Ki az a sámánasszony?

A mai ember számára a sámán hagyományos gyógyítót jelent, olyan személyt, akinek természetfeletti képességei vannak. Általában az indián népeket hozzák összefüggésbe a sámánizmussal, pedig a világ szinte minden táján megtalálhatjuk a nyomait.

Sámánnak nevezzük azt, aki szándékosan változtatja meg a tudatállapotát, hogy kapcsolatba lépjen egy másik valósággal, és onnan tudást illetve gyógyító erőt hozzon azért, hogy másokon tudjon segíteni. A sámán dobolás, tánc, vagy ének révén éli meg tudatállapotának változását, ezt nevezzük révülésnek.

Sok kultúrában használtak tudatmódosító szereket, növényeket, azokból készült főzeteket, hogy ezzel segítsék elő tudatuk kitágulását. Egy sámán sem rendelkezik természetfeletti képességekkel, csupán használja azt az energiát, ami mindannyiunk számára hozzáférhető, de legtöbben még csak nem is tudunk a létezéséről.

 

A sámánizmus legfőbb tanítása, hogy minden mindennel EGY!

 

A növények, a rovarok, állatok és emberek, minden, mit a természet alkotott kapcsolatban állnak egymással. Ugyanaz az energia táplál minket létezésünk óta. Tehát van egy közös tudat, amivel, ha kapcsolatba lépünk, minden kérdésünkre választ kapunk. A sámán azért révül, hogy ebből a közös tudatból szerezzen információkat, gyógymódokat. Sámán nyelven ez annyit jelent, hogy kapcsolatba lépünk segítő szellemeinkkel.

 

A sámán nem csak gyógyító! Azért létezik, hogy hidat verjen a világok között, hogy megtanítsa az embereknek, hogy lépjenek kapcsolatba a Mindenséggel, hogy újra megtanulják szeretni és tisztelni az életet!

 

A sámánizmus szempontjából világunkat a legtöbb kultúra három fő részre, osztja: Alsó, Középső és Felső világra. Az Alsó világba általában egy földbe vezető nyíláson lehet lejutni, megjelenhet úgy, mint egy barlang, vagy fa tövében lévő nyílás rókalyuk, stb., ez egy alagútban folytatódva vezet le az Alsó világba, ahol a sámán találkozik a szellemekkel. A Középső világ a mindennapi valóságunk, amit nap, mint nap megélünk. A Felső világot lakják azok a szellemek, akik úgymond a sámán tanítói, mesterei. Hogy jelenik meg a sámán előtt ez a másik valóság?  Az csakis tőle függ. A Mindenség úgy jeleníti meg számára, ahogy azt a legkönnyebben be tudja fogadni.

 

Léteznek született sámánok, akik tisztán megkapják az információt, hogy ez a „tevékenység” életútjuk része. A sámánizmus azonban- a tévhitekkel ellentétben- nem csak bizonyos emberek kiváltsága! Az erő mindannyiunkban benne van, ha meg akarod tanulni a technikákat, hogy sámánná válj, megteheted!

 
Nem kell, hogy higgy a sámánizmusban, ez nem egy vallás, a sámán pedig nem pap. A sámán tevékenysége nem hiten alapul, hanem tapasztaláson.

 

Még abban sem kell hinned, hogy működik! Viszont ne gondold, hogy egyszerű és pár óra alatt el lehet sajátítani!  Ahhoz, hogy megéld a révülést, elmédet teljesen háttérbe kell szorítani, ami hidd el, nem kis feladat!

 

Holics-Mester Marianna

Zen Coach, Sámán gyógyító Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.