5 tipp, hogy környezettudatos esküvőd legyen

Kicsi Budoár

Rendkívüli helyzettel kellett és kell megbirkóznunk a világjárvány miatt. A szorongató érzések mellett azonban találunk új, pozitív, eddiginél hangsúlyosabb érzéseket is, az egyik ilyen a tudatosság. Úgy gondolom, hogy ez egy fontos hívószó lesz a jövőben és tudatosabban élünk majd. Jobban vigyázunk majd a környezetünkre, magunkra, egymásra! Tudatosabban fordulunk majd a hétköznapokon kívül az ünnepek felé, átgondoltabban készülünk, környezettudatos esküvőket szervezünk, és nagyobb hangsúlyt fektetünk a környezetbarát, pazarlásmentes megoldásokra!

Gondoltál már arra, hogy mennyi papír, műanyag, szálas virág, dekorációs anyag, ételmaradék végzi a kukában egy esküvő után? Sokat teszünk, ha egy-egy környezetbarát megoldást beiktatunk az esküvőnknél és még pénzt is tudunk vele spórolni.

 

De milyen a környezettudatos esküvő?

 

Hogyan lehet csökkenti egy esküvő ökológiai lábnyomát? A skála széles, sok ponton választhatunk zöld megoldást. Természetesen olyan megoldásokat és csak annyit illesszetek be esküvőtökbe, amivel Ti is tudtok azonosulni és komfortosan érzitek magatokat tőle. Ha már pár környezetbarát alternatívát beépítetek esküvőtökbe, akkor az már nagy előrelépés!

 

Az alábbi 5 tippel szeretnék Neked segíteni, hogy mi a legkönnyebb módja annak, hogy környezettudatos esküvőd legyen.

 

környezettudatos esküvői dekoráció1.Esküvői helyszínek közelsége

Fontos szempont, hogy az esküvő helyszínei (templom, anyakönyvi hivatal, kreatív fotózás, vacsora) viszonylag közel legyenek egymáshoz. A legjobb, ha gyalogosan el lehet menni egyik helyszínről a másikra, így nem kell a násznépnek autóba ülni és ide-oda furikázni a városban. Képzeld csak el, mennyi szénmonoxid kibocsájtással terheled feleslegesen a környezetet egy 50 autóból álló konvojjal, ami egyik helyszínről megy a másikra és harmadikra. Ha még sem oldható meg a gyaloglás, akkor inkább egy nagyobb buszt béreljetek a vendégeknek. Így csökkenthetitek a légszennyezést.

 

2. Esküvői helyszín, vendéglátás

Próbáljatok olyan esküvői helyszínt választani, akik fontosnak tartják a környezetvédelmet és folyamatosan törekszenek környezeti terhelésük csökkentésére! Ennek nagyon sok eleme lehet: szelektíven gyűjtik a hulladékot, komposztálnak, nem árusítanak műanyag palackos készítményeket, nincs náluk habtálca, környezetkímélő mosószereket használnak, stb.

Az esküvői menüt is igyekezzetek tudatosan megtervezni, törekedjetek arra, hogy szezonális és hazai alapanyagokat használjanak a menüsor kialakításánál.

Mi a megoldás, ha azt látjátok, hogy túl sok ételetek marad meg az esküvő után, vagy túlrendeltétek magatokat? Ételmentés! Semmiképpen nem a szemét!
Vannak szuper vállalkozások, akik átveszik a megmaradt és még biztonsággal fogyasztható ételeket és eljuttatják azokhoz, akiknek ez nagy segítség.

 

3. Esküvői meghívó

60, 80, 100 db papír meghívó és boríték? Ez jó sok papír! Ha mindenképp szeretnétek a hagyományos megoldásnál maradni, akkor válasszatok újrahasznosított papírt, mely egyre több meghívókészítőnél elérhető már. A másik megoldás, hogy egy grafikus tervez nektek egy meghívót és azok kinyomtatásához kerestek egy zöldnyomdát. De leginkább környezetkímélő megoldás, ha online meghívót küldtök a násznép nagy részének és csak egy pár meghívó kerül kinyomtatásra.

 

környezettudatos esküvői meghívó4. Esküvői dekoráció

Nagyon fontos környezettudatos esküvőnél, hogy úgy válogass virágokat, hogy gondold végig az útját és ne a kukába végezzék az esküvő után pár órával. Legjobb, ha cserepes virágokat használtok díszítésül, amiket utána Ti és a vendégek hazavisztek és tovább élnek az otthonotokban. A 2020-as év egyik kiemelkedő trendje a papírvirág dekoráció. Ez is egy jó alternatíva. És szerencsére a dekoráció több része is bérelhető már!

Ha mindenképp vágott virágot szeretnél, semmi baj. Nem feltétlenül kell erről sem lemondanod, de kérlek, gondold át a következőket. Ha lehetséges szezonnak megfelelő virágokat válassz, ami elérhető Magyarországon is a termelőknél és nem kell behozatni külföldről. A másik fontos dolog, hogy az esküvő után legyen további élete a virágoknak. A csokrokat, díszeket ajándékozd tovább gyerekotthonnak, idősek otthonának, iskolának. Mindenki nagyon örülni fog a figyelmességednek.

 

5. Esküvői ajándék

Fontos, hogy ha szükségetek van néhány dologra, akkor erről írjatok egy listát, amit adjatok közre a vendégeknek. Így elejét vehetitek annak, hogy teljesen felesleges ajándékokkal árasszanak el Titeket. Ha nem szeretnétek ajándékokat, csak pénzbeli hozzájárulást ahhoz, amire éppen gyűjtötök (legyen az nászút, lakás, telek…), akkor ezt is nyugodtan mondjátok el a vendégeknek.

De ha köszönitek szépen mindenetek megvan, akkor felkérhetitek a vendégeiteket, hogy egy számotokra fontos kezdeményezést, alapítványt támogassanak egy apróbb összeggel. Így együtt a vendégeitekkel közösen léptek fel egy nemes cél érdekében, ami önmagában is felejthetetlen élmény lehet. A kevesebb néha több! Nincs is csodálatosabb dolog annál, ha esküvőtök meghitt pillanatait azokkal élhetitek meg, akik fontosak nektek!

Fontosak Nektek! Ez azért hangsúlyozom, mert tartsátok szem előtt végig, hogy ez a Ti esküvőtök, ez a Ti napotok. Olyan embereket hívjatok meg az esküvőre, akik nektek fontosak. Nem elvárásból, nem udvariasságból, hanem szeretetből!

 

További információk környezettudatos esküvőszervezésről, esküvői tanácsadásról és környezettudatos esküvői workshopokról: www.baraevent.hu, www.facebook.com/baraeskuvo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük