A Te párod segít otthon?

Holics-Mester Marianna
Latest posts by Holics-Mester Marianna (see all)

Nagyon sokszor hallom a panaszkodást a női oldalról, hogy a párjuk nem segít otthon. Sem a takarításban, sem a gyereknevelésben, ezek a dolgok valahogy mindig a nőkre maradnak. Természetesen nem akarok általánosítani, hiszen mindig vannak kivételek, de ez sosem a nagy többség! Az én életemben is sokszor visszatérő probléma volt, hogy úgy éreztem a párom a legtöbb dologban magamra hagy, és egyedül kell boldogulnom.  Ezért is kerestem a válaszokat. Vajon mi lehet az oka, hogy a férfiaknak ez nem megy zsigerből?

 

Vegyük először a kapcsolat első pár hónapját, mikor még dúl a szerelem, a férfiban még ott él a harcos szellem, hogy bizonyítson a nőnek, Ő a legjobb parti a világon. Mi nők pedig el vagyunk ájulva! Lóg a kilincs, tele van a szemetes, kiszakadt a falból a konnektor és egy szavunkba sem kerül, ezek a dolgok egy csapásra megoldódnak. Mert a férfi figyel és bármit észrevesz, mire kimondanád, már megcsinálta! Mindig szakít időt a gyerekekkel való játékra, amíg te főzöd a finom ebédet. Igazi családi idill!

Most nézzük meg ugyanezt egy év múlva.

 • Drágám, lóg a kilincs, szerintem megint kilazult a csavar és a konnektor kiszakadt a falból megcsinálnád?
 • Már vagy 20-szor megcsináltam, semmi értelme. Kell venni egy újat!
 • Akkor elmész és veszel másikat?
 • Persze, majd elmegyek.

És mi nők ezt igen is fejben tartjuk. Várjuk, hogy a párunk megvegye az új kilincset és kicserélje. A várakozási idő változó. Van, akiknél egy hét, másoknál egy hónap, de a kilincs még mindig lóg!

Nézzük a következő példánkat.

 • Kivinnéd a szemetet?
 • Igen.

Eltelt 10 perc, közben végezzük a dolgunkat.

 • Akkor kiviszed?
 • Persze, mindjárt.

Még tíz perc, de a szemét még mindig ott van. Most már megnézed, hogy mi az a fontos dolog, amit nem lehet félbe szakítani két percre? Nos, ez általában a tévénézés, a számítógép, a szomszéd poénjait hallgatni, a haverokkal csetelni, horgászfelszerelést rendbe tenni, vagy bazi nagy hangfalakat szerelni az autóba, mert nem hallani jól a basszust.

A férfinál más lesz a fontossági sorrend egy bizonyos idő eltelte után. De miért?

 

Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy egy kapcsolat elején mindenki (a nők is)a legjobb oldalát mutatja, de ezt nem tudjuk egy egész életen át fenntartani. Biztos, hogy előbb-utóbb előjön egy-két olyan tulajdonság, amitől a másik falra mászik. A probléma akkor kezdődik, ha  a társunk idegesítő dolgai kerülnek túlsúlyba, és csak azokra koncentrálunk.

Egy év eltelte után a férfi már biztonságban érzi magát, már nem kell teperni, hogy meghódítsa szíve hölgyét, az már megvolt. Ebből kiindulva nyugodtan hátra dőlhet, és élvezheti a focimeccset egy doboz sörrel a kezében.

 

Mi nők viszont továbbra is várjuk, hogy a figyelmes, segítőkész férfi, akit megismertünk egyszer csak előbújik, és megint minden szép lesz. Hát, ha csak ennyit teszünk, hölgyeim, akkor hiába várunk, semmi nem fog történni.

De akkor hogy vegyük rá a pasit, hogy első szóra megtegye, amit kérünk?

 

Először is vizsgáljuk meg magunkat. A kapcsolat elején a nők is figyelmesebbek a párjukkal. A kedvenc ételeiket főzzük, bevisszük a sört a meccsnézéshez, megmasszírozzuk, ha fáj a háta vagy a válla, és ami még fontosabb, a segítséget nem várjuk el! Nem követeljük ki! De a férfi megteszi önállóan, magától. Mi nők pedig pilláinkat rebegtetve mondunk hálát neki.

Akkor nézzük a nőt egy év múlva.

 • Mit főzzek?
 • Csülökpörköltet.
 • A múlt héten volt. Nem fogom állandóan ugyanazt enni, nekem már unalmas.
 • Akkor főzz, amit akarsz, mindegy.
Következő szituáció.
 • Megmasszíroznád a hátam, nagyon fáj!
 • Előbb is eszedbe juthatott volna, most pucoltam ablakokat, nekem is fáj mindenem.
 • Drágám, hoznál egy sört?
 • Dolgom van, te is tudod, merre van a hűtő!

Ugye érzitek a különbséget? Nemcsak a férfiaknál tűnik el a figyelem, a figyelmesség, hanem a nőknél is. Úgy vélem, a nő viselkedésén, lelki állapotán nagyon sok minden múlik egy családban. A mi feladatunk megteremteni az otthon melegét. Egy olyan fészket, ahol mindenki elengedheti magát, ahol nem feszélyeznek a társadalom elvárásai. Kell egy hely, ahol az összes hülyeségünkkel együtt elfogadnak és szeretnek. Mindenki erre vágyik, a férfi is. Ha egy türelmetlen, ideges, asszony  van mellette, ő sem tudja majd elengedni magát.

Tehát a megoldás hölgyeim, találjuk meg újra azt a szerelmes asszonyt magunkban, akik voltunk a kapcsolatunk elején. Kérjünk segítséget, ha arra van szükségünk, de legyünk szeretetre méltóak és figyelmesek. Minden bizonnyal nem fog gombnyomásra megváltozni a párunk viselkedése, és nem fogja első szóra megtenni. De később már igen.

Köszönd meg a segítséget, akkor is, ha csak harmadszor teszi meg! Nyugodtan túlozhatsz is egy kicsit. Persze ne legyen erőltetett és számító. Csak a szívből jövő „üzenetre” reagálunk pozitívan.
Mond el neki, milyen hálás vagy, hogy melletted áll, és nem egyedül kell boldogulnod!

Mindig szakíts időt arra, hogy kifejezd a szeretetedet, egy ölelés, egy csók, csak pár másodperc az idődből, mégis hatással lesz az életedre. Semmi nem lehet fontosabb annál, hogy harmóniát teremts magadban, és környezetedben.

Használj ki minden pillanatot, mert idő gyorsan elszáll, és később csak magadat fogod bántani az miatt, hogy nem használtad ki megfelelően.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük