Szabadság és rabság

 

Szokták mondani, hogy arany a kalitka, de még is csak rabságban van benne a madár. Egy nagyon érdekes fejezetet találtam Popper Pétertől a Lélekrágcsálók című könyvében, a párkapcsolat szabadságáról, avagy rabságáról. Te melyiket éled?

 

Sajnos, a Jóisten elfelejtette beleírni az emberek szívébe, hogy az ember nem tulajdon. Vajon, megadom-e a szabadságot egy kapcsolatban, hogy a másiknak lehet öröme rajtam kívül is?

 

Szabadság és rabság

 

 

Ez egy nehéz kérdés, mert a birtoklásnak nagyon gyakran az a megjelenési formája, hogy nem lehet nélkülem örömöd. És nem csak szexuális értelemben.

 

 

 

Egy időben asszisztense voltam Pethő Andrásnak, a később világhírű mozgásterapeutának. Emlékszem, egyszer arra panaszkodtam neki, hogy nagyon féltékeny vagyok a barátnőmre – talán joggal. A főorvos rám nézett, és azt mondta: „Péter, ez a nő ötven év múlva halott. És Te ezt a kis örömöt is irigyled tőle? Úgy elszégyelltem magam. Ez nagyon kemény válasz volt. Szóval, ha nem tűri el egy nő, hogy a férje leüljön a haverjaival sörözni, mert ez nélküle történik, vagy nem tűri el egy férfi, hogy a felesége a barátnőjével elutazzon Hévízre, mert ott nincs szem előtt, az sosem vezet jóra.

 

A tulajdonként kezelt ember, előbb-utóbb fellázad. Tessék csak a Bibliára gondolni: Isten hatalmat ad az embernek, az állatok felett, de a másik ember felett nem. Ember felett csak Istennek van hatalma a Biblia szerint. Minden ember feletti emberi hatalom illegális ebből a szempontból. Nem csak a rabszolgaság, hanem a lelki, vagy bármilyen másfajta kényszer is. Ha valaki rabságnak érez egy kapcsolatot, azt tényleg nem lehet elviselni. Kompromisszumot persze lehet kötni, csak abból, egy nagyon rossz együttélés lesz. Szabadon kell hagyni a másik ember, egy kapcsolat nem jelenthet megkötözöttséget, bilincsbe verést. El kell tudni viselni, hogy ő nem a tulajdonom, hanem egy másik szuverén lény.

 
Szabadság és rabság (2)
 
Elnézést kérek, hogy ilyen intim titkokkal zárom ezt a fejezetet, de fiatalkoromban, amikor már rendesen meg voltam fertőzve pszichológiával és pszichoanalízissel, nagyon odafigyeltem a szótévesztésekre. Egyszer tetszett nekem egy lány, aki viszonozta is a közeledésemet, de egyszer véletlenül azt mondat: „Alig várom, hogy ölelő karjaimba zárjalak.”

 

Úgy spricceltem el, mint a sicc! Mert ebben már benne van a rabság fenyegetése. Abból pedig én nem kérek.

 

Forrás: Popper Péter, Lélekrágcsálók

Nőiség és Párkapcsolati konzulens, Access Bars testkezelő

Mi van, ha egy egészen más élet vár rád, a „sorsodon”, az előre megírt forgatókönyveden túl? Mi van, ha olyan dolgokat tudsz, amit el sem tudsz képzelni magadról, a párkapcsolatodról? Mi van, ha ez a tudás felszínre kerülne és megváltoztatná az eddigi életed sokkal örömtelibbé és bulisabbá ezzel? Mi van, ha elismerve az önerőd az életed varázslónője lennél? Ha megszeretnéd élni azt a nőt, aki igazából vagy, túl a félelmeiden és a falaidon túl, ha boldogabb párkapcsolatban szeretnél élni és azt érzed, hogy ehhez hozzájárulhatok, HÍVJ. Várlak szeretettel, Anna.

Kincses Anna

Nőiség és Párkapcsolati konzulens, Access Bars testkezelő Mi van, ha egy egészen más élet vár rád, a „sorsodon”, az előre megírt forgatókönyveden túl? Mi van, ha olyan dolgokat tudsz, amit el sem tudsz képzelni magadról, a párkapcsolatodról? Mi van, ha ez a tudás felszínre kerülne és megváltoztatná az eddigi életed sokkal örömtelibbé és bulisabbá ezzel? Mi van, ha elismerve az önerőd az életed varázslónője lennél? Ha megszeretnéd élni azt a nőt, aki igazából vagy, túl a félelmeiden és a falaidon túl, ha boldogabb párkapcsolatban szeretnél élni és azt érzed, hogy ehhez hozzájárulhatok, HÍVJ. Várlak szeretettel, Anna.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.