Mitől hiteles egy Sámán?

Hiteles Sámán a bennszülött Sámán

Gyakori a hiedelem, hogy egy sámán akkor hiteles, ha bennszülött kultúrából származik, vagy a sámánt egy másik sámán képezte ki. Ezek a követelmények számos európai országban problémát jelentenének, hiszen sok gyógyítót, sámán tevékenységet végzőt az ördöggel hozták kapcsolatba és üldözték őket. Hosszú ideig veszélyes volt ilyen eszközökkel a gyógyítani, mivel boszorkányoknak, sarlatánoknak nevezték őket. Ennek eredményeképpen a sámánok nem merték használni tudásukat, nem gyakorolták a sámántechnikákat, így azok feledésbe merültek.  

Persze fel lehet keresni indián, bennszülött kultúrákat, ahol még a sámánizmus élő jelenség, de nem biztos, hogy mindenki számára elfogadható lenne, hiszen sok esetben nehéz megérteni és befogadni egy idegen kultúra hagyományait. Ha nem tudunk azonosulni az adott kultúrával és hagyományaival, akkor minden bizonnyal a sámán sem lenne hiteles számunkra, aki ebből a kultúrából származik.

 

A sámánizmus a közvetlen tapasztalatokról szól

A sámánizmus közvetlen tapasztalása a szellemvilágnak és a szellemi igazságoknak. A sámán megtanulja hogy lépjen kapcsolatba közvetlenül a szellemvilággal, ahol megkapja a szükséges útmutatást és információt. A sámánt közvetlenül a szellemtanítói vezetik, megtanítják neki a sámánizmus sajátos módszereit és megközelítéseit.

Még a múltban sem volt szokatlan a sámánok számára, ha nem egy hús-vér emberi tanította őket. Talán távoli, nehezen megközelíthető helyen éltek. Talán az utolsó sámán meghalt, mielőtt átadta volna a tudását. Tehát ez nem új dolog, hogy egy sámán mindenféle hagyományok és útmutatók nélkül is képes elsajátítani a gyógyításhoz szükséges tudást.

A sámánok sem egyformák, még akkor sem, ha volt egy idősebb sámán tanítójuk. Mindegyikük egyedi valamiben, mindegyikük használ olyan módszereket, választ olyan utakat, melyeket elődjük nem tett meg. 

Sok holisztikus gyógyítással foglalkozó ember van, sőt egyre többen vannak. Sokan közülük csatlakoznak szervezetekhez, melyeknek sajátos rendszerük, szabályaik és szokásaik vannak. Az újonnan csatlakozókat a tapasztaltabbak tanítják eszközökkel, különféle módszerekkel, mintákkal. A sámánizmusban nincsenek ember alkotta szabályok, melyek korlátokat szabnának. A sámánizmus mindenhol ott van a világban, mindig is létezett és mindenhol ugyanaz az alapvető tanítása:

 

  • minden él,

  • minden kapcsolatban áll mindennel, és

  • minden mindennel EGY.

A sámánt nem akadályozzák egy másik ember által átadott szabályok, törvények és dogmák. A sámán valójában a szellemi vezetőitől tanul. Ha van mellette egy tapasztaltabb sámán, aki tudja támogatni, az hasznos lehet, mert bizony vannak olyan tapasztalások a sámán lét során, mikor jó, ha van mellette valaki, aki elmondja: nem, nem csavarodtál be, ez így működik!  

A lényeg az, hogy a sámánná váláshoz nincs szükség emberi irányításra, a szellemi vezetői mindent megtanítanak neki.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ha az útjába akad egy tapasztalt sámán, akkor ne is álljon szóba vele. A tapasztalatok cseréje és átadása nagyon hasznos lehet, biztonságérzetet ad és kézzel foghatóvá teszi a sámánutazás során megélt tapasztalatokat.

 

A sámán hitelessége

A sámán hitelességét a szellemvilágához való kapcsolatának mélysége adja. Ez azzal is összefügg, hogy mennyire van jelen a körülötte lévő világban. Nem kapcsolódhat össze valamivel, anélkül, hogy jelen lenne. A szellemvilággal való kapcsolat mélysége és az “itt és most” jelenlétének mélysége adja meg a sámán valódi erejét. Egy sámán mindig alázatos, mélyen kapcsolódik a szelleméhez, jelen van a világában, a kultúrájában. Jelen van veled, jelen van benned, mert amikor rád figyel, akkor nem csak néz téged kívülről, hanem lát is belülről.

 

Holics-Mester Marianna

Zen Coach, Sámán gyógyító Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.