. Kicsit megfordítom most a szokásos menetet, mert először mindig a vendégem életéről kérdezek, de most, hogy mindenkinek érthető legyen, hogy mi is az élő étel és az élő táplálkozás, először erről kérdeznélek?

Az élő, nyers táplálkozás, az egyik legegészségesebb, legtermészetesebb táplálkozási forma. Elsősorban zöldségek, zöld levelek, csírák, gyümölcsök és magvak, diófélék fogyasztását jelenti, nyers, friss, természetes formájában.

 

Azért nevezzük élő, enzim táplálkozásnak, mert ételeink feldolgozás, hőkezelés nélkül kerülnek az asztalra. 42 Celsiusfok felett ugyanis az enzimek elpusztulnak és a vitaminok nagy része is károsodik. Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy az elfogyasztott zöldségek, gyümölcsök vegyszermentes gazdálkodásból származzanak. Sokan szentelnek figyelmet annak, hogy  a szükséges vitaminok  ásványi anyagok bekerüljenek a szervezetünkbe, akár (sajnos) tabletta formájában, arra viszont már kevesebben tudatosak, hogy mennyire fontosak az enzimek. Ugyanis meghatározott mennyiségű enzimmel születünk, melynek életünk végéig kellene kitartania. Enzimre van szüksége a szervezetünknek minden kémiai reakcióhoz, emésztéshez, betegségek legyőzéséhez, anyagcsere folyamatokhoz. A helytelen életmóddal elpazaroljuk  az enzimkészletünket. Az ételek főzésével tönkretesszük a bennük lévő enzimeket, így az emésztéshez a test saját készletéből kell felhasználnia. Ezért vagyunk étkezés után fáradtak (kaja kóma). Igen gyorsan jelentkezik újra az éhség, mert ettünk, de nem tápláltuk a sejtjeinket.

 

A friss, nyers, feldolgozatlan növényeknek, gyümölcsöknek, magvaknak a legmagasabb az enzim, vitamin, és ásványi anyag tartalma, ezek táplálják legjobban testünket, sejtjeinket. Feltöltenek energiával, lassítják az öregedési folyamatokat, jó emésztést, egészséget és ideális testsúlyt biztosítanak.

Mikor érezted először, hogy ez a Tied, így szeretnél táplálkozni?

Én mindig azt mondom, hogy nyers-evőnek születtem. Már gyerekkoromban nagy mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottam. Képes voltam 5-6 almát egyszerre megenni. Emlékszem, edzésről hazafelé mindig bementem kedvenc zöldségboltomba, hogy megvegyem a kiló paradicsomomat, amit otthon az udvarban a lépcsőn minden nélkül elfogyasztottam. Nagymamámnak hatalmas kertje volt, közösen szüreteltük le az ebédnek valót a kertben, aminek én persze nagy részét szedés közben már magamévá is tettem☺ Sokszor kaptam dorgálást, hogy ebéd előtt ne egyek gyümölcsöt, zöldséget, mert elveszi az étvágyamat. Mintha az étkezésnek nem az lenne a célja, hogy jóllakjak. Először meg kellett ennem az ebédet (mert ugye volt egy ilyen érdekes nézőpontjuk, hogy „naponta egyszer kell enni meleget”) utána ehettem gyümölcsöt. Ma már ismert dolog, hogy a gyümölcsöt evés előtt kell enni, különben rothadásnak indul a belekben.

 

Most mennyire építetted bele az életedbe az élő táplálkozást, és milyen hatással van rád?

Ma már elmondhatom, hogy 100 százalékban nyers-vegán ételeket fogyasztok. Az út ide viszont nem volt teljesen zökkenőmentes számomra. 2004 ben lettem vegetáriánus, ebben az időszakban nagyon sok sajtot ettem, aminek  eredményeként jól elsavasítottam a szervezetemet. 2013 óta vagyok vegán és innen fokozatosan tértem át a nyers-vegán táplálkozásra. Nagyjából 12 éve a reggelim gyümölcsökből, smoothy-ból áll, korábban az ebédem főtt zöldséges ételek voltak. Igyekeztem minél több és több nyerset bevinni a táplálkozásomba, amikor egyszer csak azt vettem észre, hogy már 100 százalékban nyers ételeket fogyasztok. Aztán mindig jött egy kis „mumuska”, „ha én már ilyen egészségesen táplálkozom, akkor most az egyszer bejöhet egy kis más is pl. kenyér vagy egy süti vagy valami ilyesmi. Ezeket a kilengéseket én megerősítéseknek hívom, mert egy ilyen, étel (akármilyen kis mennyiségű is) elfogyasztása, azután, hogy kitisztult a szervezeted, bélrendszered, sokkoló hatással bír. Gyomorfájás, kiütés, kaja kóma, fejfájás, alvásprobléma és sorolhatnám.

 

Ilyenkor jöttem rá, hogy mekkora áldással és csodával bír az életemben a tiszta, élő táplálkozás. Megszerettem a testemet és már csak szuper jó dolgokat adok neki, nem teszem többé tele szeméttel.

 

Legtöbben azért kezdenek el egészségesen élni, mert van valamilyen betegségük. Az én motivációm nem ez volt. Teljesen egészséges voltam korábban is. Amiért én ezt a táplálkozást választottam, az az állatok szeretete, védelme, a saját egészségem, a környezetvédelem. Nem utolsó sorban, én ezt a formáját választottam, annak, hogy segítsek az éhezőkön. Ha mindannyian állati táplálék helyett a növényit választanánk, nem lenne több éhező a Földön.

 

Sokkal energikusabb, fittebb, rugalmasabb vagyok. Az alvásigényem lecsökkent 6 órára. A bőröm simább és rugalmasabb lett. Motivált vagyok újra a sportra, mozgásra, ami ma már újra az életem részévé vált.

 

Tudom, hogy van egy csodálatos oldalad, tele élő tortákkal, amiket te készítesz, én is megkóstoltam már párat, nagyon finom volt. Igyekeztem ezek közül minél többet megmutatni a cikkben, hogy megcsodálhassák, az olvasók. Mióta készíted őket?

Pontosan már nem is emlékszem. 2007 körül találkoztam Nagy László Zoltánnal, a Merkaba meditációról, az életvirágáról tartott a meghívásomra egy tanfolyamot, és mivel ő már akkor élő ételeket fogyasztott, erről is beszélt nekünk. Ő a floridai Hippokratészi intézetben tanult, ahol, már akkor nyers ételekkel, búzafűlével gyógyították a súlyos, rákos betegeket. A tanfolyam után el is kezdtem csíráztatni, megvettem a búzafű prést, hetente hozattam Siófokról a friss búzafüvet, és lassan megismerkedtem, autodidakta módon a nyers tortakészítéssel. Abban az időben még nem voltam nyers-vegán, de süteményeket már csak nyersen, cukor, állati termék, és gabona nélkül készítettem magokból és gyümölcsökből. Nagyon jó sütiket tudtam előtte is készíteni, mindig is konyhatündér voltam, de  a családom szerencsére sokkal szívesebben fogyasztotta már ezeket az egészséges édességeket.

Miért szakosodtál a tortákra?

Korábban nagyon szerettem az édességeket. Amikor vállalkozóként valami stressz ért, mindig ennem kellett egy kis nasit, talán ezért kezdtem először a hagyományos édességeket egészségesekkel kiváltani. Mivel nagy sikere volt családom és barátaim körében, így mindig újabb és újabb recepteket próbáltam ki. Ma is nagy kihívást jelent számomra egy–egy új recept kitalálása. Fejembe vettem, hogy az összes híres, magyar tortát, édességet, megcsinálom nyers, élő változatban is, így készült el a dobostorta, madártej, Eszterházy torta, Rigójancsi, Lúdláb stb. is.

 

Van konkrét üzleti célod az élő tortákkal?  

Ez egy nagyon jó kérdés☺ Korábban csak magamnak, családomnak, szerettem volna élő ételeket, sütiket,  készíteni. Nem akartam többé kenyeret, gabonát, glutént enni, ezért elkezdtem krékereket aszalni, zöldségekből, magokból. Mivel nem szerettem volna, hogy fél gőzzel menjen az aszaló, tele tettem. Osztogattam ismerősöknek, barátoknak, mivel ízlett nekik, elkezdték megrendelni, ugyanígy a tortákat is, így már egy kis bevételem is lett belőle. Hurrá! Tartottam önismereti táborokat, Rebirthinget stb. ahol a tábor ideje alatt csak nyers ételeket fogyasztottunk. Mikor elköltöztem Németországba felfedeztem, hogy itt vannak erre szakosodott vásárok. “Rendben Mónika, akkor mutassuk meg ott is mit tudunk.” Elkezdtem árulni a tortáimat, így egyre ismertebbé váltam a nyersevők között és szakmai körökben. Mivel egyre többen szerették volna, ha átadom a tudásomat, elkezdtem tanfolyamokat tartani. Ma már nem csak tortákat, hanem főételeket, sajtokat, tejeket, joghurtot is készítek. Havonta tartok egy Dinner Clubot is, ahol 6-7 fogásos mennyei vacsorát készítek 10-12 főnek. Ez egyfajta látványkonyha, ahol közben nézhetik is, hogy alkotok. Én most ebben tudom megélni a kreativitásomat, nagyon nagy örömet okoz, ha egy  szép és finom ételt készíthetek. Ez számomra mára már sokkal több lett, mint egy üzlet. Küldetéssé vált, szeretném minél több emberhez eljuttatni.

Mit üzensz a Kicsi Budoár Olvasóinak?

Ez az én csodálatos utam és felfedezésem a nyersétellel kapcsolatban. Ebben az interjúban csak körvonalakban tudtam bemutatni. A nyers ételek nagyon finomak, szépek, színesek, frissek, szemet gyönyörködtetőek, étvágygerjesztőek. Egy jó tanács, ha elfogadjátok: Bárhogy táplálkoztok, minden étkezés előtt egyetek nyers ételt is (pl. Csírát), amivel biztosítjátok az enzim, vitamin és ásványianyag bevitelt. Nem szeretnék senkit rábeszélni és megjavítani, viszont ha mégis ezt az utat választjátok, akár csak részben is, nagyon szívesen válaszolok kérdéseitekre. Kalandra fel!☺

Képek: Sonnenküche-roh vega 

Facebook oldal:  Sonnenküche-roh vegan

Mónika által készített élő tortákat és ételeket, itt megcsodálhatjátok!

 

Nőiség és Párkapcsolati konzulens, Access Bars testkezelő

Mi van, ha egy egészen más élet vár rád, a „sorsodon”, az előre megírt forgatókönyveden túl? Mi van, ha olyan dolgokat tudsz, amit el sem tudsz képzelni magadról, a párkapcsolatodról? Mi van, ha ez a tudás felszínre kerülne és megváltoztatná az eddigi életed sokkal örömtelibbé és bulisabbá ezzel? Mi van, ha elismerve az önerőd az életed varázslónője lennél? Ha megszeretnéd élni azt a nőt, aki igazából vagy, túl a félelmeiden és a falaidon túl, ha boldogabb párkapcsolatban szeretnél élni és azt érzed, hogy ehhez hozzájárulhatok, HÍVJ. Várlak szeretettel, Anna.

Szakértői oldalam

Cikkírói bemutatkozóm 

A cikkeimet itt olvashatjátok

Kincses Anna

Nőiség és Párkapcsolati konzulens, Access Bars testkezelő Mi van, ha egy egészen más élet vár rád, a „sorsodon”, az előre megírt forgatókönyveden túl? Mi van, ha olyan dolgokat tudsz, amit el sem tudsz képzelni magadról, a párkapcsolatodról? Mi van, ha ez a tudás felszínre kerülne és megváltoztatná az eddigi életed sokkal örömtelibbé és bulisabbá ezzel? Mi van, ha elismerve az önerőd az életed varázslónője lennél? Ha megszeretnéd élni azt a nőt, aki igazából vagy, túl a félelmeiden és a falaidon túl, ha boldogabb párkapcsolatban szeretnél élni és azt érzed, hogy ehhez hozzájárulhatok, HÍVJ. Várlak szeretettel, Anna. Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm  A cikkeimet itt olvashatjátok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.