Nem akarok félni, soha többé!

A félelem, ha tetszik, ha nem ott van az életünkben, akár a mindennapokban is. Olyan kellemetlen érzés, amitől mindenki szabadulni akar a lehető leggyorsabban. Ezért legtöbbször kikerülünk minden olyan helyzetet, szituációt, ami a biztonságérzetünkből kibillentve félelmet gerjeszt.

 

Vannak olyan félelmek, melyek olyan szinten hatalmasodnak el rajtunk, hogy kikerülni sem tudjuk. Szinte megfagyunk, ledermedünk, és ebben az esetben képtelenek vagyunk bármilyen reakcióra. Van, aki úgy reagál a félelemre, hogy szándékosan keresi a félelmet keltő helyzeteket, megmutatva, hogy mennyire nem fél, miközben tele a gatyája.

 

Lefagyás és menekülés

  • Nem akarom ezt, csak el innen, el ebből a helyzetből!

 Ez a reakció is csak fokozza a félelmet, ahogy a ledermedés is. Minden félelemhez kapcsolódó energia abból táplálkozik, hogy menekülni akarunk előle. Ha menekülünk, akkor a félelem még inkább a nyakunkra tekeredik, míg végül már a levegőért is küzdenünk kell, nehogy megfulladjunk. Ez vezet el minket a tehetetlenség állapotához.

 
A megoldás ezeknek az ellenkezője, szembe kell néznünk a félelmeinkkel. Ha megtesszük ezt a lépést, az enyhíteni fogja a félelmet, vagy akár teljesen meg is szünteti. Meg kell keresnünk a félelmet önmagunkban, nyomon kell követnünk, megfigyelni, hogy miben gátol minket, majd szembe nézni vele. Ha bátran és aktív figyelemmel fordulunk a félelemhez, eltűnik, mintha nem is létezett volna. Ettől függetlenül a félelmek felkutatása és a félelem gyökerének kipusztítása nem lesz könnyű feladat!

 

„A menekülés a születési élmények síkján a megnyílási fájdalmakban való megrekedésnek felel meg. A halálfélelmet illetően itt az a viselkedés terjedt el, hogy az ember elkerül mindent, ami a legtávolabbról is az elmúlásra emlékeztet, kezdve a temetésektől a legártatlanabb elválásokig, és tudni sem akar az őszről, sem a télről, sem a sötétségről vagy a fekete színről.”

 
Más szemszögből azonban a menekülést, mint stratégiát nem lehet kárhoztatni, hiszen nagyon sok helyzetben az életünket mentheti meg. Sokszor jobb elfutni és elbújni egy biztonságosnak tűnő helyre, mint bicskával szembeszállni egy támadóval. Mindennek megvan a maga ideje. A rajtunk eluralkodó félelmet irányítani, szembe nézni vele, és megszüntetni egyszerűen hangzik. De ha a félelem még olyan erős, hogy nem vagyunk képesek cselekedni, bármilyen nehéz is, várnunk kell. El kell határoznunk, hogy szembenézünk a félelemmel, de meg kell várnunk, amíg a lelkünk is utoléri az elménket, ahol a döntést meghoztuk.

 

Rámenősség és kockáztatás

  • Most már elég volt!
A félelemre adott reakció megnyilvánulhat a rámenősségben és a kockáztatásban. Nem menekülünk a félelem elől, inkább kicselezzük a vakmerőséggel. Úgy is mondhatnánk, hogy ki akarjuk erőszakolni a félelemtől, hogy húzzon végre a fenébe. Akik ezt a reakciót követik, szép lassan elhiszik, hogy aztán semmitől sem félnek.

 

Az ilyen típusú emberek gyakran vállalnak kockázatos feladatokat, munkákat. (pl.: kaszkadőrök, hegymászók) Tudatosan keresik a félelmeiket, hogy újra és újra legyőzzék, majd érezzék azt a röpke megnyugvást, megkönnyebbülést, ami ezután bekövetkezik. Pedig ez sem valódi megoldás, mivel a félelem tovább él bennük, arra várva, hogy felismerjék, elfogadják és megváltsák.

„A megszületés eseményére vetítve az agresszív kockázatkeresés a tolási fájdalmakhoz sorolható. Csaknem halált megvető bátorság nyilvánul meg benne, amely szinte birokra hívja a halált. Az eredmény egy hangsúlyozottan kockázatos élet, amely mindenkinek kész megmutatni, hogy itt mindenről szó van, csak félelemről nem. Ám a mélyben mégiscsak félelem honol.”

 Mit tegyél, hogy a félelem többé ne tudja uralni az életedet?

  • Az éberség, az önmagadra figyelés az első lépés. Tudd, hogy félsz!
  • Ne tagadd le, önmagad előtt, vállald fel!
  • Fogadd el, hogy a félelem tényleg ott van benned és létezik. Ettől függetlenül szeresd önmagad!
  • Keresd meg a félelem gyökerét, a valódi okát! (A félelmek nagy része gyermekkorunkból származik.)
  • Vizsgáld meg, hogy amitől félsz, annak van-e létjogosultsága az életedben? (Általában nincs, kivéve, ha azt egy intuíció, megérzés vagy látomás okozza, mely számunkra negatív információt közvetít. De ez egy másik cikk témája lesz.)
  • Képzeld el a félelemkeltő helyzet megszüntetésének a lehetőségeit! Játszd le a fejedben, akár egy filmet, amelyben te vagy a főszereplő! Azt a lehetőséget válaszd, amely a legkönnyedebb a számodra!
  • Hasznos eszköz lehet a kezedben az EFT, az Acces Consciousness, a Theta Healing, vagy bármely más módszer, ami számodra megfelelő.
  • Ne erőltesd az elengedés folyamatát, figyelj oda magadra és haladj a saját tempódban!
Felhasznált irodalom: Ruediger Dahlke Te mitől félsz?

 

Holics-Mester Marianna

Zen Coach, Sámán gyógyító Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.