Válni vagy nem válni, ez itt a kérdés?!

A válás sokakat érintő téma vagy, mert mi akarunk elválni, vagy tőlünk akarnak. Társadalmi jelenségről beszélünk, és rengeteg nézőpontból meg lehet vizsgálni. Nem akarok általánosítani, csak a kihűlt, megromlott, halott, közönyös, NEM MŰKÖDŐ párkapcsolatokról beszélek, akik eldöntötték, vagy épp fontolgatják a válást.

 

Nagyszüleink és dédszüleink idejében nem dívott, hogy ha nem működött egy házasság, akkor szétváltak útjaik és mindenki ment a maga útján tovább. Inkább beledöglöttek a fojtogató kapcsolatba és gyűlölködésbe, de a családi vagyon, a gyermekek, a „család” látszategysége, megbonthatatlan és kikezdhetetlen volt. Rettegtek a változástól, a szégyenről ne is beszéljük, hisz beolvadni a társadalom szürkeségébe volt az elvárás, aminek szinte mindenki, meg akart felelni. Aki viszont nem, az előtérbe került, és aki előtérbe került, arra felfigyeltek, és akire felfigyeltek, annak annyi volt. Pellengérre állították és megszégyenítették. Aztán cipelhette ezt a bélyeget generációkon keresztül. Megalkuvás volt az egész életük. Itt margón jegyzem meg, ha volt valakiben annyi önerő, akarat és önbizalom, azt semmi nem tudta eltántorítani, hogy rendben tegye az életét. Az se könnyítette meg a válni akaró nők sorsát, hogy háztartásbeli révén esélyük sem volt a tovább lépésre, gyerekeik és önmaguk eltartására egyedül.  Nagyanyám is úgy szabadult meg az én általam nem is ismert nagyapámtól, hogy az elhagyta Őt, elvitte a családi vagyont kurvázni és elinni, aztán önsajnálatból felakasztotta magát.

 

Volt olyan tapasztalatom, hogy egy idősödő házaspár, már vagy negyven évet leéltek gyűlölködésben, és szerintem csak ez tartotta Őket össze. A saját fülemmel hallottam, amikor a férfi elment a felesége mellet, a szeretet ünnepén karácsonykor, és le büdös kurvázta simán, szemrebbenés nélkül. A férfi halála után, az asszony fűnek fának mesélte, hogy milyen jól éltek, teszem azt önigazulásul, hogy elment mellette az élet és nem tett semmit ellene. Mikor én megléptem a saját válásomat, a hölgy, amit lehetett elhordott rólam, mindenhol igyekezett bemocskolni, főleg a lányaimnál! Ha találkoztunk nem köszönt, ami érdekes tény, hisz 18 évig volt az anyósom. Az én reakcióm erre az volt, hogy mindig küldtem Neki virágot, és gyógynövényeket, ha a lányaim mentek hozzá látogatóba, és megenyhült a gyűlölete irántam. Szép kis tükör lehettem Neki, amibe ha belenézett, kárhoztatta magát, hogy Ő ezt nem merte megtenni anno.

 

Akkor lássuk a nézőpontokat!

A Las Vegas házasságok

–   Ezt úgy hívom, hogy gyorsan korrigálják az életüket. Egy válás történhet, hirtelen elhatározásból, mert már a házasság is megfontolatlan és hirtelen volt.

Úristen ki ez a férfi vagy nő mellettem? Gyorsan el vele! 

Persze sok házasság van, ami hirtelen és megfontolatlanul köttetett, és szuperül működik, boldogok az életük végéig, és még azon is túl. A variáció a csillagos ég, de én még maradnák, a rohadt sz@r házasságoknál, és azon döntéseknél, amik válással végződnek. Itt legalább nem nyomorítják meg egymást túl sokáig. Emlékszem egy ismerősömre, négy évig udvarolt egy nőnek, elvette nagy csinadrattával, lovas kocsival, és cigányzenekarral együtt, aztán három hónap múlva beadta a válópert, összeférhetetlenségre hivatkozva.

 

Válás a vagyonért

Ismerek pár igen elcseszett házasságot, akik hivatalosan elváltak a vagyonért, de még mindig együtt nyomorítják az életüket, pedig ott a lehetőség az újrakezdésre. És olyat is ismerek, akik boldogok voltak együtt, csak ezzel a kis trükkel játszmáztak, sikerrel, és most is együtt élnek élettársi viszonyban, és hál istennek gazdagon.valni-vagy-nem-valni

Amikor tudjuk, hogy kisült és meg is lépjük

Itt jön az, amikor már tudatosak vagyunk, hogy ez a házasság-bár sokszor megpróbáltuk „rendbe” tenni- egyszerűen nem működik tovább. Meghalt, és csak a korhadó csonkjain vegetálunk. Aztán az egyik fél felszívja magát, és remegő léptekkel és lélekkel belevágva, válassza az új életet, az új lehetőségeket. Ilyenkor a társa, vagy vele áramlik, vagy félelemből, nem engedi a változást. Én is ezt éltem át a saját válásomkor. Bár mind a ketten boldogtalanok, és oly annyira közömbösek voltunk egymás iránt, hogy szinte nem is játszottunk szerepet egymás életében, mégis mikor kimondtam, hogy vége ennyi volt elköltözöm, a volt párom, ragaszkodott, a megszokott szar életünkhöz, mert nem engedte meg magának az esélyt a jobbra. Aztán az első sokk után, magára ébredve, megköszönte, hogy voltam oly bátor és elhagytam, ez által a legjobbat tettem vele.

 

Érdekes dicséret volt attól, aki meggyűlölt azért, mert boldog akartam lenni, és ugyan akkor megnyugtató, hogy most már Ő is látja, amit én.

 

Sok más nézőpontja lehet egy válásnak, és tovább nem is akarok belemenni a részletek be, de mindegyiknél ugyan az a helyzet a végén. Tudni kell tudatosan kezelni az elengedést, és az újratervezést!valni-vagy-nem-valni1

Társ válók

Vannak, akik akaratlanul is társak egy válásban. Itt megemlíteném még azokat a szereplőket, akik akaratlanul részvevői egy válásnak, a gyermekeket, családtagokat, a barátokat, a munkatársakat. Lehet azon dilemmázni, hogy a gyerekeim miatt és az apám és anyám miatt nem válok el, de nem érdemes. Ezek csak kifogások. A gyermek nem csak, hogy érzi, hanem tudja, hogy nagy a baj, ugyanúgy, mint a szüleink. Velünk szenved ebben a megalázó kapcsolatban, és a kiugrás, még ha oly nehéz is, Nekik is új lehetőséget teremt. Tapasztaltam ezt a lányaimnál, sokszor tudatosabbak voltak, mint én.

 
Húsz évesen, a házasságom és az anyaságom elején, egyenesen szégyennek tekintettem a válást, hisz a családban még soha nem történt ehhez fogható.

 

Aztán érett nőként megtörtem a „csendet”, és rajtam csámcsogott, nem csak az egész család, de a baráti társaság is, a szomszédokkal egyetemben. Nem érdekelt. Az érdekelt, hogy végre Önmagamat éljem, harmóniában és megvalósítsam mindazt, amit eddig elfojtottam az életemben.

 

Jó vagy rossz válás nincs, csak válás van. Mi tesszük azzá ami.

 

Fontos, hogy kezeljük az adott élethelyzetünket. Nincs erre jól bevett formula, gyakorlat, vagy jó tanács. Mindegyik egyedi és életszagú. Mindegyik válásnál, fontos a tudatosság, és éberség a változásra, az új választásainkra.

A kérdés az, hogy tudom kihozni ebből a helyzetből, a lelki békét, az örömöt, a könnyedséget és az egységet?

Mert ki lehet, csak akarni kell, és nem feladni…

 

Nőiség és Párkapcsolati konzulens

Mi van, ha egy egészen más élet vár rád, a „sorsodon”, az előre megírt forgatókönyveden túl? Mi van, ha olyan dolgokat tudsz, amit el sem tudsz képzelni magadról, a párkapcsolatodról? Mi van, ha ez a tudás felszínre kerülne és megváltoztatná az eddigi életed sokkal örömtelibbé és bulisabbá ezzel? Mi van, ha elismerve az önerőd az életed varázslónője lennél? Ha megszeretnéd élni azt a nőt, aki igazából vagy, túl a félelmeiden és a falaidon túl, ha boldogabb párkapcsolatban szeretnél élni és azt érzed, hogy ehhez hozzájárulhatok, HÍVJ. Várlak szeretettel, Anna.

Szakértői oldalam

Cikkírói bemutatkozóm 

A cikkeimet itt olvashatjátok

Kincses Anna

Nőiség és Párkapcsolati konzulens Mi van, ha egy egészen más élet vár rád, a „sorsodon”, az előre megírt forgatókönyveden túl? Mi van, ha olyan dolgokat tudsz, amit el sem tudsz képzelni magadról, a párkapcsolatodról? Mi van, ha ez a tudás felszínre kerülne és megváltoztatná az eddigi életed sokkal örömtelibbé és bulisabbá ezzel? Mi van, ha elismerve az önerőd az életed varázslónője lennél? Ha megszeretnéd élni azt a nőt, aki igazából vagy, túl a félelmeiden és a falaidon túl, ha boldogabb párkapcsolatban szeretnél élni és azt érzed, hogy ehhez hozzájárulhatok, HÍVJ. Várlak szeretettel, Anna. Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm  A cikkeimet itt olvashatjátok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.