Ki a hatalmasabb?

Bizonyára mindenkinek volt nem is egy olyan pillanat az életében, mikor irigykedve nézte, hogy mások hová jutottak, mennyi mindent elértek az életükben. Szerelem, házasság, karrier, hatalmas ház, drága kocsi, népszerűség, stb.

 

Ilyenkor elgondolkodunk, hogy vajon nekünk ez miért nem adatott meg?

ki-a-hatalmasabb
“Anya”

Leértékeljük önmagunkat és mindazt, amit eddig elértünk semminek érezzük. Én is voltam nem egyszer ilyen lelki állapotban, mikor egy senkinek éreztem magam, kicsinek és jelentéktelennek. Hiába, ilyen az emberi természet, mindig többet akarunk, mint ami van! Csakhogy mindenkinek megvan a „maga keresztje”, amit cipel, bármit ért is el az életben!

ki-a-hatalmasabb1
“Feleség”

Legutóbb rátaláltam egy tanulságos történetre, amiből megértettem, hogy ebben a világban mindenkinek megvan a maga szerepe, nekem is!  Senki mással nem vagyok pótolható, ahogy más ember sem! Mindenki rendelkezik egyedi értékekkel, akkor is, ha nem tud róla, ha nem veszi észre.

 

Bármennyire is elkeseredem, most már tudom, hogy értékes ember vagyok, nő, anya, barát, barátnő, feleség, és még sok-sok szerep, amit magamra vállaltam! És ezeket a szerepeket senki nem tudja úgy megélni és játszani, mint én! És tudjátok mit? Büszke vagyok rá!

ki-a-hatalmasabb2
“Barátnő”

Íme, a tanmese:

Élt egyszer egy kőfaragó, aki sem önmagával, sem az élethelyzetével nem volt megelégedve.

Egy nap gazdag kereskedő háza előtt ballagott. A nyitott kapun bepillantva csodálatos vagyontárgyakat és fontos látogatókat vett észre.

 • Hűha! Milyen hatalmas lehet ez a kereskedő?– gondolta a kőfaragó. Nagyon megirigyelte és azt kívánta, bárcsak ő is olyan lehetne, mint az a kereskedő.

Nagy meglepetésére, hirtelen a kereskedővé vált, olyan luxust, hatalmi helyzetet élvezett, amilyet korábban el sem tudott képzelni, és a nála kevésbé gazdagok irigyelték és gyűlölték.

Egyszer csak magas beosztású hivatalnok haladt el. Gyaloghintóban vitték a szolgái, katonai kísérettel, zenebonával. Mindegy, hogy ki milyen gazdag volt, a felvonulók előtt mindenkinek meg kellett hajolnia.

 • Hűha! Milyen hatalmas lehet ez a hivatalnok!– gondolta a kőfaragó.
 • Bárcsak lehetnék én is ilyen magas beosztású hivatalnok!

Hirtelen a magas beosztású hivatalnokká vált, díszes gyaloghintójában szállították mindenhova, rettegtek tőle és utálták az emberek. Forró nyári nap volt, így a hivatalnok meglehetősen kényelmetlenül érezte magát a gyaloghintójában. Felnézett a napra. Büszkén sütött az égbolton, az emberről tudomást sem véve.

 • Hűha! Milyen hatalmas a nap!– gondolta.
 • Bárcsak én lehetnék a nap!

Ő lett a nap, tüzesen sütött le mindenkire, megperzselve a mezőket. A parasztok, a munkások átkukkal sújtották. Egyszer csak óriási fekete felhő takarta el a földet előle, így aztán nem tudott mindent beragyogni ott lent.

 • Hűha, milyen hatalmas ez a viharfelhő!– gondolta.
 • Bárcsak felhő lehetnék!

Viharfelhővé vált, elárasztva a mezőket, a falvakat. Mindenki szidalmazta! Egyszer csak azt tapasztalta, hogy valamiféle óriási erő odébb löki. És akkor tudatosult benne, hogy a szél tette.

 • Hűha, milyen hatalmas a szél!– gondolta.
 • Bárcsak szél lehetnék!

Széllé vált és levitte a házak tetejét, kicsavarta a fákat tövestől, rettegett tőle és gyűlölte mindenki ott lent. Egyszer csak nekiment valaminek, és bármilyen erővel is fújta, az meg se moccant. És akkor vette észre, hogy óriási sziklatömb tornyosul előtte.

 • Hűha, milyen hatalmas ez a szikla!– gondolta.
 • Bárcsak szikla lehetnék!

Sziklává vált, hatalmasabbá bárminél a földön. Ám amint ott tornyosult, egyszer csak kalapács hangjára figyelt fel, amint a vésőt ütötte be a kemény felületbe. Érezte, hogy valaki megváltoztatja.

 • Mi lehet hatalmasabb nálam, a sziklánál?– gondolta.

Lenézett, és messze, maga alatt egy kőfaragót pillantott meg

 

Holics-Mester Marianna

Zen Coach, Sámán gyógyító Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.