Női karrier – Hogyan?

Nagyon sok „rendes lány” van, aki jól végzi a munkáját, a visszajelzések szerint jó munkaerő, mégsem jut feljebb a ranglétrán, pedig nagyon szeretne. Vajon miért, mi lehet ennek az oka? Ennek megfejtéséhez adunk pár tippet, mely a segítségedre lehet.

 

Legbelül mind kislányok vagyunk

Legbelül mind kislányok vagyunk, azt a játékot szeretjük, amiben sikeresek voltunk, így soha nem tesszük meg a végső lépést a lánykortól a nőiség felé. Társként, beosztottként sokkal többet invesztálunk abba, hogy mások igényeinek megfeleljünk, mint annak az elérésébe. hogy ami igényeinket vegyék figyelembe. és van még egy csapda! Amikor végre megpróbálunk kitörni ebből a szerepből, és éretten, önmagunkat megvalósítva akarunk élni, gyakran ellenállásba ütközünk, ami aztán visszahúz a lányszerepbe.

 

Az olyan megjegyzések, mint: „Olyan aranyos vagy, amikor haragszol! Miért nem jó neked ott, ahol eddig voltál?”, mondatok mind azért vannak, hogy a kedves lány szerepében tartsanak.

 

Ha az a kérdés, hogy küzdjünk vagy meneküljünk, akkor sok nő inkább hátat fordít. Ilyen alkalmakkor egy lépést teszünk vissza a kislánykor felé, ennek következtében elbizonytalanodunk az önértékelésünkben.

 

„A belegyezésed nélkül senki nem tudja elérni, hogy kisebbségi érzéseid legyenek.”

Eleanor Roosevelt

Ne keress mentséget, ne játssz össze másokkal, hogy kislány maradhass!

 

A tudatlanságtól a tudatalattiig

Létezik egy modell, amely segítségedre lehet új viselkedésmódok kialakításában. Úgy nevezik: tudatalatti alkalmasság. A működését a következő felsorolás mutatja.

 

  1. Gyenge alkalmasság, kevés tudatosság

        „Fogalmam sincs, mit csinálok rosszul.”

  1. Gyenge alkalmasság, sok tudatosság

       „Tudom, mit csinálok rosszul, de nincs ötletem, hogyan változtassak rajta.”

  1. Erős alkalmasság, sok tudatosság

       „Tudom, hogyan változtassak, de el kell gondolkodnom rajta.”

  1. Erős alkalmasság, kevés tudatosság

       „Még csak nem is gondolkodom rajta, jön magától.”

A feladat eljutni az első pontból a negyedik pontig, de ez időbe telik. Íme, néhány konkrét javaslat, amely segít neked eljutni a negyedik pontig.

 

Szakadj el a gyermekkorodtól és adj esélyt magadnak, hogy átlépj a lánykorból a nőkorba!

 

Lehet, hogy egyszerű gondolatnak tűnik, mégis gyakran ellenállásba ütközünk. Beszélgess egy jó nagyot önmagaddal! Mond azt, hogy nem csak megengeded, hanem fel is jogosítod magad egy olyan viselkedésmódra, amely közelebb visz a céljaid megoldásához.

„Jogom van a saját szükségleteim kielégítésére is.”

Képzeld el magad olyannak, amilyen lenni szeretnél!

Ha legbelül látod, olyanná is tudsz válni. Képzeld el magad abban a szerepben, amire vágysz. Ha ez a főnöki, panorámás irodában van, lásd magad az íróasztallal és minden tartozékkal együtt. Próbálgasd, hogyan kellene viselkedned annak érdekében, hogy elérd ezt a pozíciót, és mit fogsz tenni akkor, ha ez sikerül.

 

Állj ellen a belső félelmeidnek!

Belső hangok, sugallatok, érzések, mind beszélnek hozzád. Lehet, hogy ez először őrültségnek tűnik, de ellen kell állnod a régi, berögzült hangoknak és az újakat kell követned. Ha a félénk kislányhang azt mondja: „De senki sem fogad el, ha megváltozom”, akkor engedd, hogy a női hang válaszoljon: Ez már nem érdekel, sokkal többre leszek képes, ha megváltozom.

 

Nézd a világot egy ablaküvegen keresztül!

Miért jó ez? Mert te mindent láthatsz, ami körülötted történik, viszont mások rosszindulata visszapattan róla. Kissé őrülten hangzik, de ha kipróbálod, észre fogod venni, hogy működik. Nehéz helyzetekben képzeld magad üvegfalak mögé.

Te alakítsd ki másokban a rólad megfogalmazott képet!

Készíts egy leírást arról, hogy miként szeretnéd, ha jellemeznének mások, aztán sorold fel azokat a viselkedésmódokat, amelyekre ezeknek a tulajdonságoknak az eléréséhez szükséged lesz. Így a te kezedbe kerül az irányítás. Ne értsd félre, ez nem arról szól, hogy másoknak megfelelj, inkább arról, hogy tanulj meg úgy játszani, hogy te irányítasz, nem pedig mások téged.

 

Ne futamodj meg az ellenkezők elől!

Ha azt veszed észre, hogy mások gátolják az erőfeszítéseidet, akkor gondolj arra, hogy azért teszik ezt, mert ragaszkodnak ahhoz a szerephez, amit eddig játszottál, ők ezt szokták meg, ez a kényelmes a számukra. Ahelyett, hogy ebbe belenyugodnál, nyugodtan vitatkozz, érvelj, állj ki magadért!

„Úgy érzem, nem értesz egyet azzal, amit mondok. Hadd fejtsem ki az álláspontomat, és aztán elmondhatod, mi az, amivel gondod van.”

 

Kérj visszajelzést!

Ha bizonytalan vagy abban, hogy a viselkedésed megfelelő-e, kérj visszajelzést egy megbízható kollégától, baráttól. Próbáld úgy feltenni a kérdéseidet, hogy abból kiderüljön, milyen véleménnyel van rólad.

„Szerinted a hozzászólásom a megbeszélésen segített vagy inkább hátráltatott a célom elérésében?”

 

Ne a tökéletesség legyen a célod!

Nem kell minden általad szükségesnek vélt viselkedési mintát magadra erőltetned. Hiszen van olyan, amely egyszerűen ellenkezni fog a személyiségeddel, a lényeddel. Csak azokat a mintákat alkalmazd, amelyekkel tudsz azonosulni és ne feledd, hogy ez csak egy szerep, egy eszköz, hogy elérd a célodat!

Felhasznált irodalom: Lois P. Frankel A rendes lányokból miért nem lesz főnök?

 

Holics-Mester Marianna

Zen Coach, Sámán gyógyító Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.