Nem vagyok elég jó

Elhittem magamról, hogy nem vagyok elég jó.

 

Kicsi gyermek vagyok, mozgékony és aktív. Locsi-fecsi az élet, futás és száguldás. Nem érzékelem, hogy idegesítem ezzel a környezetemet, csak nyomom tovább önmagam. Hiperaktív vagyok, pedig még nem is találták fel a hiperaktivitást. Még nincs rajtam sok másolt minta, „nem én vagyok” köpeny, egyedi vagyok és megismételhetetlen. Nem vagy jó, nem vagyok rossz, önmagam vagyok.

Aztán mondok ezt, azt, és csinálok ezt, azt, ami nem az, amit elvárnak tőlem. Leszidnak, bántanak, dicsérnek, dorgálnak, szabályoznak, kontrollálnak, simogatnak, vernek, ölelnek, szeretnek, utálnak, mosolyognak, kiabálnak, fegyelmeznek, tanítanak, elhallgattatnak, beszéltetnek, elvárnak, bírálnak, örülnek, ítélnek! Zsong a Lényem, összezavarodtam. Sokat mondják – legyek jó, ne legyek rossz. Nem tudom mi jó, mi rossz! Próbálkozom kitalálni, mit szeretne tőlem a külvilág? Sokszor nem sikerül kitalálnom, ezért bizonytalan vagyok magamban. Bizonytalan vagyok, és ezért „hibázok”. Hibázok, tehát elhiszem, hogy rossz vagyok.

 

Azt hiszem, hogy rossz vagyok, tehát elhiszem, hogy nem vagyok elég jó! Szép lassan beépül a bűntudatom és a szégyenem, mert hiszem, hogy nem vagyok elég jó!

A nem vagyok, elég jó köpeny szép lassan ráég a bőrömre, belemászik a pólusaimba, és lezárja a fényem. A nem vagyok elég jó köpeny mellé, társul a bűntudat kesztyű és a szégyen sál. Mit is akar tőlem a külvilág? Nagyon figyelek. Nem mást, minthogy legyek jó. Mit is jelent ez? Nem tudom, még mindig próbálkozom. Azt tapasztalom, hogy jó vagyok:

  • Ha azt csinálom, amit mondanak.
  • Ha nem szólok vissza.
  • Ha nem állok ki önmagamért.
  • Ha jól tanulok.
  • Ha mások helyett takarítok.
  • Ha mindig odaadom a játékomat.
  • Ha mindig segítek másoknak, akkor is, ha nincs kedvem, időm és utálom az egészet.
  • Ha nem én számítok, hanem mindig mások.
  • Ha eltűrök és elviselek mindent.
  • Ha jó kislány vagyok, mert nincs velem gond.

 

Elmondok egy titkot Nektek. Soha nem tudok elég jó lenni, soha nem tudok megfelelni senkinek. Sokszor okozok csalódást másoknak, mert nem azt kapják tőlem, amit elvárnak. Tudom és érzem ezt, és mivel elhiszem, hogy nem vagyok elég jó, ezért kompenzálok mindig, mindenkor, mindenkinek. Segítek, ott vagyok, elérhető vagyok, sokszor ingyen vagyok, tartom az energiát, gondoskodó vagyok, anyáskodó vagyok, túl kompenzálok, túl vagyok minden erőmön, és akkor is csinálom, mikor már alig tudom csinálni. Már akkor is csinálom, ha nem kérnek, nyomulós vagyok. Sokszor túl sok vagyok. Saját magam által kreált szerep vagyok. Közben nem vagyok önmagam, de végre jó vagyok. Végre megfelelő vagyok.

 Így talán elfogadnak, így talán szeretnek, így talán kellek, így talán boldog leszek, így talán jó leszek.

 

Telnek, múlnak az évek, fáradt és erőtlen vagyok. Érzem, hogy a – nem vagyok jó köpenyem, – ami szinte ráégett a bőrömre, cafatokban lóg rajtam, elnyűtt a bűntudat kesztyűm és lyukas a szégyen sálam is. Tudom, hogy itt az idő elengedni mindet, ami nem vagyok. Nem hibáztatlak semmiért. Tudom, hogy nem Te kérted tőlem, hogy ilyenné váljak, ezt én hoztam, mixeltem össze magamnak, mert azt hittem, hogy ezt kell csinálnom, hogy megfeleljek Neked. Már nem bírom, már nem akarok megfelelni, már el akarok engedni a múlt összes hülyeségét, berögzült mintáit és hitét.

 

Minden, amit elhittem magamról hazugság! Más alakította kép rólam. Az igazságom bennem van és nem függ másoktól. Hosszú idő volt eljutni idáig, de most itt vagyok. 

Ráborulok Petire, és kiszakad belőlem a sírás. Érzem, hogy csúszok lefelé, érzem, hogy ő megtart. Most Ő az erőm, most Ő a bizalom. Hagyja, hogy zokogjak, nem szól, nem vigasztal, csak hozzájárul a változásomhoz. Egyszer csak érzem, hogy meghal bennem valaki, valami és elhagyja a testemet, a lelkemet. A zokogás szép lassan abbamarad, a férjem ölelése tovább tart.

 
Nem csinálom az ellenkezőjét annak, ami eddig volt, és nem csinálom azt se, ahogy régen volt. Nem akarok azért megfelelni, hogy mindenki jól érezze magát körülöttem. Mást választok, és végre elköteleződöm önmagam felé, és kérdésben vagyok. Mit tegyek, mi legyek, hogy önmagam legyek?
 

Weboldalam: Nőiség és párkapcsolati konzulens

Kincses Anna

 

 

Ha úgy érzitek tetszett a cikk, és még többet szeretnétek olvasni tőlünk, akkor a facebook oldal kedvelés gombjára kattintva, beállíthatjátok, a követésünket. Mégpedig úgy, hogy a „megjelenés elsőként” gombra kattintotok rá. Ha tetszett osszátok meg a cikket, és köszönjük a hozzájárulásotokat a Kicsi Budoár Magazin népszerűsítéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.