Interjú Bérces Virággal

Először is nagyon köszönöm, hogy elfogadtad a Kicsi Budoár meghívását erre a beszélgetésre. Tudom, hogy nagyon sok mindennel foglalkozol, többek között dúlaként, vagyis asszonytárs segítőként járulsz hozzá azoknak a nőknek a tudatosságához, akik hozzád fordulnak a nőiségükkel kapcsolatban. Ehhez kapcsolódik és szerves része, egy másik tevékenységed, a Szélnővérek Női kör, ahol még két barátnőddel egyetemben elvonulások keretében programokat szerveztek asszonyok és lányok részére.

 

 Mi indított el ezen az úton, mi volt a motivációd?

A nőkkel való foglalkozás nem volt kitűzött cél. Ami elindított ebben, a két gyermekem születése volt. Az első szülésem nagyon nehéz volt. Ahogy a szülés élményét próbáltam feldolgozni, folyamatosan az volt bennem –nem lehet, hogy a szülés ennyire nehéz legyen, hogy ilyen körülmények között kelljen világra hozni egy gyereket, és ilyen negatív élményekkel! Ezt követően autodidakta módon dolgoztam fel ezt az élményt, rengeteget olvastam hozzá, sokat informálódtam, kutakodtam a szülés témájában. Ezek mind megerősítették a gyanúmat, hogy nem kell egy szülésnek ilyen nehéznek lennie. Két évvel később a lányom születése is bizonyította, hogy a szülés valóban lehet egy csodálatos, életre szóló, erőforrást nyújtó élmény. Könnyű és gyors, mert természetes és félelem nélküli volt. A félelem mentességből adódóan szinte alig éreztem a vajúdásnál fájdalmat, és csak az utolsó fél-egy órában lépett fel erőteljesebb fájdalom. Ez visszaigazolta, nem kell, hogy a szülés brutális nehézséggel, kínokkal és beavatkozások tömkelegével járjon. A második szülésélményem felülírta és begyógyította az első szülésem csorbáit, mégis tovább kutakodtam a témában, mely során eljutottam egészen a női misztériumokig.

 

A női létből, a nőiségből fakad természetszerűen a szülés képessége. Ez a mai világban nincs elismerve, nincs fókuszban, nem beszélünk róla. Mi nők sem tudunk a saját működésünkről, nem akarunk tudni róla, nem akarjuk elfogadni, foglalkozni vele. Ebben a sikerorientált világban, az a lényeg, hogy megfeleljünk, helyt álljunk, és a nőiességünket félretolva, próbálunk, férfias terepen, férfiasan helytállni, miközben megfeledkezünk eredendő nő minőségünkről.

 

Tehát először, saját magam miatt kezdtem ezzel foglalkozni, aztán ahogy egyre több nőtársammal beszélgettem ezekről, megfogalmazódott bennem, hogy időt, teret, alkalmat kellene teremteni arra, hogy foglalkozzunk a „női dolgokkal”. Így született meg, a női elvonulások szándéka.

 

Kérlek, pár szóval írd le nekünk mi is az a dúlaság, és hogy kapcsolódik a Szélnővérek Női Körhöz?

A dúla, asszonytársi segítőt jelent. A köztudatban szülés körüli segítőként van számon tartva. Én a női elvonulásainkon is dúlai minőségemben vállalok szerepet, asszonytársi segítőként, ahol támogatom a nőket a nőiségükben megélt változásaikban. Az életünk során a nőiség számos archetípusát, arcát jelenítjük meg, élethelyzeteink, korszakaink függvényében. Női létünk során számos helyzetben jelenthet oltalmat, segítséget egy elfogadó, befogadó, támogató női kör. Ennek életre hívásába két barátnőm számára is invitálás voltam. Pál Adrienn 15 éves tréneri tapasztalatát adja hozzá, Szabó Barbi az alkotóműhelyért felelős, és gondos házigazdája a hétvégéknek. Mindhárman más-más női minőséget képviselünk, és más-más szerepet töltünk be ezeken az elvonulásokon.

 

Beszélnél nekem a programjaitokról?

Pillanatnyilag két programunk működik, az egyik a Női Újjászületés. Megismerkedünk egy csodálatos női életkör modellel, mely bemutatja a női lét 12+1 archetípusát, mely segít önmagunk mélyebb megismerésében, megértést és nagyobb elfogadást ad a változásainkhoz és női működésünkhöz. Segítség a nőknek abban, hogy hol tartanak, épp milyen archetípust élnek, mik az átfedések és ez a felismerés, hogy segít a változásaikban. Az alkotóműhelyben kiélhetik kreativitásukat és alkalmat teremtenek a könnyed összehangolódásra, kapcsolódásra, segít a megérkezésben. A születés alagút gyakorlat pedig hozzájárul valódi újjászületésünkhöz. A gyakorlat célja, hogy feloldódjanak a születésünkkor, vagy szülésünkkor megélt traumák, melyek akadályozhatják életünk kiteljesedését. A másik programunk, mellyel már hagyományt teremtettünk, a Kikelet Ünnep. Egy évben egyszer tavasszal rendezzük meg. Célja, hogy a kislányok már egészen korán találkozzanak a nőiességgel, természetes legyen számukra, hogy létezik a női szövetség, megérezzék, megtapasztalják a női kör biztonságot, támaszt nyújtó erejét. Erre a programra kislányokat várunk anyukájukkal vagy Kikelet nővérükkel. A Kikelet nővér egy olyan közel álló nő, rokon, vagy barát, aki vállalja, hogy nővé érésében segíti, támogatja, oltalmazza. A közös élmény, a játékok, a kalandok, a szertartások különleges kapcsolatot teremtenek, mely életre szól. Volt már holdkunyhó szertartásunk, ahol a lányok első vérmisztériumát ünnepeltük meg, akiket virágkoszorúval kísérünk a holdkunyhóba, ahol tabuk nélkül beszélgetünk a holdidőről és a vérmisztériumokról, ahol bátran kérdezhetnek bármiről. Ősi hagyomány elemeit lényegítettük át ezeken a szertartásokon, a saját képünkre formálva, a mai korba integrálva.

 

Hogyan éled meg a saját nőiességedet? És mennyit profitálsz abból, hogy nőkkel foglalkozol?

Jól vagyok a nőiességemmel. Szeretek nőként létezni a világban. Amivel az ember foglalkozik az visszahat rá, akár tudatos erre, akár nem. Mindez abszolút hatott az életemre, sok változást is hozott, és rengeteg felismerést, amit aztán továbbadhatok és megoszthatok másokkal. Megerősítést nyertem abban, hogy lehet és meg is éri nőként, női energiákkal élni, bárhol, bármilyen terepen.

 

A nőiségünk értéke soha nem attól függ, hogy a világ elismeri-e? Inkább az a kérdés, hogy mi mikor ismerjük el önmagunknak?!

 

 Hogy látod a 21. század női társadalmát és mit üzensz a nőknek?

Azt gondolom, hogy a nők elférfiasodása, amiről manapság sokat beszélnek, tart valahová, ez is a fejlődés része. Ahogy a köröket újra, meg újra járjuk, ez is csak egy átmeneti állapot. Ebben az időszakban a nők visszaveszik magukhoz az erőt, és ennek az erőnek a tudatában, újra képesek lesznek megengedni maguknak a gyengeséget és a lágy női minőséget megélni.

 

Üzenem a nőknek, hogy ismerjék el magukban a női erőt, legyen bátorságuk megengedni maguknak a gyengédséget és a lágyságot, főleg, ha már elég bizonyosság van az erejükről. Ne akarjanak jobb férfiak lenni a férfiaknál, és akkor megjelenik a Férfi, aki csak a Nő számára látható. Legyenek éberek arra, mikor helyezik előtérbe a gyengédséget és a lágyságot, és mikor az erőt. Merjenek ezzel játszani!

 

Utolsó kérdésként, mi egyébbel foglalkozol még?

Testi-lelki harmónia megteremtése, és helyreállítása, különböző eszközökkel, egyénileg, vagy csoportban. Manuál terápiával, az Access Consciousness® eszközeivel, illetve coaching-gal. Ezekkel tudom segíteni a hozzám forduló embereket, hogy harmonikusabban éljék az életüket, közelebb kerüljenek önmagukhoz és felismerjék a képességeiket, ami által megteremtik azt a valóságot, amire valójában vágynak.

Nagyon köszönöm, és sok sikert kívánok Neked a Magazin nevében.

 

 

Nőiség és Párkapcsolati konzulens

Mi van, ha egy egészen más élet vár rád, a „sorsodon”, az előre megírt forgatókönyveden túl? Mi van, ha olyan dolgokat tudsz, amit el sem tudsz képzelni magadról, a párkapcsolatodról? Mi van, ha ez a tudás felszínre kerülne és megváltoztatná az eddigi életed sokkal örömtelibbé és bulisabbá ezzel? Mi van, ha elismerve az önerőd az életed varázslónője lennél? Ha megszeretnéd élni azt a nőt, aki igazából vagy, túl a félelmeiden és a falaidon túl, ha boldogabb párkapcsolatban szeretnél élni és azt érzed, hogy ehhez hozzájárulhatok, HÍVJ. Várlak szeretettel, Anna.

Szakértői oldalam

Cikkírói bemutatkozóm 

A cikkeimet itt olvashatjátok

Kincses Anna

Nőiség és Párkapcsolati konzulens Mi van, ha egy egészen más élet vár rád, a „sorsodon”, az előre megírt forgatókönyveden túl? Mi van, ha olyan dolgokat tudsz, amit el sem tudsz képzelni magadról, a párkapcsolatodról? Mi van, ha ez a tudás felszínre kerülne és megváltoztatná az eddigi életed sokkal örömtelibbé és bulisabbá ezzel? Mi van, ha elismerve az önerőd az életed varázslónője lennél? Ha megszeretnéd élni azt a nőt, aki igazából vagy, túl a félelmeiden és a falaidon túl, ha boldogabb párkapcsolatban szeretnél élni és azt érzed, hogy ehhez hozzájárulhatok, HÍVJ. Várlak szeretettel, Anna. Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm  A cikkeimet itt olvashatjátok

2 thoughts on “Interjú Bérces Virággal

 • 2016-06-08 at 18:26
  Permalink

  Kedves Virág! Örülök a veled való interjúnak, ezáltal tudomást szereztem arról, hogy pótoltok a világban egy hiányzó láncszemet. Remélem sok leánynak lesz segítség a Nővé válásban, az iránymutatásban, a “hogyan” – ban a Kikelet Ünnep.

  Annának gratulálok az interjúalany kiválasztásában.

  Köszönöm!

  Reply
  • 2016-06-08 at 20:54
   Permalink

   Kedves Edina!

   Köszönjük az elismerő szavakat! Nagyon hálásak vagyunk Virágnak, hogy vállalta az interjút. Bízunk benne, hogy nagyon sok nőtársunkhoz és lányaikhoz eljut Virág nyújtotta támogatás, útmutatás, és élni is fognak vele!

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.