Örök, globális és sosem megy ki a divatból…

Szerelem….hmm….ez a szó a legsokoldalúbb dolog a világon. Egyet jelent, mégis ha 4 milliárd ember szerelmes, akkor 4 milliárd féleképpen éljük meg. Ez érdekes, nem mindennapi eszmefuttatás lesz!

 

2016-ot írunk, célozzuk meg az átlagot és mondjuk a fiatalabb korosztályt. Legyen ez 18 éves kortól 30 évesig bezárva. Ássunk bele jó mélyen, mert ha nem tesszük, akkor nem tudunk mást konzekvenciaként levonni, mint hogy régen nem ilyen volt.

A szépség relatív ezt meg kell tudni állapítani, talán ez is így volt. Ma nem így van! Ma a szépség egyszerűen definiálható! Minél jobban hasonlítasz Dukai Reginára annál szebb vagy.orokglobalis1

Most repüljünk 15 évet vissza! Középiskola 200 diák.(Azért nem az óvodába megyek, mert ott, aki meghúzta a hajad te rögtön beleszerettél!)  Szóval akkoriban a 200 diákból volt egy nagyon szép lány, és egy  nagyon szép fiú. Ha nem mi voltunk azok, akkor se legyünk irigyek, vállaljuk be ez van, ez genetika, ők jobban jártak és ennyi. Ma körbenézel és a 14 éves lányod 18 -nak néz ki. Olyan képeket oszt meg a világhálón, mint egy modell. Félelmetes, de pontosan tudja mi áll neki a legtökéletesebben! Hetekig csinálja a sérót, gyakorolja a legelőnyösebb mosolyt, stb. Majd ezután visszaköszön az internetről, a te lányod, de lehet a fiad is.

Elhessegetjük a dolgot és azt mondjuk “dehogy”… nem merjük bevallani!

 

Leginkább azért, mert fogalmunk sincs, hogy kezeljük a gondot! A gond pedig addig gond, amíg foglalkozunk vele, ha nem tesszük nem gond többé. Mit is tehetnénk? Körbe kell néznünk a világban és látnunk kell, hogy nem jó felé halad! Tennünk kell valamit, de mit? Nem mehetünk teljesen szembe az árral! A suliban nem lehet a gyerek „béna” meg „nem szép”! Ami divat és menő azt meg kell adni, mert a gyerekek gonoszak es szétszedik a kis lelkét ugye!? Nem állhatsz a széllel szemben, mert egy kamasz gyermek szemében rögtön gonosz szülővé válhatsz, “ellenséggé”!orokglobalis2

 

Most térjünk vissza a szerelemhez. Tehát, ma 18 éves akar lenni a 14 éves, és jó, ha 15 évesen még szűz a lány! Remélhetőleg a szerelem lágy ölén éli majd meg az első kalandot egy fiúval, aki óvja majd őt. Mert régen 90% -ban így volt. Csak hogy most a 10 % -nál van csak így! Megszokta a fiatal generáció, hogy megérdemli, megkaphatja és azonnal, ez annyira ráült az emberi kapcsolatokra is, hogy félelmetes!

 

Most az olvasók 20% -a el is hessegette a gondolatmenetet! A maradék 80% -nak a jövőbe kell tekinteni, reálisan látni! Ha így megy tovább, az jóhoz nem vezet!

Hiszen látjuk a csonka családokat, a karrierkapcsolatokat. Az a legszebb, mikor találkozik Barbie és Ken, előadják a nagy színházat, ahol mind a ketten a pénzbe és a látványba szerelemesek.

 

A válasz az: ilyen mindig is volt … ja… csak most majdnem mind ilyen! A szerelem, mint olyan kilőve, mert a fiatalok nagy százalékában a következő képpen zajlik: Ha én egy 200 like-os csaj vagyok, szóba sem állhatok egy 60 like-os sráccal!

Most nevetünk, és azt mondjuk:

  • Na jó, ne dramatizáljuk túl… Nem merjük felvállalni, hogy „aszta ez tényleg így van”!

A kérdés még mindig az, mit tegyünk?  A hegyi beszéd már a mi gyermekkorunkban is oltári ciki volt. A celebektől nem várhatunk sok jót, mert ők csak eladni akarják magukat! Egy olyan világban, ahol pornósztárok úgy szétlőve, mint egy cowboy kalap opcionális példaképek lehetnek, ott mond meg a gyermeknek mi a helyes! Próbálj neki erkölcsi útmutatást adni!örökglobalis

Nekem édesapám a példaképem kétkezi munkásember, becsületes, az a székely típusú, érzelmileg kicsit zárkózott pasas, de egy apa ne is babusgasson!

 

Szóval mivel ezeket a szép egyéneket, akiket olykor mi is nézünk, nem lehet eltávolítani! Ők vannak mindenhol, de amíg mi jót nevetünk rajtuk érett emberként, addig a gyerek felnéz rajuk, mert ők vannak a tv-ben, a rádióban, az újságok címlapján, akkor ők a menők és kész! Ők nem olyan uncsik, mint mi vagyunk. Márpedig, ha Aleska horror filmet forgatott főszereplőként a tengerparton, négy életerős fekete mambával, és ő most felkapott sztár, akkor mit mondasz?

 
A legjárhatóbb út, ha a gyerek lát egy mintát, ami nem kioktatás, hanem okosan ügyesen bele kell csempésznünk az életébe a helyes értékrendet. Mint mikor évtizedeken keresztül elhiteted a férjeddel hogy ő a főnök. Az se olyan nehéz, akkor ez is menni fog.

 

A legdurvább hiba, ami igazolja a „régen nem így volt” kijelentést, ezzel egy kicsit meghazudtolva magamat, de mi változott az óta?

Rengeteg pozitív dolog van persze, de minden pozitív dolognak ott rejlik a másik fele, aminek negatívnak kell lennie, hisz a negatív miatt állapítod meg a pozitívumot. Nézőpont kérdése minden a világon.orokglobalis3

Az alapvető dolog, ami a családi kör képét megváltoztatta az a közös időtöltés. Ismertem egy apát, aki minden ház körüli munkát úgy végzett el, hogy az közös elfoglaltság legyen és egyfajta időtöltés, ne munka. Régen kukoricát morzsoltak a lányok anyáikkal meg borsót fejtettek, és akkor is ott volt Monroe kisasszony, aki világhírű sztár volt a maga szépségével és könnyen nyíló lábaival….

 

Tehát azt hiszem, persze ez csak az én véleményem, de a hegyi beszédeket az eltiltásokat el kell felejteni inkább “kötelező” jelleggel be kell vonni a gyereket a családi körbe újra. Együtt kell főzőcskézni, fát vágni, bevásárolni és közben rengeteget kommunikálni. Nem faggatni, hanem hagyni, hogy a „mindenek feletti” bizalmi pozíció kialakuljon, és hogy úgymond szülőként egyfajta barátok is tudjunk lenni. Nagy meló ez a rohanó világban ott a munka, ami egyre több…

 

E közben haladnunk kell a korral, hiszen tájékozottnak kell lennünk. Mert a gyermekünk már teljesen más világban él. Nyitottnak kell lennünk bármivel kapcsolatban, úgy sosem merül fel az „á apa, anya úgy se érti meg” sztori.

Ami pedig -úgy gondolom, ismét egy fontos dolog- el kell felejteni a tabu témákat!

Nincs olyan, hogyha nem beszélünk róla, akkor az nincs! De van kedveseim! Van drog, van strici, van prosti, van veszély, minden van! Nem vidéki legenda a Dzsinával kiütött lány, akit magatehetetlen állapotban aztán “megerőszakolnak”!

 

Ezek létező dolgok. De semmi hivatalos alátámasztást nem nyernek, mert nincs már az iskolában sem ehhez kapcsolódó óra. Az alapvető dolgokat nem tanulják meg a gyermekek, fogalmuk sincs, hogy például egy baleset során mi az az alapvető, egyszerű dolog, amit tennie kell, hogy segítsen.

Elkalandoztunk egy kicsit, de lényegében mindennek az alapja a kapcsolat, ami kommunikációt eredményez. A kommunikáció hiánya pedig ezt a világot, ami egyre inkább a negatív irányba változik.orokglobalis4

Az egyetlen hely az otthon, ahol az ember önmaga lehet. A szerepjátszást várja el a társadalom, és ez úgy beleégett az újkor emberébe, hogy bátran állíthatjuk félelmetes, de egyfajta mátrixban élünk. Ha kinyitod az ajtót és kilépsz, kezdődik a játék. Mindenki sztár, mindenki modell, mindenki tökéletes, boldog, sikeres vagy nem így van?

Mester Ferenc

Mester Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.