Pitypangszirup

Minap reggel kinézve, szinte egybefüggő gyönyörű sárga pitypangszőnyeget láttam, ahogy szétterült az udvaron, miközben méhek szorgos hada döngicsélt mindenhol. Eljött az idő, hogy learassam a termést, és elkészítsem, mint minden évben amióta ide költöztünk, a pitypangszirupomat. Imádom, az enyhén keserédes ízét, és amíg el nem fogy, ezzel az egészséges nektárral iszom a kávémat.

 

Neki is láttam megszedni a pitypangot, de most nem csak a sárga virágját, hanem a szárát is beleszedtem. Kísérletező lévén, azt gondoltam megpróbálom így elkészíteni, és ezzel több hatóanyagot belevinni a szirupba, legfeljebb ha nagyon keserű a lé, akkor csak magában eszem reggel egy kanállal.

A pitypang az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk, a virágjától kezdve, a szárát, a levelét, de még a gyökerét is hasznosítani lehet. Természetesen, nem kell megfőzni, aki ropogtatni szeretné, az a szárát és a levelét is fel tudja használni salátákba. Én a ZÖLD-TURMIXBA tettem mindig 4-5 szárat, illetve egy kevés levelet. A pitypang szabályozza az emésztésünket, támogatja a májat, serkenti az epe termelődést. Harmonizálja a vércukor szintet, és a gyökere általános erősítőként szolgál. Amilyen ellenálló ez a kis növény, nem csoda, ha ennyi mindenre jó hatással van a TESTÜNK berkeiben.

Rengeteg recept létezik, de én nagyon soknak találtam a pitypang-cukor arányt. És nem is főztem hosszú órákon át. De majd ha elkezditek, és beleszerettek ennek a kis nővénynek a hasznosításába, akkor majd saját kedvetekre változtathatjátok meg az arányokat a receptben. Tehát először megszedtem, a szárával együtt a növényt, aztán megmostam, és 6 marék pitypanghoz adtam, három liter vizet. Felmelegítettem, de csak egyet rottyant, aztán hagytam másnap délutánig, hagy oldódjon ki a hatóanyag a lében. Leszűrtem, és a majd 3 liter léhez adtam 1 kg cukrot. Újra felmelegítettem, de már nem forraltam fel, csak lassú tűzön összeérleltem a pitypanglét, a cukorral, egy órán keresztül, amíg jónak nem találtam az állagát. Más receptek még citrommal bolondítják meg, de én nem tettem bele, mert a kávémmal szeretem inni. Mikor kihűlt, üvegekbe öntöttem, és hűtőbe tettem. Másnap reggel, már ezzel a sziruppal ittam a kávémat, ami csodás lett. Jó étvágyát hozzá.

Nőiség és Párkapcsolati konzulens

Mi van, ha egy egészen más élet vár rád, a „sorsodon”, az előre megírt forgatókönyveden túl? Mi van, ha olyan dolgokat tudsz, amit el sem tudsz képzelni magadról, a párkapcsolatodról? Mi van, ha ez a tudás felszínre kerülne és megváltoztatná az eddigi életed sokkal örömtelibbé és bulisabbá ezzel? Mi van, ha elismerve az önerőd az életed varázslónője lennél? Ha megszeretnéd élni azt a nőt, aki igazából vagy, túl a félelmeiden és a falaidon túl, ha boldogabb párkapcsolatban szeretnél élni és azt érzed, hogy ehhez hozzájárulhatok, HÍVJ. Várlak szeretettel, Anna.

Szakértői oldalam

Cikkírói bemutatkozóm 

A cikkeimet itt olvashatjátok

Kincses Anna

Nőiség és Párkapcsolati konzulens Mi van, ha egy egészen más élet vár rád, a „sorsodon”, az előre megírt forgatókönyveden túl? Mi van, ha olyan dolgokat tudsz, amit el sem tudsz képzelni magadról, a párkapcsolatodról? Mi van, ha ez a tudás felszínre kerülne és megváltoztatná az eddigi életed sokkal örömtelibbé és bulisabbá ezzel? Mi van, ha elismerve az önerőd az életed varázslónője lennél? Ha megszeretnéd élni azt a nőt, aki igazából vagy, túl a félelmeiden és a falaidon túl, ha boldogabb párkapcsolatban szeretnél élni és azt érzed, hogy ehhez hozzájárulhatok, HÍVJ. Várlak szeretettel, Anna. Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm  A cikkeimet itt olvashatjátok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.