A jelen hatásai a jövőre

Holics-Mester Marianna
Latest posts by Holics-Mester Marianna (see all)

A jelen csak a jövő eseményeire van hatással, a múltban történt dolgokra nem. A múlt csak okulásra, tapasztalatszerzésre, felismerésre való.

Példa: Egy korcsolyázó a jégen verseny közben elesik. Bármilyen gyorsan is áll fel, a folytatása hiába tökéletes, egy pont levonást kap. Az esés pillanatát, ami azóta a múltba került, nem lehet nem megtörténtté tenni. A tökéletes kűr a jövő irányába megtette a hatását, de a múlt változatlan maradt. Az esésből okulva sok-sok edzésen át, a hiba nyomtalanul tűnik el a következő versenyekre. Tehát a természet ad lehetőséget a tökéletesedésre, de csak a jövő irányába.

A múltban történt események változatlanok maradnak ugyan, de a viszonyulásunkat a múlt eseményeihez megváltoztathatjuk.

Példa: Véget ért egy nagy szerelem, fájdalmas, csalódásokkal teli szakítást él át az ember. Így az emléke is fájdalmas marad. A szakítás után azonban egy sokkal minőségibb, stabilabb párkapcsolatot tud megélni. Ha ennek fényében tekint a szakításra, már láthatja az összefüggéseket. Azért kellett megélnie a csalódás fájdalmát, hogy teljesebb kapcsolatot éljen egy másik személlyel. A szakításhoz már nem a fájdalom társul, hanem a hála érzése.

A valódi pozitív hatást a jövőnkre nézve önmagunk megértése, elfogadása, tovább fejlesztése és teremtése fogja elhozni a jövőben. A felismert igazságok csak elmélkedéseink által tehetnek bölccsé, máskülönben elillan a figyelmünk értelmetlenül. A sok tudásnak semmi értelme, ha az elmélkedést nem követi cselekvés. A bölcs ember semmit sem zár ki az életéből, nyitott a lehetőségekre és semmit sem zár be, nem láncol magához semmit és senkit.

Az önismereti vizsgálódásainkban eljutunk arra a felismerésre, hogy mi teremtjük meg önmagunkat. A viszonyulásaink, tapasztalataink, sikereink vagy kudarcaink terelgetnek az isteni részünk megértése, megélése felé.

Ahhoz, hogy a teremtéseinket siker koronázza, befelé kell, nézzünk mélyen az önvalónkba.

„Az ember származása isteni, és saját szent lényétől tanulja meg, miképpen éljen.”

Püthagorasz

Az önismeret fontosságáról az alábbi cikkemben olvashatsz:

https://kicsibudoar.hu/az-onismeret-fontossaga/

Kezdő gyakorlat-Hogy legyünk hatással a jövőre?

Reggel, mikor felébredsz, kezd el tudatosan megteremteni a napodat, amilyennek szeretnéd. Mivel az elméd folyton arra fókuszál, hogy miket kell megtenned aznap, időbe telik majd, amíg eljutsz arra a pontra, amikor ténylegesen elkezdheted a napod alakítását. Csakhogy amikor elkezded megteremteni a napodat, hirtelen apró, megmagyarázhatatlan dolgok fognak történni veled. Tudnod kell, hogy ezek a tudatos teremtésed eredményei. Minél többször csinálod ezt, annál erősebb ideghálózat épül ki az agyadban, és egy idő után elfogadod, hogy ez tényleg lehetséges. Tényleg képes vagy befolyásolni a jövődet. Ez erőt és ösztönzést fog adni, hogy a következő nap is ugyanezt tedd.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük