Interjú Horváth Erzsébettel, Böbével

 A Kicsi Budoár Női Magazin „mikrofonja” előtt, egy fantasztikus hölgy beszél az önmagához vezető útjáról, tapasztalásairól, és arról a kreativitásról, amit minden nap megél. Fogadjátok sok szeretettel Horváth Erzsébetet, Böbét, aki nem csak művész, író, önismeret-fejlesztő tréner, energetikai testkezelő facilitátor, coach  (támogató, testi-lelki-szellemi szinten fejlesztő folyamat), Bach virágterapeuta, hanem a Kicsi Budoár Női Magazin cikkírója is egyben.

 

Mikor értél meg arra, hogy először ráláss önmagadra?

Akkor láttam rá először önmagamra, amikor pánik beteg lettem. Szembe találkoztam azzal, hogy félek, de nem tudtam, hogy mitől, csak azt éreztem, hogy ez így nagyon rossz nekem. Akkor még nem tudtam, hogy ez miről szól, csak azt éreztem, hogy itt valamit tenni kell, ez így nem mehet tovább. Először felkerestem egy pszichiátert, aki gyógyszereket adott, amitől még rosszabbul lettem. Ezért inkább úgy döntöttem, hogy én veszem kezembe ezt a dolgot. Pont egy olyan szakaszhoz ért az életem, amikor megszűnt a munkahelyem, és el kellett gondolkodnom arról, hogy tovább. Elmentem a könyvtárba és elkezdtem keresgélni a pánik betegségről könyvet, és akkor került elém a Tudatalatti csodálatos hatalma című könyv. Akkor fordult meg velem a világ. Ott jutottam el oda, hogy – te jó ég, én teremtek mindent a gondolataimmal? Onnantól kezdve nem volt megállás.

 

Feltettem magamnak ezeket a kérdéseket:  

  • Tudatalattim mutasd, meg nekem merre menjek tovább?
  • Mit tanuljak?
  • Mi legyek?
  • Hogy tudok meggyógyulni?

Ezután lettem figyelmes egy hirdetésre az interneten egy iskoláról, ami épp akkor kezdődött és tudtam, hogy jelentkezni akarok rá. Így végeztem el, a pszichológiai és mentálhigiénés asszisztens képzéseket, ahol nagyon sok mindent tanultam önmagamról. Hangosan kimondtam magamnak, hogy a minőségi életet választom, mert ha így kell leélnem az életemet, akkor nem kell. Körülbelül 9 éve, hogy elindultam a tudatosság felé, és 7 éve annak, hogy azt választottam, hogy másokat is ébresztek erre. Ekkor kezdtem el megvizsgálni, hogy – ki vagyok én, és miből működöm, milyen mintákat viszek, milyen játszmákat játszok? Akkor olvastam el egy párkapcsolati könyvet, ami ébresztett rá arra, hogy nem „jól” szerettem. Amit szerelemnek hívtam az egy társfüggőség, egy kóros állapot, amihez se a szerelemnek, se a szeretettnek nincs köze.

 

Hogy írnád le akkori önmagadat, és most hogy látod azt, aki vagy?

Ez a hernyóból lett pillangó esete. 🙂  Mielőtt ez az egész folyamat elindult, én egy nagyon depressziós, idegbeteg, játszmázó, szegény ént alakító, társfüggő, féltékenykedő, hisztizős, birtokló, zsaroló, drámakirálynő voltam. Ezt játszottam 30 valahány évig. Ehhez még az is hozzátartozott, hogy hagytam, hogy édesanyám befolyásoljon. Sokszor az Ő véleménye szerint működtem, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy nem tudtam megélni önmagam. Mondhatnám azt is, hogy ennek a teljes ellentéte lennék ma, de ez nem fedné teljesen az igazságot, mert nekem is, mint minden embernek vannak rossz napjaim. Vannak olyan napok, amikor kétségbe esem, amikor visszatér egy picit ez a depresszív állapot, viszont megtanultam, hogyan tudok ebből a leggyorsabban kijönni.

 

Érzékelem, hogy milyen módszerekkel, milyen technikákkal, milyen lehetőségekkel, tudok újra harmóniába jönni. Azt gondolom, hogy a tudatosság erről szól. Amikor valami megmozgatja a világomat, ránézek, hogy mi az, amivel foglalkoznom kell itt és most. Ilyenkor felteszem azt az egyszerű kérdést, – mi a rossz nekem most?

Mi volt a tudatosságodhoz vezető út, legnagyobb „aha” élménye?

Később jött ez az „aha” élmény, egy teljesen váratlan pillanatban, mikor csak ültem az ágyon, és rádöbbentem arra, hogy mindezt, amiben vagyok én teremtettem. Na de ha én teremtettem, akkor vissza is tudom csinálni, vagy megtudom változtatni. Ez számomra egy olyan szabadságot adott, egy olyan felszabadító élményt, amitől azt éreztem, hogy – igen, nálam a hatalom, én vagyok a teremtő, én tudom rosszá vagy jóvá tenni, vagy valami mássá az életem. Én tudok változtatni a dolgaimon, mert a válaszok, úgy is bennem vannak.

 

Volt egy másik nagyon mellbevágó felismerésem, aminek inkább a hálához van köze. Ablakpucolás közben döbbentem rá, hogy megkaptam azt, amire oly nagyon vágytam, igaz nem teljesen, úgy ahogy én azt elgondoltam, de megvalósult. Eleredtek a könnyeim és elöntött a mély hála érzése.

 
Akkor láttam rá teljes tudatosságomban arra, hogy amiért eddig dolgoztam, lépéseket tettem, hogy megvalósuljon, az sikerült és megvalósult. Nem szoktam kötelező gyakorlatokat csinálni a hálára, megvárom az ilyen csodálatos pillanatokat.

 

Sok mindennel foglalkozol, mesélnél nekünk erről a sokszínűségről?

  • Most már nagyon univerzális vagyok. Mióta nincs 8-tól 5-ig tartó munkahelyem, azóta kitágult a világ, és újra visszatértem a kreativitáshoz. Mint művész a selyemfestészetben, a zen firkában – ami egy meditatív rajzolás – és az ékszer készítésben teljesedek ki.
  • Íróként is debütáltam a Spirituális takarító című könyvemmel, ami a gyógyulásomról szól, és azt gondoltam ébreszthetek erre másokat is. Most van készülőben a következő könyvem. Mellette saját blogot indítottam A Lélek kertje címmel, ahol az írásaimat publikálom. Itt megosztom az olvasóimmal a tapasztalataimat, írok a technikákról, amiket magam is használok. Emellett a Kicsi Budoár Női Magazin cikkírója is vagyok  🙂 
  • Energetikai testkezelő facilitátorként dolgozom, ezeket energetikai kezeléseket úgy hívok, hogy Böbe turmix. Használom a mátrix energetikát, a kvantum szinkronizációt és az Access Barst, hogy csak néhányat említsek, a tanultak közül, de szinte mindent használok, amivel addig találkoztam és tanultam. A visszajelzések alapján a saját technikám nagyon komplex és szerteágazó. Ezek az energetikai testkezelések több szinten hatnak, a test-lélek-szellem szintjén. Elősegítik a tudatosságot, az önismeretet és az önfejlesztést. Ez az a komplex technika, amiről már beszéltem. Van a kvantum szinkronizációnak egy Böbe módra változata, amit én fejlesztette, illetve csatornáztam le, ahol azokat a hézagokat pótoltam ki, amit ez a technika nem tett lehetővé.
  • Aztán önismeret-fejlesztő trénerként is dolgozom. Foglalkozom a coachinggal, ami a jelen és a jövő folyamataival dolgozik, ezért sokkal jobban tetszik, mint a hagyományos lélekgyógyászat. Nem mondom, hogy nem fontos a múlt, de szerintem nem kell olyan mértékben jelentőség telivé tennünk, mint ahogy azt sok terápia teszi. Nekem ez a kérdező gondolkodás sokkal jobban megtetszett, tágabbnak érzékeltem, azóta ezt is beépítettem a kezeléseimbe.
  • Még ezek mellett gyerekekkel foglalkozom és cégeknek adminisztrálók hó elején, hó végén.

Neked mit jelent a kreativitás?

Sokáig azt gondoltam, hogy én abszolút nem vagyok kreatív. Nem is voltam vele tisztába, hogy az micsoda. Azt gondoltam, hogy a divat tervezés, az egy nagyon kreatív dolog, de nem választottam, mert úgy hittem magamról, hogy nem tudok rajzolni. Az iskolában sem szerettem a hagyományos rajzórákat. Aztán szép lassan bennem is átfogalmazódott, hogy mi is az a kreativitás.

 
Nem csak az írás, nem csak a festés vagy rajzolás lehet kreatív, hanem maga az élet. Sok inspiráció és sok kreatív dolog kell ahhoz, hogy az életünket éljük. Szerintem sokan kreatívak, de nem tudnak róla, mert csak ismert dolgokhoz kötik a kreativitást.

 

Mi az, amit üzennél a Budoár hölgyeknek?

Merjük megismerni önmagunkat, merjünk szembe nézni önmagunkkal. Merjük kutatni azt, hogy kik is vagyunk valójában és, hogy működünk. Tudom és tapasztaltam is, hogy az önismeret nagyban hozzájárul a tudatos élethez, és ahhoz is, hogyan tudunk egy könnyed és örömtelibb életet élni azáltal, hogy lépéseket teszünk a valódi önvalónk felé.

Horváth Erzsébet, Böbe weboldala: Lélek Kertje

Nőiség és Párkapcsolati konzulens

Mi van, ha egy egészen más élet vár rád, a „sorsodon”, az előre megírt forgatókönyveden túl? Mi van, ha olyan dolgokat tudsz, amit el sem tudsz képzelni magadról, a párkapcsolatodról? Mi van, ha ez a tudás felszínre kerülne és megváltoztatná az eddigi életed sokkal örömtelibbé és bulisabbá ezzel? Mi van, ha elismerve az önerőd az életed varázslónője lennél? Ha megszeretnéd élni azt a nőt, aki igazából vagy, túl a félelmeiden és a falaidon túl, ha boldogabb párkapcsolatban szeretnél élni és azt érzed, hogy ehhez hozzájárulhatok, HÍVJ. Várlak szeretettel, Anna.

Szakértői oldalam

Cikkírói bemutatkozóm 

A cikkeimet itt olvashatjátok

Kincses Anna

Nőiség és Párkapcsolati konzulens Mi van, ha egy egészen más élet vár rád, a „sorsodon”, az előre megírt forgatókönyveden túl? Mi van, ha olyan dolgokat tudsz, amit el sem tudsz képzelni magadról, a párkapcsolatodról? Mi van, ha ez a tudás felszínre kerülne és megváltoztatná az eddigi életed sokkal örömtelibbé és bulisabbá ezzel? Mi van, ha elismerve az önerőd az életed varázslónője lennél? Ha megszeretnéd élni azt a nőt, aki igazából vagy, túl a félelmeiden és a falaidon túl, ha boldogabb párkapcsolatban szeretnél élni és azt érzed, hogy ehhez hozzájárulhatok, HÍVJ. Várlak szeretettel, Anna. Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm  A cikkeimet itt olvashatjátok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.