Mire jó a cica a háznál?

 

Akik soha nem tartottak még macskát, azok meg vannak győződve róla, hogy semmi haszna nincs az egérfogást kivéve.  Úgy gondolják a macska lusta, sok a szőre, csak akkor dörgölőzik, ha akar valamit, „érdekállat”. Szeretnék elmesélni nektek egy történetet, amit a mi cicánkkal, Bogyóval éltünk meg.

 

A kisebbik lányom, Martina, egy időben nagyon sokat szenvedett a rémálmoktól. Nem tudtuk megállapítani, hogy mi lehet a konkrét oka. Az álmok változatosak voltak, egy visszatérő motívum volt, a szellemek és a halottak. Nem találtam a megoldást, hogyan lehetne ezeket a rémálmokat megszüntetni.

 

Az esti lefekvés kész tortúra volt, félt a saját ágyában aludni, pedig nem volt egyedül a szobában, hiszen a nővére is vele volt. Állandóan velünk akart aludni, aminek az lett a következménye, hogy mindenki fáradtan és nyúzottan ébredt.

Aztán eszembe jutott, hogy van nekünk egy macskánk. A cica nagyon fontos volt már az egyiptomi kultúrában is.

 

Úgy tartották, a macska az élők és a holtak világában is magabiztosan mozog. Úgy hitték, hogy a cica el tudja ijeszteni a holtakat és nem zaklatják tovább az élőket.

 

Egyre elkeseredettebb voltam, a rémálmok szinte már minden éjszaka ott voltak. Martina sikítva ébredt, néha nem is volt teljesen magánál. Lehet bolondnak néztek, de úgy érzetem beszélnem kell a cicánkkal, segítséget kell kérnem tőle.

 

Egyik este, amíg a lányok fürödtek, az ölembe vettem Bogyót és elkezdtem beszélni hozzá. Elmondtam neki, hogy Martina nagyon fél éjszaka, hogy halottakkal álmodik, és szeretném, ha segítene őt megvédeni. Bogyó nagyon figyelmesen végighallgatott.

Bogyó

Aztán, mikor befejeztem a mondanivalómat úgy gondoltam, hogy komplett hülye vagyok! Tényleg azt hiszem, hogy egy macska fogja megoldani a gyerekem rémálmait? Jót nevettem magamon.

 

Lefektettem a gyerekeket. Martina persze nem akart aludni, félt az álmaitól, a halottaktól. Meséltem neki a régi egyiptomiakról, és arról, hogy ők mit gondoltak a macskákról. Megnyugtattam, hogy Bogyó vigyázni fog rá, amíg alszik, mert megbeszéltem vele. Persze nem tudtam teljesen meggyőzni, de láttam rajta, hogy elhiszi, amit mondtam. Kicsit furdalt a lelkiismeret, mert úgy éreztem félrevezetem és hazudok neki, de már nem jutott eszembe más, amivel meg tudnám nyugtatni.

 

Kijöttem a szobából és lekapcsoltam a villanyt. Elindultam lefelé a lépcsőn, mikor megláttam Bogyót felfelé rohanni az emeletre. Vissza is fordultam, hogy megnézem, mi ilyen sürgős neki. Hát nem hittem a szememnek! A cica fogta magát és lefeküdt a lányom mellé. Ehhez tudni kell, hogy sosem alszik senki mellett, maximum a lábunkhoz fekszik egy órára, aztán tovább áll.

 
Sokáig fent voltam aznap este, de a macska nem mozdult a lányom mellől.

 

Lefeküdtem aludni. A telefon ébresztőjére ébredtem. Rám tört az ijedség! Mi van, ha Martina megint rosszat álmodott én meg annyira elaludtam, hogy fel sem ébredtem rá. Kipattantam az ágyból és siettem a gyerekszobába. Martina nyugodtan aludt, mellette pedig Bogyó.

mire-jo-a-cica-a-haznal8

Felébresztettem a lányokat, készülődni kellett az iskolába. Martina jó kedvűen kelt fel és közölte velem, hogy nem álmodott semmit és nagyon jót aludt. Próbáltam felfogni, ami történt. A szívem mélyén hinni akartam, hogy a cica tényleg képes arra, amit az egyiptomiak hittek róla.

 

A következő este ugyanúgy történt, mint az előző. Martina lefeküdt, a macska mellé kuporodott és vele maradt reggelig. Nem voltak rémálmok. A kislányom végre nyugodt volt és kipihent. Ez így ment jó pár napig. Majd egy este lefekvéskor már nem láttam Bogyót felfelé menni az emeletre. Lent aludt a helyén, és esze ágában sem volt eljönni onnan.

 

  • Hát jó! -gondoltam. Most kiderül, hogy a macska az orvosság a rémálmokra, vagy ennyire meggyőző voltam, mikor erről beszéltem a kislányomnak és attól alszik nyugodtan.

Kíváncsian vártam a reggelt. Mikor felébredtem, Martina már ébren volt. Egyből elkezdte mesélni, milyen álma volt az éjjel. Megint szellemek és halottak, akik a nevén szólítják, és nem hagyják aludni.

 

Meg voltam ijedve, kérdeztem tőle miért nem ébresztett fel, ha félt éjszaka? Erre ő azt válaszolta, hogy nem félt, mert Bogyó ott volt az álmában és elzavarta a szellemeket.

mire-jo-a-cica-a-haznal5Bámultam magam elé. Mégsem vagyok bolond, hiszen a macska volt a megoldás! Ott aludt vele, amíg úgy gondolta, szükség van rá. Amikor már nem kellett, egyedül hagyta a lányomat, de az álmaiban azért ott volt. Bogyó eközben besétált a szobába, felugrott mellém az ágyba és leült. Belenéztem a hatalmas zöld szemeibe és elöntött a hála!

 
Nyugodtan kiröhöghet, aki csak akar! Bolondnak tarthatnak, nem érdekel! De hiszem, hogy Bogyó pontosan tudta mi történik, felfogta, mit kérek tőle és meg is tette!

 

Persze lehet úgy gondolni, hogy egy kisgyerek annyira tud hinni a cicája hősiességében, hogy megszűnnek a rémálmai és a félelmei, ez belefér. Nekem azonban ez nem ad magyarázatot a cica viselkedésére.

 
Miért feküdt mellette, mikor előtte soha és azután se? Véletlen lett volna?

 

Persze, egy racionális elme minden bizonnyal ezt gondolja! Én viszont nem! Én meg vagyok győződve róla, hogy segítséget kértem Bogyótól, amit meg is kaptam, és nagyon hálás vagyok neki ezért!

 

Igen, az én cicám egy hős, aki elzavarja a rossz szellemeket! És nincs ember, aki az ellenkezőjéről meg tudna győzni! Hogy miért? Mert ez az én valóságom! És az én világomban léteznek csodák!

Holics-Mester Marianna

Zen Coach, Sámán gyógyító Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.