Pelenka helyett EC?

Néhányan biztosan bizonytalanok az EC-zés kifejezése hallatán, vannak anyukák, akik azonban erre esküsznek. De mit is jelent ez pontosan?

Az EC-zés tulajdonképpen azt jelenti, hogy a szülők nem adnak gyermekükre pelenkát, hanem a kicsi kezdettől fogva észrevehető jelzéseit figyelve próbálják észlelni, hogy mikor is fog kicsit vagy nagyot üríteni.

Sok szülő a pelenka használata ellen voksol, hiszen úgy gondolják, az nem túl higiénikus, és sokszor a gyermekek sem igazán viselik el. Léteznek fórumok, amelyek ezekkel a kérdésekkel és alternatív megoldásokkal foglalkoznak. Itt lehet olyan anyukák írásait olvasni, akik kipróbálták már az EC-zést és nagyon bevált nekik.

Természetes csecsemőhigiéniáról beszélnek, amely egy forradalmi módszer, hiszen nem kényszeríti a gyermeket a pelenkába való ürítésbe. Sok anyukát zavar ugyanis ez utóbbi megszokott módszer, mert a kicsi nem tudja tudatni velünk, hogy hogyan viseli el a pelenkát, lehet, hogy kimondottan zavarja őt.

Néhány anyuka, aki kipróbálták a módszert állítja, hogy azonnal bevált, és nagyon örült, hogy áttért az EC-zésre. Sokuk érvel azzal, hogy így sokkal jobban feltűnik, hogy mennyire okosak már ezek a kicsi gyerekek is, mennyivel többre képesek, mint azt mi gondoljuk róluk.

Az EC-zéssel kísérletező anyukák jó ha már a szülés után, a kórházban megpróbálkoznak a biliztetéssel, hiszen nem lehet elég korán elkezdeni figyelni a gyermeki ösztönöket, reakciókat.

A leggyakoribb eset az, hogy az EC-zéstől sem lesznek a gyermekek hamarabb szobatiszták, azonban az anyukák legnagyobb örömére nem kell bajlódni a pelenkázással, és azon gondolkodni, hogy milyen fajtát és márkájút vegyünk, spórolni is lehet rajta és nem utolsó sorban még környezettudatosabbak is lehetünk.

Érdemes tehát megpróbálkozni ezzel a kreatív módszerrel, hiszen így gyermekünkre is még jobban odafigyelhetünk, és még inkább megismerhetjük őt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.