Miért bomlik meg a test és a lélek egyensúlya?

A test és a lélek megbomlásának eredménye a fájdalom és a rossz közérzet, melyet az energiaáramlás egyensúlyának felborulása követ.

 
Az egészség elvesztésének oka legtöbbször a sokfelől érkező stressz hatás, önveszélyes lelkiállapotok, környezeti ártalmak vagy a szegényes táplálkozás. Kevés időt töltünk azzal, hogy a test és lélek harmóniáját figyeljük és vigyázzunk rá. Ebbe a rohanó életmódba ez nem fér bele.

 

 MOHÓSÁG ÉS TÚLHAJSZOLTSÁG

A mohóságra általában az evéssel kapcsolatban gondolunk, holott a fogalomhoz tartozik a fizikai, szellemi és érzelmi telhetetlenség számos formája, és többszintű megnyilvánulása is. A mohóság, a birtoklási vágy és a ragaszkodás alapja. Ez hozza létre a görcsös akarást, a túl szoros kötődést, amelyek eredménye a test működését gátló feszültség. A káros feszültség eleinte feszengésben, a későbbiekben pedig betegségben ölt testet. Jellegzetes tünete a fejfájás, és a gyomorgörcs. A mértéktelen táplálkozás szintén gondot okoz, következménye az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegségek népes csoportja. További bajok forrása egy sereg külső hatás, többek közt a levegő szennyezettsége, a dohányfüst, a mértéktelen alkoholfogyasztás és a drog. A túl heves érzelmek is a test és a lélek leépüléséhez vezetnek, szélsőséges esetben az ember halálát okozhatják.

test-lelek1

Az ELÉGEDETLENSÉG

A folyamatos elégedetlenkedés folyamatos küzdelemhez vezet. Közben az egyre növekvő belső feszültség egyre erőteljesebben rombolja az egészségünket. Ilyen körülmények között képtelenség pihenni vagy élvezni az életet. Ahogy gyűlik bennünk a feszültség, úgy romlik a közérzetünk, végül keserű gondolatainkkal megbetegítjük önmagunkat.

Az ILLÚZIÓK

Az emberi lény, ha még nem érte el a buddhisták által megvilágosodásnak nevezett állapotot, könnyen esik az illúziók áldozatává. Ettől sajnos szenved, mert keveset foglalkozik a dolgok valódi természetének feltárásával. Alig szán időt az elmélyült bölcselkedésre, és nem fejleszti magában a tisztánlátás képességét. A dolgok valódi természetének kiismerése az egyetlen, ami kiszabadíthat az illúziók bűvköréből.

test-lelek2

ÖRÖKLÖTT HAJLAMOK

Gyakran fájdalmasan nehéz elfogadni a betegséget, különösen, ha gyermekek életéről van szó. Nincs pontosan meghatározható magyarázat, talán csak annyi, hogy mindannyian öröklött hajlamokkal születünk. Ajánlatos volna e tényt tudatosítani magunkban. Az újjászületés és a karma törvényeinek ismerete megkönnyíti adottságaink és hajlamaink megértését,elfogadását és felülírását.  Aki gyenge, jó közérzete érdekében sem képes az erőfeszítésekre. Az erősebbek sem állnak mindig a helyzet magaslatán, elbízzák magukat, több visszaélést engednek meg önmagukkal szemben. Csakhogy ez nem mehet így örökké! A szervezet belső hogyléte és a pillanatnyi erőnlét egyáltalán nem egy és ugyanaz. Életmódunk és gondolkodásunk teremti meg a génállományunk feletti irányítás lehetőségeit.

Állapotunk minősége attól függ, miként tápláljuk magunkat fizikai, szellemi és lelki értelemben. Minél tudatosabban és figyelmesebben élünk, annál nagyobb összhangban lehetünk másokkal és önmagunkkal.

 

Holics-Mester Marianna

Zen Coach, Sámán gyógyító Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.