A női magazinok ma már a környezetvédelem jegyében a napelem rendszerek fontosságáról is írnak

Sokan hajlamosak leszólni az összes nőknek készülő magazint, úgy, hogy valójában bele sem szoktak olvasni, csak sztereotipikusan azt gondolják, másról sem szólhatnak egy ilyen lap hasábjai, mint sztárpletykákról, ruhákról, fogyókúrákról (majd a következő oldalon “fogadd el magad úgy, ahogy vagy” cikkekről). Természetesen vannak ilyen újságok is, szó se róla. De az igazán nívós, nemzetközi alapokon nyugvó magazinok jellemzően a divat és szépségápolás mellett kultúrával és társadalmi témákkal is gyakran foglalkoznak. Különböző glosszákat és interjúkat olvashatunk olyan fontos ügyekkel kapcsolatban, mint a női egyenjogúság, a fejlődő országok problémái, a környezetvédelem (zöld márkák, napelemek, klímajelentés) vagy a gyermekszegénység. Pszichológiai jelenségekről, mentális problémákról – mint például a kiégés vagy a szülés utáni depresszió, nárcisztikus partner – is egyre természetesebb írni, kiváló szakértőket lehet megszólaltatni a témában.

Egyik legfontosabb szívügyem a zöld életmód, a vészesen közelgő klímakatasztrófa elkerülésének lehetőségei. A fő problémát az iszonyatosan szennyező iparágak (például sajnos a divatipar), a nem megújuló energiaforrások használata, a túlnépesedés és a túlfogyasztás jelenti. Hiszek abban, hogy mindannyiunknak törekednie kell az apró, lehetőleg minél több változtatásra az életmódunkban, hiszen ezzel mutatunk példát. Takarózhatnék azzal, hogy rajtam úgysem múlik semmi, hiába fogyasztok kevesebb húst és elutasítom a nejlonzacskók használatát, a multiknak kellene változtatniuk, de legalább a lelkiismeretemet megnyugtatom valamennyire ezekkel a kis törekvésekkel. Mivel a szépségápolás az egyik kedvenc érdeklődési köröm és az öltözködés is az életem fontos része, ezért a beauty és fashion brandek esetleges greenwashing, azaz zöldre mosási kísérleteit is figyelemmel követem, és igyekszem rá felhívni a környezetem figyelmét, amikor egy álságos, valójában nem zöld márkát támogatnak (jellemzően különböző marketinges fogásokkal hitetik el a márkák, hogy lépéseket tesznek a környezetvédelem irányába, ami sajnos sok esetben nem igaz).

Online is rendszeresen olvasok környezetvédelemmel, megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos cikkeket. Amit most itt leírok, mindazt a honlapról tudtam meg, ahová a “Napelem rendszer családi házra 2021-ben” keresőkifejezés segítségével jutottam. A weboldal elhivatott szakemberei napelem rendszerek telepítésével foglalkoznak, amelyet megyei napelem kivitelező partnereik segítségével valósítanak meg.

A napelem rendszer kiépítése otthonunkban akkor lehet tökéletes, ha megfelelő felkészülés és felmérések sorozata előzi meg a végleges döntést. Mindez a ház elhelyezkedésének, árnyékoltságának, tető szerkezetének, állapotának vizsgálatát is magában foglalja, amely feltétlen megelőzi a végső döntést és a telepítési folyamatot – tudhatjuk meg a weboldalról.

De hogyan is működik pontosan a napenergia? Mindehhez a Nap elektromágneses sugárzása a kulcs, amelyből a napelemek egyenáramot termelnek. Ezt az egyenáramot az úgynevezett inverter váltakozó árammá transzformálja, ezt használjuk fel az elektronikus berendezéseinkhez. A felhasználásra nem kerülő energiát a szolgáltató hálózatába juttatjuk, amely elszámolásra kerül számunkra. A legtöbbek számára világos, hogy a napelemek nem csak a napfény meglétével egyidejűleg biztosítanak áramot, hanem borongós napokon és éjjel is, ugyanakkor az nem biztos, hogy annyira köztudott, mindez hogyan valósul meg. Az oldalon erre is választ kapunk: napközben a panelek sokkal több áramot termelnek, mint amit a háztartás fel tud használni, így ezt tulajdonképpen “átadhatjuk” a szolgáltatónak, majd a kétirányú villanyóra segítségével (amely méri a betáplált és a vételezett energiát is) a napsugár-mentes órákban, időszakokban mindezt kvázi visszavételezzük a szolgáltatónktól. Az úgynevezett szaldós elszámolás – ami Európán belül egyedülálló hazánkban – biztosítja, hogy az év során vételezett és átadott energiamennyiség pontosan kiegyenlítve legyen elszámolva a szolgáltatóval, így gyakorlatban ideális esetben 0 Ft-os áramszámlával kalkulálhatunk.

Az oldal “Napelem hírek” részén megannyi cikkel találkozhatunk, amelyek valamiképp mind-mind kapcsolódnak a napelemek témaköréhez.
Az egyik kedvenc cikkem az volt, amely bizakodásra ad okot, miszerint hazánkban is egyre több család választja ezt az igazán fenntartható, hosszútávon megtérülő energiaforrást. Minderről a a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség jelentése tanúskodik, amelynek adataiból jól látható, hogy míg 2005-ben hazánk teljes energiafelhasználásából csak 4,5% volt megújuló energiaforrás, addig 10 év alatt pontosan 10 %-kal nőtt ez az arányszám, azaz 14,5%, mindez pedig azóta is csak emelkedik. De nem csak a családok körében egyre népszerűbb a napenergia, hanem az intézmények és cégek körében is.

Napelem rendszer családi házra 2021-ben, amely tökéletesen megfelel az egyedi igényeinknek? Mindennek megvalósítását segíthetik a különböző, magánszemélyek részére, családi házakra kiírt napelem pályázatok, 2021-ben ugyanis kettő is indult. A napelemrendszer.info oldaláról megtudhatjuk, hogy a nagy sikerű otthonfelújítási támogatás kiválóan igénybe vehető napelem telepítéséhez is. A támogatásra a gyermeket nevelők lehetnek jogosultak, a maximum 3 millió forintos támogatás igényléséhez a költségek felével, azaz szintén 3 millió forinttal kell rendelkeznünk. Fontos kitétel még, hogy a megigényelt összegnek 50-50%-ban kell fedeznie az anyag- és munkaköltségeket. Egy másik, ennél sokkal jelentősebb – és kifejezetten a napelemekre koncentráló – támogatás az átlagjövedelem alatt élő családokat célozza meg. Ez a pályázat 2021. november 15-én debütál, és akár 11,5 millió forint támogatást is lehet szerezni napelem rendszer kiépítésére, amely más felújítási folyamatokkal kombinálható (fűtés korszerűsítése, nyílászárók cseréje). A pályázó háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg a 4 millió 850 ezer Ft-ot, emellett magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie és nem lehet köztartozása.

A honlapon konkrét összegeket is olvashatunk, mind befektetés, mind megtérülés szempontjából. Egy alacsony kW-os napelem rendszerrel és egy átlagos, 4-5 fős család fogyasztásával számolva nagyjából 8-10 év kell a befektetés megtérüléséhez, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a napelem hosszú évtizedeken keresztül szolgál minket, az energiaárak pedig egyrészt nem környezetkímélőek, másfelől a folytonos áremelkedés jellemzi őket. Így ha minden vágyunk a Napelem rendszer családi házra 2021-ben, 2031-re már valószínűleg megtérüléssel számolhatunk, és fontos részei lehetünk egy olyan folyamatnak, amely környezetünk megóvását helyezi a középpontba. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos küldetés, ami lehet, hogy elsőre túl nagy befektetésnek tűnik, de ahogy a weboldal is írja, szerencsére errefelé halad a világ, és kell is, hogy erre haladjon, ha szeretnénk, hogy legyen jövőnk.