A Tarot értelmezése

A tarot szimbólumainak elsajátítására az értelmezési sokszínűség vonatkozik. Minél inkább igyekszünk beskatulyázni a szimbólumokat, annál kevésbé hajlandóak aktiválódni, értelmezésünk élettelen, lapos és egysíkú lesz.

Nekünk is meg kell küzdenünk az ellentmondással, amely szerint meg kell tanulnunk a kulcsszavakat, ám az értelmezés előtt ajánlatos elfelejtenünk azokat. A pontos értelmezés nevében mindig emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy a feltevések sokkal inkább a homályt erősítik, semmint a tisztánlátást; és ha ragaszkodunk a kulcsszavakhoz, pillanatok alatt szimbolikus kényszerzubbonyban végezhetjük. És azzal mire mennénk? Sohasem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy a szimbolizmus lényegében eleven és dinamikus, a legfontosabb vonatkoztatási pontunk, de ami hűségesen vezet bennünket, az a nagyobb, összefüggő kép. Vagyis egyik kártya sem olyan, hogy egyszerre csupán egy dolgot jelentene, hanem mindig a saját területével kapcsolatos dolgokról árulkodik.

Megtanulhatjuk tehát a manifesztálódott jelentéseket, mialatt nyitottak maradunk a latens jelentések végtelen változatosságára.

Lássunk egy példát. A kis arkánum négy színből áll, mindegyik a személyiség és élethelyzet egy-egy különleges aspektusát szimbolizálja. A Kelyhek például szeretetről, kapcsolatokról és érzelmi életünkről mesélnek, és mindegyik lapjának van valami különleges mondanivalója – a Kettes az egységről és összetartozásról, a Hármas az ünneplésről, a Négyes a reményvesztettségről és így tovább. Ezek a felszíni jelentések építik fel a keretet, ám a finomabb részletek csak akkor kerülnek elő, ha mindegyik lapot a nagyobb egész részeként értelmezzük. Ugyanez vonatkozik a nagy arkánum lapjaira is.

 

Vegyük például a Halált. A tarot-ban Halál kártyája a végről, a veszteségről és a változtatás, alkalmazkodás szükségességéről beszél, gyakran fájdalmas vagy embert próbáló módon.  Egy alkalommal egy negyvenes éveiben járó nő jött el tanácsadásra hozzám, és az ő esetében a Halál kártya a Kelta Kereszt kirakás központi lapjának helyére került. A központi lap általában a probléma lényegére vonatkozik. Mielőtt bármit mondhattam volna, rátette ujját a lapra, és ezt mondta: „Látja, pontosan így érzem magam. Akár egy hulla.”

A története depresszióról, bűntudatról, elszigeteltségről és halálos unalomról szólt. Saját személyes poklának csapdájában vergődve nem látott kiutat. Természetesen mindig van megoldás, ám az asszony csak akkor kezdte felismerni mindezt. A Halál kártyája elképesztően nagy hatással volt rá, felzaklatta, mert valahogy ráébresztette, hogy talán túl fiatal még ahhoz, hogy meghaljon, vagy feláldozza az életét másokért.

Egy másik nőnél, aki a párkapcsolatára akart rákérdezni a lapok segítségével, a Halál lapja jött ki végeredményül. Ez persze nem az ő vagy a párja, hanem kettőjük kapcsolatának halálát jelentette. Ekkor bevallotta, hogy egy ideje már valóban haldoklott a kapcsolatuk, és a lelke mélyén tudta, hogy kezdettől fogva tévedés volt részéről. A férfi csupán újabb rossz választás volt a halálra ítélt kapcsolatok sorában, és a Halál lapja pusztán arra akarta emlékeztetni, nézzen végre magába, és próbálja megfejteni, miért vonz újra és újra halálra ítélt kapcsolatokat.

Ezekből a példákból láthatjuk, hogyan tölti be szimbolikus szerepét a Halál lapja, jóllehet a történetek és szituációk teljesen eltérőek. Azt is fontos megjegyezni, milyen hatásosan szólította meg a  tarot kártya mindegyik páciensemet. A szimbolikus beállítottság nagyon is fontos a tanácsadásnál.

 

Forrás: Joanna Watters – A Tarot napjainkban

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük