Mindennapi mumusaink az érzelmek

Terápiás munkásságom alatt számtalan esetben találkoztam azzal, hogy az emberek többsége fél az érzelmeitől. Amikor hajlandóak vagyunk ránézni azokra a mumusokra amiket érzelmeknek hívunk, megváltozik az életünk!

 

Vagy attól félünk, hogy túlságosan intenzívek, és ezzel megbántanak másokat így nem lesznek szerethetőek. Vagy attól, hogy nem tudják az érzelmeiket kezelni és ezért kerülnek bajba. De mind ezek közül az elfojtásuk okozza a legnagyobb galibát. Mert előbb-utóbb nagyobb kitörésekhez, betegségekhez, és lelki összeomláshoz vezet. A férfiak esetében hatványozottabban jellemző, hiszen őket gyermekkoruk óta arra tanítják, hogy „a férfiak nem sírnak”, ha megütik magukat, akkor sem, ha fáj, akkor sem, mert ezt tűrni, kibírni „katonadolog”. Így a férfiak megtanulják elfojtani, elrejteni, nem megélni, majd egyszer csak szívinfarktusban meghalnak.

 

Bármennyire akarjuk racionálisan élni az életünket, számtalan kísérlet bizonyítja azt, hogy az érzelmeinknek milyen fontos szerepe van az életünk minden területén, beleértve a teremtést, és az álmaink, vágyaink megvalósulásában is.

Jó pár spirituális és egyéb tudatosságot fejlesztő módszer az érzelmeket jelentéktelenné akarja nyilvánítani, míg jó pár módszer, technika pont az érzelmeket megértő, feloldó lehetőségekkel dolgozik. Itt nem arról van szó, hogy teljesen merüljünk el az érzelmeink tengerébe, és váljunk azok rabjává, mert akkor leszünk azok, ha nem akarunk tudomást venni róluk. Nem fogjuk tudni miből működünk, amikor reagálunk helyzetekre, és nem fogjuk tudni, mit kezdjük velük, hiszen soha nem tanították. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a terápiás tevékenykedésem kezdete óta olyan módszerek, technikák kerültek elém, amelyek segítenek megérteni az érzelmeinket, segítenek feloldani a dühöt, haragot, frusztrációt, félelmeket önmagunkban. Mindig is híve voltam az öngyógyításnak, az önmagunkkal való belső munkának, így sorra rám találtak azok a módszerek, amelyekkel önmagamon segíthettem, és megtaníthattam másoknak is, hogyan oldják fel az érzelmeik okozta káoszt.

 
Nemrég olvastam egy könyvben, hogy nem a gondolatainkkal teremtünk, hanem az érzelmeinkkel. Akkor talán magyarázatot adhat arra is, hogy nem elég vágyni, és mantrázni dolgokat amitől azt hisszük jobban fogjuk érezni magunkat, hanem mögé nézni, hogy ezek milyen érzelmeket váltanak ki belőlünk!

 

Amikor hallgatom a klienseimet, akik mondják a szájukkal:

  • Ők már készek egy harmonikus párkapcsolatra.
  • Készek beengedni, megélni az anyagi bőséget.
  • Készek beengedni bármi mást az életükben, amire vágynak.
  • Amikor azt mondják, szeretik önmagukat, de bántalmazó kapcsolatban élnek.
  • Olyan munkahelyen dolgoznak, ami nem teszi boldoggá őket és közben mást mondanak.

Akkor le szoktam tesztelni az állításaikat. És mind „elbukik”. Ami nem jelent rosszat, csak őszinteséget követel meg tőlük, amit nem minden esetben képesek felvállalni az emberek, mert akkor összeomlana az a sok illúzió, amit önmagukról és másokról felépítettek magukban.

 

Amikor egy nőnek, aki vágyik harmonikus párkapcsolatra, és állítása szerint mindent megtett  azért hogy ez megjelenjen az életében, de mégsem történt meg, akkor megkérem őt, hogy mondja ki magában vagy hangosan, hogy megengedi magának! És mondja, el mit érez? Rendszerint a válasz, a kellemetlenség, szúrás, nyomás, és néha félelem is. Ilyenkor megbeszéljük, elmagyarázom, hogy hiányzik a megengedés, tehát ez is egy lehetséges ok, a sok közül, amiért ez még nem valósult meg.

 

Az általam továbbfejlesztett kvantumszinkronizáció érzelemfeloldó technikával és egyéb érzelmeket feloldó módszerekkel feloldjuk a blokkot, amit azután önsegítő módszerként ő is alkalmazhat, majd leellenőrizzük, hogyan reagál érzelmileg újra a megengedésre. Amennyiben megjelenik egy pozitív érzelem, megnyugvás, mosoly, örömteliség akkor már tudjuk, hogy a megengedésnek nincs érzelmi akadálya. Ezt folytatni szoktuk, a „megérdemlem” résszel, ugyanis az emberek többségének az a hibás hitrendszere, hogy valamikor valaki azt mondta nekik, hogy nem érdemelnek meg bizonyos dolgokat, ez lehet gyerekkorból, amikor valami „rosszat” csináltak a szüleik szerint és ezért büntetést „érdemeltek”. Ha ez gyakran ismétlődött, kialakult bennük egy kép, hogy rosszak, ezért nem érdemelnek meg dolgokat, legfőképpen a boldogságot nem! Ezek a hitrendszerek ilyenkor előkerülnek. És sok minden más is. A megengedéshez hasonlóan használjuk a feloldó technikákat, majd leellenőrizzük, hogy minden feloldásra került, és így tovább. Addig ameddig minden feloldódik érzelmileg, ami akadályozta a harmonikus párkapcsolat megjelenését az életében. Ugyan így ránézünk az önszeretetre, önbizalomra, anyagi és pénzügyi bőségre, mindenre, amit el szeretnénk érni.

 

Így értjük meg, önmagunk iránti őszinte feltárással, önismerettel, hogyan befolyásolnak az érzelmeink a vágyaink megvalósulásában, vagy éppen a meghiúsulásában. Mögé nézhetünk a dühnek, a félelemnek, a haragnak, és minden érzelemnek és megtanuljuk, hogyan legyünk elfogadásban önmagunkkal.

 

Mikor már éberek leszünk arra, hogy mi van az érzelmeink mögött, már nem tesszük rosszá őket, csak tudomásul vesszük, hogy vannak, és feldolgozzuk őket. Már nem irányítanak minket, hanem jeleznek. Így válunk egyre őszintébbek önmagunkkal szemben, így lesz egyre kevesebb frusztráció bennünk és nem fogunk úgy járkálni a családban sem a munkahelyünkön, mint az éppen kitörni készülő vulkán! Mert az érzelmeket elfojtani, nem venni róluk tudomást, elnyomni pontosan ehhez hasonlítható!

  • Te hogyan viszonyulsz az érzelmeidhez?
  • Ránéztél már arra, hogy téged hogyan irányítanak?
  • Hogyan reagálsz rájuk?

 

Horváth Erzsébet

Önismeret-fejlesztő tréner, Energetikai testkezelő facilitátor, Coach Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.