Törökországi nyaralás

A siklóernyőzés és a kék lagúna

A Babadağ hegy Törökország délnyugati részén található. A fő csúcs 1969 méter magasságban van, míg a másik úgynevezett ”Karatepe” 1400 méter magas. Ez a két hegycsúcs egymással szemben terül el, őket pedig a mélyben egy árvízvölgy választja el egymástól. Babadagot főként mészkő alkotja, gazdag növény és állatvilággal rendelkezik.Babadağ.jpg1

Figyelemre méltóan közel van a tengerhez, mindössze 5 km- re, amely még inkább alkalmasabbá teszi az oly népszerű siklóernyőzésre. Ez az extrémsport nagyon népszerű Törökország ezen pontján. Ami azért is lehetséges, mert a hegyről elrugaszkodva a partra érkezni, elképesztő élményt jelent. A csodálatos látvány pedig még különlegesebbé teszi a levegőben töltött időt. Ha nem félsz a magasságtól mindenképpen érdemes kipróbálnod a siklóernyőzés tandem formáját. A sport már több mint húsz éves múltra tekint itt vissza. Évente több ezren vágnak neki a körülbelül fél órás repülésnek.

Törökország ezen része azonban azoknak is ajánlott, akik jobban szeretnek földközelben maradni. Ölüdeniz csodálatos, tökéletes pihenést kínál. Fő népszerűségét a kék lagúnája adja, amely természetvédelmi terület. A partszakasz nevét a víz egyedi, türkizkék színe ihlette. Törökország egyik legtöbbet fényképezett strandja.

Az Elsüllyedt Palota

A helyet több néven is ismerik, Basilica Cistern vagy Yerebatan Sarayı. Isztambul alatt számos ciszterna húzódik, az egyik legnagyobb a bizánci ciszternák sorában. A hely mindössze 150 méterre fekszik a Hagia Szophiatól, így akár egy kirándulás során mindkét gyönyörű látványosságot érdemes megnézni. A víztározót a VI. században építette I. Justitianus császár.
Az ősi írások szerint a Palotában korábban volt egy kert, szembe vele pedig a Hagia Szophia.  A tér oszlopainak száma sem kevés. Mintegy 336 márványoszlop található itt. Különlegessége az is, hogy díszítésük páratlan szépséget kölcsönöz nekik.  Egy meleg nyári napon remek lehetőséget kínál egy kis felüdülésre.  Egy időre szinte feledésbe merült a léte, egészen az újra-felfedezéséig.

A palota kívülről szinte láthatatlan.

Basilica Cistern

A víztározók építésére azért volt szükség, mert Isztambulban nem volt megfelelő vízmennyiség, ezért létrehozták ezeket az építményeket azért, hogy a hétköznapi élethez, valamint a harcokhoz biztosítani tudják a megfelelő vízellátást.

Az elsüllyedt palotát 1985-ben kezdték el renoválni, majd három évvel később megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt.

Grand Bazaar

A Fedett Bazár vagy The Grand Bazaar Isztambulban található. A világ egyik legnagyobb és legrégebben működő piaca. Területe több mint 4000 üzletet foglal magában. Természetesen ez bármely turistának csábító lehetőséget kínál. Közel 400.000 látogató jár itt minden nap. 2014-ben került fel a világ leglátogatottabb helyeinek listájára. A bazár könnyen megközelíthető akár villamossal is.

A helyet még az 1400-as évek közepén kezdték el építeni, röviddel Konstantinápoly oszmán hódítása után. II. Mehmed szultán hozta létre az építményt. A következő évszázadokban a környező utcák is jelentős fejlődésen mentek át.

A 19. században több katasztrófa is sújtotta a létesítményt, melynek a végeredménye az lett, hogy 1894-ben egy nagy restauráláson esett át. Annak ellenére, hogy igyekeztek megtartani a korábbi formáját, sajnos teljes mértékben nem sikerült.

A bazárban ma csoportba rendeződve várják a boltok a vásárlókat. Középen találhatóak az aranykereskedéssel foglalkozó üzletek, de számos más termékkel is találkozhat itt a turista. Néhány kávézó is megbújik az boltok sűrű rengetegében, így akár meg is pihenhetünk, egy fárasztó vásárló körút után.

A legtöbb magyarországi piaccal ellentétben azonban, a The Grand Bazaar vasárnap nem tart nyitva, és hétköznap is este 6 óra felé már zárnak az üzletek, ezért érdemesebb a hétköznapokat kihasználni egy shoppingolásra. Alkudni itt szinte kötelező. Az eladók szinte várják az ajánlatokat, fel vannak készülve rá.Grand Bazaar

Voltál már valaha a Fedett Bazárban? Kedveled ezt a fajta légkört vagy inkább a modern plázákat választod? Oszd meg velünk kommentben, hogy mit gondolsz!

 

Történelem, strandok, kultúra Gallipoli

A park közel 33.000 hektáron terül el. 1973-ban hozták létre, és az óta szerepel is az ENSZ listáján, mint nemzeti park és védett terület. Çanakkale tartományban található. A Gallipoli-szoros déli részén.

Azért hozták létre a parkot, hogy emlékezzenek arra a közel 500.000 katonára, akik az ellenség kiűzése közben veszítették életüket 1915-ben. a park magában foglalja a temetkezési területet, a gyönyörű kék vizet, a zöld dombokat és az emlékműveket így méltó helyet teremtve az emlékezésre.

Çanakkale Gallipoli

Minden évben ezrek látogatnak el ide, ez Törökország egyik leglátogatottabb pontja. Az emlékhely tökéletesen megfér a homokos strandokkal, a különleges növényekkel, valamint a sűrű erdős részekkel.

A park történelmi helyként is számon van tartva, az itt található maradványok egy része 4000 éves. A kutatások többek között feltárták Alexandira ősi kikötőjét, valamint kilenc különböző időszakból származó régészeti leletet is.

Ha valaki itt szeretné tölteni az éjszakát is, akkor a szállodáknál nomádabb körülményeket kell választania, mert a park területén csak kempingezésre van lehetőség.

 

Törökország Nemzeti Parkjai

Törökország változatos természeti kincseinek köszönhetően, több mint 30 természetvédelmi és nemzeti parkkal büszkélkedhet. A következőkben mutatunk neked néhányat, amit mindenképpen érdemes megnézned, hiszen egytől egyik fantasztikus kincseket rejtenek.

Kuşcenneti Nemzeti Park


Kuşcenneti1959-ben alapították a nemzeti parkot, amit más néven Madárparadicsomnak is neveznek
. Balikesir tartományban található. Nevét onnan kapta, hogy az Európai és Ázsiai madárvonulás útvonalán fekszik. Ezért több madárfaj is képviselteti itt magát, mint a pelikán, a kanalas gém vagy a kormorán.

Mount Ida Nemzeti Park


Mount IdaA hegy Törökország észak-nyugati részén helyezkedik el. Mintegy 700 m2 területű, Edremiti városától északra terül el.
Gazdag endemikus növényzettel rendelkezik, amik a jégkorszak után maradtak itt. Az évi középhőmérséklet itt 15.7 fok ezért kellemes egy túrázás során.

Yedigöller Nemzeti Park


YedigöllerA 7 tó néven is ismert nemzeti park, Törökország északi részén található. 1965-ben kapta meg nemzeti park címet.
A legismertebb tavairól, valamint dús növényzetéről. Több mint 1600 hektárt foglal magában, így hatalmas területen van lehetőség a túrázásra. Több patak is átfolyik rajta melyek közül néhány felett kézműves hídon kelhetünk át.

Hatila Valley Nemzeti Park


Artvinban található Törökország északkelti részén. A terület közel van a Fekete – tengerhez, ami miatt a mediterrán éghajlat a jellemző. A völgy a lakóhelye számos növény és állatfajnak. A park közel 17.000 hektáron terül el. Az alsó része száraz és meleg, viszont a felső rész hűvösebb, a téli időszakban még a hó is megjelenik.

Lake Kuş Nemzeti Park


Lake Kuş  vagy Lake Manyas néven ismert nemzeti park, egy tó Törökország nyugati részén.
Egy kis sekély, tápanyagban gazdag, körülbelül 3 méter mély tó található a közepén. A tó vizét gyakran használják öntözésre is. A Manyas tó fontos szerepet tölt be a vízimadarak életében. 1938-ban nyilvánították természetvédelmi területté. Ez egyfajta kis szentélyként funkcionál a 64 m2-es területével. A legtöbb táj érintetlen rajta.

Egy kis törökországi etikett

Egy törökországi nyaralás során is érdemes odafigyelni néhány dologra, hogy a nyaralás egészen biztosan kellemes élmény legyen.

Itt is érdemes kerülni a nagyon kihívó ruhákat a hölgyek részéről. Kerüljük a miniszoknyát és a mélyen dekoltált felsőket. Rövidnadrágot inkább csak a strandokon viseljünk. Célszerű inkább lenge anyagú ruhákat választani, az időjárás miatt. A vállunkat könnyen eltakarhatjuk egy sállal, ez a megoldás a mély dekoltázsra is segítséget nyújt.

A férfiak esetén is ajánlott törekedni a vállak eltakarására, a legjobb választás az, ha rövidnadrág helyett, inkább hosszút viselnek.

A mecsetekben különösen érdemes odafigyelni, hogy megfelelő öltözetet viseljünk.

Az alkoholfogyasztással ne essünk túlzásba. Kerüljük a faragatlan, túlbuzgó viselkedést.
Ha egy török család otthonába látogatunk el, akkor illik vinni egy apróságot, ez akár alkoholos ital is lehet, de számítsunk arra, hogy nem minden török ember iszik alkoholt.

Ha pedig másmilyen nyaralásra vágysz, érdemes körbenézni a hajóutak közt.

Holics-Mester Marianna

Kicsi Budoár Marianna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.