A Molyember – Mítosz vagy valóság?

Pécsi Márk
Latest posts by Pécsi Márk (see all)

1966. november 16-án egy helyi újságban megjelenik egy cikk, amely megrémiszti a kisvárost, Point Pleasant-et. Az újságcikkben szemtanúk beszélnek arról, hogy egy félelmetes, kb. két méter magas, madárhoz hasonló lényt láttak, ami „vadászott” a helyi lakosokra. A lényt elnevezték Molyembernek (Mothman).

Az első észlelés pár nappal az újságcikk megjelenése előtt történt. Öt sírásó látott egy furcsa, magas, emberszerű lényt rikácsolva elsuhanni a fejük felett. Pár éjszakával később két fiatal pár jelentette a rendőrségen, hogy a fényszórójuk fényében egy fehér lényt láttak, aminek vörösen világított a szeme. Felülről követte az autójukat, miközben próbáltak menekülni. A molyemberről szóló észlelések a következő hónapokban megsokszorozódnak és így a teóriák és találgatások is, hogy ez a szörny ki vagy mi lehet.

Az újságíró John A. Keel interjúkat készít Point Pleasant lakosaival. Keel beszámol arról, hogy 1966 és 1967 között rengeteg bizarr eseményt észleltek, melyeknek állítólag a Molyember volt az okozója. Az emberek jóslatokról beszélnek, földönkívülieket látnak, vagy „men in black” -szerű alakok látogatták meg őket. A századik Mothman szemtanú azt mondta: „Olyan benyomást kelt, mintha nem bántani, hanem kommunikálni akarna.”

A molyember befolyása a kisvárosra akkor éri el a csúcspontját, amikor 1967. december 15-én a Point Pleasant-et a szomszédos településsel összekötő híd, a Silver bridge összeomlik. 31 autó a vízbe esik (Ohio River), 46 ember megfullad. Ez a mai napig az a hídbaleset, amely Amerika történetében a legtöbb áldozattal járt. A Molyembert a baleset után soha többé nem látták. A legenda szerint csak akkor jelenik meg ómenként, hogyha valami nagyon rossz dolog fog történni.

Abban a 13 hónapban, amig a molyember aktív volt, több mint 200 lakos állította, hogy áldozata lett furcsa és megmagyarázhatatlan eseményeknek, ebből kb. 100 állítólag látta is. John A. Keel úgy gondolja, lehetséges, hogy a Mothman egy földönkívüli lény, mert a megjelenése mindig különös energiamezővel, az állatok furcsa viselkedésével és elektromos eszközök meghibásodásával járt. De az, hogy így gondolja abból is származhat, hogy akkoriban Amerikában UFO pánik uralkodott.

Nem mindenki van meggyőződve arról, hogy Point Pleasant-ben paranormális tevékenységek voltak. Biológusok megerősítették, hogy egyes külsőleges leírások a molyemberről egy bagolyra vagy egy kanadai darura illenek, mert ez a madár a szárnyait akár 2,1 méter szélesre tudja tárni, és van egy piros színű rész a szeménél. Sok szemtanú látta egy, a második világháborúból származó régi tölténygyár környékén, – ami a kezdetekben egy madárrezervátum volt – innen jön az az elképzelés, hogy a Mothman talán egy mutáns madár, amit megfertőztek a tölténygyárból fennmaradt kémiai maradványok.

A folklorista Jan Harold Brunvand gyanítja, hogy a Molyember a valóság és a mítosz keveréke. Hasonlóságokat talált a szemtanúk beszámolójában és régi népi elbeszélésekben. Szerinte az elbeszélésekből és az emberek által kitalált fikcióból jött létre a Molyember.

Félretéve a kérdést hogy a molyember létezett-e vagy nem, most már része az amerikai kultúrának John A. Keel „The Mothman Prophecies” című könyvének és a 2002-es Filmnek köszönhetően.
Point Pleasant-ben ő már elengedhetetlen. Minden évben megrendezésre kerül a hatalmas Mothman fesztivál, egy kis műsorral, ennivalóval, shoppinggal és ráadásul egy múzeum is ünnepli a rémisztő molyember mítoszt.  Így lett a rémisztő szörnyetegből egy város szimbóluma.

 

Forrás: StrengGeheim

 

Pécsi Márk

cikkíró

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük