Női versengés

A nők közötti verseny és drámai féltékenység mindenhol jelen van. A párkapcsolatban, a családban, a munkahelyen. Vajon miért versengenek a nők egyfolytában egymással?

 

Nézzük az első példát.

A párkapcsolat

Az a helyzet, hogy a mai világban a nők vadásznak a férfiakra. Nagyon kitartóan, már-már agresszív módon képesek üldözni a prédát. Ez a harc még durvább lesz, ha egy másik hölgy is kinézte magának szegény Férfiáldozatot. Ilyenkor egyértelműen a másik nő tudomására kell hozni, hogy az általa kiszemelt férfi nem lesz az övé! Ha nem sikerült elijeszteni, akkor jöhet a lejárató kampány. Kínos helyzeteket teremtünk vetélytársunknak, megalázzuk, amikor csak lehet és mindezt lehetőleg úgy, hogy a kiszemelt pasi is lássa, hátha ráébred, milyen szerencsétlen is az a másik nő. Látnia kell, hogy mi mennyivel jobbak vagyunk! Ez a viselkedési forma akkor is érvényes ha, már párkapcsolatban élünk, és észrevesszük, hogy egy másik nő is érdeklődik a párunk iránt. Ez pontosan az a helyzet, amit mi nők mindig észreveszünk, előbb, mint a férfi.

 

A család

A nők a családon belül is versenyeznek egymással. Féltékenyek vagyunk, ha a párunk megdicséri a nővérünk főztjét, főleg, ha olyan ételről van szó, amit otthon nem is eszik meg, mondván, hogy nem szereti. Féltékenyek vagyunk, ha az önjelölt sógornőnk egyfolytában a középpontban akar lenni, és mindenki rá figyel, mi meg, mintha ott se lennénk. Ez akkor a legdrámaibb, ha a párunk is csüng a kis „cukibaba” minden szaván. Vagy ha imádott édesapánk csak a lány testvérünkkel beszélget, velünk meg éppen csak szóba áll.

 

A munkahely

A munkahelyi versengés is teljesen általánossá vált a nők körében.  A kolléganőnk kapott céges telefont és laptopot. Én vajon miért nem? Pedig vagyok olyan jó, mint ő! Sőt, már régebb óta dolgozom itt. Biztos lefeküdt a főnökkel, másképp ezt nem érte volna el ilyen rövid idő alatt. Vagy azon akadunk ki, hogy mer ilyen rövid szoknyában és átlátszó blúzban bejönni, dolgozni. Úgy néz ki, mint egy utcalány!noi-versenges1

Három különböző élethelyzet és körülmény. Mégis a nők közötti versengés oka véleményem szerint ugyanaz!

A FÉRFI!

A párkapcsolati drámáknál teljesen egyértelmű, hogy a férfiért versengünk. A családban a férfi, akiért versengünk, az apa. Persze lehet anya figyelméért is versenyezni, de azt másképp kezeljük. Ha anya nem figyel ránk, akkor az első adandó alkalommal a képében vágjuk ezt. Mindegy, hogy finoman tesszük vagy durván, a lényeg, hogy meglépjük. Ha apa nem figyel ránk, azt nem így kezeljük. Ott már nekiállunk játszmázni és versenyezni a kegyeiért. Természetesen ez csak akkor valósul meg, ha a testvérünk is nő. Ha férfi, akkor semmi probléma, egy pasi nem ellenfél, csak a nő!

 

Nézzük a munkahelyet. Bármennyire is emancipálódtunk, a felső vezetők nagy része még mindig férfi. És mi meg akarunk felelni ezeknek a férfiaknak. Persze, hogy szemet szúr, ha egy másik kolléganőt emel ki, és nem minket. Bosszant, ha kihívóan öltözik a kolléganőd? Vajon miért? Nos, a kihívó öltözetre minden férfi felfigyel, a kolléganő lesz a középpontban. És a féltékenység már fel is csapta a fejét. Megpróbáljuk alattomos módon lejáratni, kínos helyzetbe hozni, hogy leszerepeljen a férfiak előtt.noi-versenges2

Ha férfiról van szó, mindig jelen van a manipuláció, a versengés, akár tisztességtelen eszközökkel, és mindez teljesen független attól, hogy párkapcsolatban vagy házasságban élünk. De miért csináljuk ezt? Miért nem tudunk leállni?

 

A probléma kulcsa, a női önérték. Az önbecsülés, melyet a legtöbb nőnél megtépázott az a sok negatív tapasztalat, amit megélt addigi élete során. Még a munkahelyen kihívóan öltözködő kolléganőnek is az önértékelésével van probléma. Hiszen úgy gondolja, csak így nyerheti el a férfiak figyelmét. Az a nő, aki a te párodra vetett szemet, szintén önbecsülési problémai vannak, hiszen azt akarja bizonyítani, hogy ő sokkal jobb nő, mint te vagy! Ha alaposan belegondolsz, láthatod, hogy a negatív önkép mára már társadalmi betegség lett a nők körében. Ehhez nagymértékben hozzájárul a média, ahol csont és bőr modellek hirdetik, hogy ők a tuti nők a mai világban. Ennek hatására a társadalomban támasztott elvárások a nőkkel szemben szinte már irreálisak. Nem tudsz napi 8-12 óra munka után topmodellként kinézni. Az átlag nő nem teheti meg, hogy hetente fodrászhoz jár, és minden nap profi kozmetikus készíti el a sminkjét. Higgyétek el, nem is kell! Nem kell megfelelni a médiából ránk zúduló tökéletes nőképnek! Már csak azért sem, mert egy igazi férfi ezt nem is várja el tőled! Egy igazi férfi tisztában van azzal, hogy ő sem tökéletes, így neked sem kell annak lenned! Nincs szükség arra, hogy más legyél, mert éppen a tévé és az internet szerint az a menő! Nincs annál vonzóbb, mint amikor önmagad vagy! Mert senki más, nem lesz olyan, mint te, soha! Ne dühöngj, és ne harcolj olyan férfiért, aki önmagadért nem becsül téged! Sőt, egyáltalán nem kell egy férfiért sem versengened, az a férfiak dolga! Hagyd, hogy a férfi igazán férfi lehessen és megküzdjön érted! Te csak legyél, becsüld meg magad és légy boldog a bőrödben!

 

Holics-Mester Marianna

Zen Coach, Sámán gyógyító Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.