A játékosság az felelőtlenség?

Kincses Anna
Latest posts by Kincses Anna (see all)

Meg kell különböztetni a játékosságot és a felelőtlenséget, akárcsak a komolyságot és a komorságot. A játékosság nem felelőtlenség. Ráadásul a játékosságban van komolyság, csak nincs komorság.

A játékosság az élet legfontosabb része.

Könnyedség nélkül nincs öröm, csak szenvedés. Csak akkor tudod megélni maradéktalanul a képességeidet, ha mentes vagy minden aggodalomtól. Ha játszol. Amikor nincs tét, nincsenek benned falak, amelyek meggátolnának a felfedezésben. Nem véletlen, hogy noha a gyerekek gyorsan tanulnak, csak az marad meg bennük, amit játszva sajátítanak el.

A játékosság azt jelenti, hogy nem aggodalmaskodsz, hanem megéled azt, ami van. Amikor felelőtlen vagy, csak menekülsz a valóság elől. Ha valóban képes vagy játékosan élni, akkor a természetes komolyság nem torzul komorsággá.

A komolyság is az életed fontos, elengedhetetlen rész. A komolyság megadja a keretet, hogy élvezhesd a belső megfoghatatlan tartalmat. Olyan, mint egy edény: ha szomjazol, nem tudsz nélküle inni, mert a víz kicsorog az ujjaid között. De mint minden komolykodást is túlzásba lehet vinni. Akkor kell a játék.  Ha azonban az egész életed csak játék, akkor menekülsz önmagad és a világ elől, a teremtő erőd és a felelősség elől.

A komorság az életöröm hiánya. Amikor a figyelmedet csak a szenvedésre hegyezed. A komorság megöli az életedet, mert megakadályozza a természetes örömöket. Amikor azért nem tudsz önfeledten táncolni, mert fontos embernek hiszed magad, amikor azért nem tudsz nevetve az avarban hemperegni, mert méltóságodon alulinak érzed, valójában nem te élsz, csak a besavanyodott gátlásaid. S noha ez is egy lehetőség, ha rám hallgatsz, egyrészt komolyan veszed az életed, – komorság nélkül -, másrészt önfeledten játszol – felelőtlenség nélkül.

A játék, mindig könnyed, terhektől mentes. A komorságban mindig ott a teher, hogy győznöd kell. A komorság mindig célirányos, A játékban sosincs cél, csak a közös öröm. Ez benne a szép.

Forrás: A. J. Christian

Kincses Anna

Írónő Megjelent könyve

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük