Tudatos ellenállás: a konfliktusok kezelése

Egy konfliktus során úgy érezhetjük, hogy megtámadnak minket. Ezek a támadások lehetnek megterhelőek, kiábrándítóak, kellemetlenek, és néha rémisztőek. A konfliktusok során, ha úgy értelmezzük, hogy vesztesként kerültünk ki, akkor nagyon erős, negatív érzelmeket élünk át. Úgy érezhetjük, hogy tisztességtelenül bántak velünk, ami egyfajta lelki zaklatottságot eredményez.

A konfrontáció kezelésének azonban létezik egy tudatos módja, mellyel kiállhatunk önmagunkért, elérhetjük, hogy meghallgassanak minket és ne bénítson meg a tétlenség vagy a félelem. Ez a módszer biztosítja számodra, hogy a konfrontáció konstruktív akció legyen a részedről, ne pedig értelmetlen, céltalan verbális támadások sorozata.

A konfrontáció kapcsán az alábbi szempontokat kell figyelembe venned:

 •  az értékrendedet, a meggyőződésedet, a hitedet,
 • úgy kell cselekedned, hogy kiállj a saját értékrended, meggyőződésed mellett,
 • tisztán és érthetően közöld az álláspontodat
 • közelíts objektíven a konfliktus okához és ne engedd, hogy az indulataid a hatalmukba kerítsenek.

Ha egyszer úgy állsz ki magadért egy konfliktus során, hogy nem a másik fél hitének, értékrendjének vagy véleményének a megváltoztatása a cél, akkor sikerrel jártál. 

Próbáld ki az alábbi lépéseket, melyek segítenek a konfliktusok tudatos kezelésében.

 

Felkészülés

Mielőtt még elmerülnél a konfrontációban gondold végig, hogyan segíthetsz a veled szemben álló félnek megérteni az álláspontodat, mérlegelni a kockázatokat, egyértelművé tenni a céljaidat. Ezzel segít abban, hogy magabiztosnak érezhesd magad és magabiztosnak látnak majd a szemben álló fél is. 

1. Vizsgáld meg a kockázatokat!

Ha mérlegelsz egy konfrontációt, kérdezd meg magadtól:

 • Mit veszíthetek, ha vállalom a konfliktust?
 • Mit veszíthetek, ha nem? 
 • Mit kockáztatok?

Ha problémáid vannak a döntések meghozatalában, akkor készíts egy listát az okokról, amelyekkel szembe akarsz szállni és azokról az okokról, amelyek miatt nem akarsz. Miután elkészült, térj vissza mindkét listára, és elemezd az okokat. Mitől félsz? A szégyentől? Magadat véded vagy valaki / valami mást? A félelmeid reálisak? mi van akkor, ha ezek a félelemek elkerülhetetlenek ahhoz, hogy megélhesd a bátorságot? 

Ez után értékeld újra a félelemlistát. Kérdezd meg magadtól: 

 • Folytatnád a konfrontációt még akkor is, ha félelmeid megvalósulnának? Miért vagy miért nem? 
 • Ha megvalósulnak, akkor milyen következménnyel?

Ezek a gyakorlatok segítenek abban, hogy eldöntsd, vállalod a konfrontációt, vagy nem.

 

2. A célok felmérése

Értékeld a jelenlegi helyzetedet, és kérdezd meg magadtól, hogy mi is a valódi célod. (Ha titokban abban reménykedsz, hogy a dolgok mágikusan megoldódnak és minden úgy fog történni, hogy neked jó legyen, persze mindez konfrontáció nélkül, akkor nagyot fogsz csalódni!)

Ahelyett, hogy reménykedsz valami varázslatban, inkább vállald konfrontációt! Megvan a lehetőséged és az erőd, hogy reálisan felmérd a helyzetet, ha már tisztán látod, hogy milyen félelemek tartottak vissza a konfliktusok vállalásától.

 

3. Terv készítése

Ha van egy terved, hogyan szeretnél helytállni egy konfliktusban, akkor fel is készülhetsz rá! Ez segít abban, hogy egyértelműen fejezhesd ki, mi a célod. Ezáltal a konfrontáció során tiszta, egyértelmű kommunikációval tudod átadni a mondanivalódat Ez segít abban, hogy meggyőződésből beszélj, és objektíven tudd képviselni az álláspontodat.

 

4. Meditálj

Ülj le gondolataival, kellemetlenségeivel és félelmeivel, és engedd meg magadnak, hogy rendezd a gondolataidat és határozd meg a céljaidat. A meditáció következetes gyakorlata nem csak a tervet illeszti be az elmédbe, hanem egy nyugodt és agilis elme felépítésében is segít, amely képes arra, hogy figyelmesen reagáljon azokra a kegyetlen érzelmi reakciókra, amelyekkel szembe kell néznie.

 

5. Tanulj a múltból

Ha konfliktusba kerültél valakikkel a múltban, akkor ideje elgondolkodni arról, mi működött jól, és mi nem a konfliktus kezelésében. Erre nem azért van szükség, hogy szemrehányást tegyél magadnak a múltban elkövetett hibák miatt, hanem azért, hogy olyan területeket találj meg, amelyek javíthatók és fejlődni tudsz általuk. 

 

A konfrontáció során

A felkészítés hasznodra lesz majd a konfrontáció történésekor, de mit kell tenned, amikor éppen a konfrontáció pillanatában vagy? Íme néhány dolog, amit gyakorolhat amely segít megőrizni a tudatosságodat.

1. Koncentrálj a tervedre!

Kezdje a terv megérintésével. Megtetted az előkészületeket, tudod, mit akarsz elérni, és ez bizalmat teremt.

 

2. Vegyél egy mély lélegzetet!

Ha mély lélegzetet veszel, az segít megtartani a normál szívritmust és a vérnyomást. A csökkent pulzusszám szintén lelassítja az adrenalin terjedését.

 

3. Őrizd meg a nyugalmadat!

Valószínűleg az a személy, akivel konfliktusod van reagálni fog (itt és most tudattalan válaszadást értek reakció alatt). Ne felejtsd el, hogy nem arra kényszerítesz valakit, hogy higgyen valamit, amit nem akar. A reakció azonban nem lehet olyan szabályozott, mint a tudatosan felépített válaszaid, és sokkal nagyobb érzelmi reakciót vonhat maga után, és elakadhat tőle. 

Amikor a szorongás megjelenik benned, tudatosítsd magadban, mi történik veled fizikailag és érzelmileg a testedben és az elmédben.  Ha észreveszed, hogy nem tudod fenntartani a nyugalmadat, menj vissza a második lépésre – vegyél néhány mély lélegzetet. Ha nem tudod fenntartani a nyugodt, objektív állapotot, akkor azt tanácsolom, hogy szüneteltesd a beszélgetést és akkor folytasd, miután mindkét fél le tudta csillapítani az indulatait. 

Konfrontáció után

A konfrontáció után érdemes felmérni, hogy a konfrontáció milyen módon kezelted, hogy élted meg? Ez lehetőség arra, hogy megtanuld, hogyan javíthatsz a konfrontáció kezelésén a jövőben. Kérdezd meg magadtól a következő kérdéseket:

 • Hogy érzem magam most?
 • Képes voltam magamra vigyázni? Ha nem, akkor mi az oka ennek?
 • Mondtam, amit akartam mondani? Ha nem, akkor mi az, amit nem mondtam? 
 • Hogyan tehetném másképp a dolgokat, ha lenne még egy esélyem?
 • Van valami befejezetlen ebben a konfrontációban? Ha igen, mit kell tennem ezzel kapcsolatban?
 • Mit tanultam ebből a konfrontációból, amit a jövőben alkalmazni tudok hasonló helyzetben?
 • Mire vagyok büszke?
A tudatos konfrontáció lehetővé teszi két ember számára, hogy megszüntessék a közöttük lévő szakadékot és megoldást találjon a problémákra. Gyakran előfordul, hogy a tudatos konfrontáció szorosabb kapcsolatot eredményez másokkal.

Holics-Mester Marianna

Zen Coach, Sámán gyógyító Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.