Szeretetnyelv

Sokan olvastunk már róla, de vajon a hétköznapokban felismerjük-e, hogy önmagunknak és a másik embernek mi a szeretet nyelve, és kapcsolatainkban mi a közös szeretetnyelv?

 

Amitől jobban működik, amitől szebbé válik, ami segít kiegyenlíteni azt az oldalt, ami éppen átmenetileg rosszul sikerült, rossznak tűnik, szomorú. Felismerjük-e, hogy a másik embernek hol az életét segítő impulzus, amit ha megnyomunk, akkor egy kicsit kibékülnek az ellentétek, könnyedebbek lesznek a minden napok!

 

Vajon lehet-e több szeretetnyelve egy embernek? Természetesen igen. És vajon hozzájárulhatunk-e a másik ember életéhez azzal, hogy erősítjük azt, amitől Ő szeretve érzi magát, és azt szívből tesszük? Miért esik olykor nehezünkre, hogy erről az oldalról közelítsünk meg egy embert, egy aktuális probléma megoldását?

 

Gary Chapman Az 5 szeretetnyelv – Egymásra hangolódva című könyvében a következőket sorolja fel: Elismerő szavak, Minőségi idő, Ajándékozás, Szívességek, Testi érintés. A könyv nagyot tud lendíteni tudatosságunkon azzal, hogy emlékezteti az olvasót ezekre az emberi értékekre, melyek minőségében segíthetik életünket önmagunkban és kapcsolatainkban!

Miért is önmagunkban elsősorban? Mert sokkal könnyebb kapcsolatainkban kifejezni, vagy akár elmondani, hogy mi a saját szeretetnyelvünk, ha ezt önmagunkon belül fel is fedezzük.

 

Az önismeretünk egyik szerves része, hogy tisztában legyünk érzéseinkkel, erősségeinkkel, és gyengeségeinkkel, és azokkal a lelki, testi, érzelmi vágyakkal, melyek másoktól kapva lendítenek akár önbecsülésünkön, önértékelésünkön, vagy akár egy hétköznapunkon.

 

Személyes szeretetnyelvem egyike például a testi érintésből az ölelés. 18 éves voltam, mikor Édesapámat veszítettem el. Ő mindig ölelt, szeretett, imádott, és természetesen az ember részévé válik. Kaptam általa egy apai mintát, ami kísér engem, és ezt választom, míg örömöt ad. Természetesen nem csak kapom, hanem adom is. Bizonyára sok olvasónk emlékszik arra, hogy a fiatalok körében milyen divat volt három puszit adni egymásnak. Ezt viszont lassan felváltja az ölelés, és a szemükben látszik, hogy ezt örömmel, szívből teszik találkozásaik alkalmával. Nagyon sok tudatos fiatal van, akik szívesen viszik tovább az emberi értékeket!

 

Önfejlesztő tréningek során sokszor tapasztaltam, hogy a nő és a férfi is feltételezi, hogy a másik fél gondolatolvasó, és fejből tudja, kinek mire van szüksége egy párkapcsolatban.

Ez az esetek óriási százalékában nem így van, nem mindig tudjuk, mire vágyik a partnerünk, szülőnk, gyermekünk. de akár barátaink, munkatársunk is. Érdemes tehát az önfelfedezés után erről beszélgetni, kifejezni a másik felé, mire van szükségünk, mi az, ami lelkünknek és testünknek kedves, és bátran megkérdezni ezeket viszont is. Vannak élethelyzetek, amikor ezen információk birtokában, egy-egy konfliktusban, szituációban jól tudjuk ezt hasznosítani, ha ismerjük a másik ember szeretetnyelvét.

Egy apró példa erre a kommunikáció területéről!

 

  • Kapcsolatainkban vajon hova helyezzük a fókuszt, amikor nézeteltérések vannak, amikor veszekszünk, vagy mindenáron a saját igazságainkról akarunk meggyőzni valakit?
  • Észrevesszük-e, ha ugyan azok az élethelyzetek ismétlődnek, csak más szereplőkkel, és ugyan azokkal a reakciókkal, érzésekkel és ugyan úgy konfliktushoz vezet.
  • Vajon mit erősítünk meg a másikban a szavainkkal, és azt hogyan használja tovább, amikor megérkezik a szó, milyen érzéseket vált ki belőle?

Régóta tudjuk, ha a másik ember, általunk negatívnak ítélt részeit erősítjük, szinte beleégetjük, hogy Ő csak olyan lehet! Ha nem elég tudatos, akkor ez végképp önbizalom romboló, és akit állandóan piszkálunk, szidunk, elidegenítjük magunktól, és egy idő után a kapcsolat kapui bezáródnak! Legyen az párkapcsolat, baráti kapcsolat, gyermek-szülő kapcsolat, munkatársi kapcsolat, emberi kapcsolatok általában.

 

 

 

Ugyanakkor a tapasztalat azt mutatja, ha a szeretetnyelvet használjuk, akkor sokkal több megoldásra váró probléma hamarabb és gördülékenyebben oldódik meg, akár a felnőttek, akár a gyerekek világát nézzük. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem hívhatjuk fel a figyelmet a minket bántó vagy éppen rossznak minősülő helyzetekre, de a kommunikációnak a szeretet nyelvével jóval több energiát és időt takaríthatunk meg, elkerülve stresszes helyzeteket.

 

Következő cikksorozatomban szeretném a könyvben kiemelt szeretetnyelveken kívül a kapcsolatok szeretetnyelvét is saját példákkal szemléltetni, ötletet adva ezzel azoknak, akik hasznosnak és fontosnak tartják életükben a szeretetet, annak kifejezését és az általa kialakult érzések jóságát! Várlak legközelebb is szeretettel!

 

Személyi tanácsadó, A “Tudatos élet a gyakorlatban” projekt megalkotója

Szakértői bemutatkozóm

Cikkeim

Jakab Tündi

Személyi tanácsadó, A "Tudatos élet a gyakorlatban" projekt megalkotója Szakértői bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.