A viking rúnák ereje

Holics-Mester Marianna
Latest posts by Holics-Mester Marianna (see all)

 

Bár a vikingeket leggyakrabban portyázóként és középkori terroristákként ábrázolják, saját szellemiségükkel is maradandó benyomást tettek a világra. A rejtélyes és misztikus viking rúnák hidat képeztek a létezés más síkjaihoz, az ősökhöz, a túlvilági lényekhez, valamint a múlthoz és a jövőhöz. A mai napig a viking rúnákat használják a fizikai univerzum fátylán túli kapcsolódáshoz.

 

viking rúnákSzámos viking történész azt sugallja, hogy a viking kultúra szellemi oldalát sajnos beárnyékolta egy központi esemény, az Anglia északkeleti partjainál fekvő kis sziget, Lindisfarne apátságának megtámadása. Az apátságban tanult szerzetesek éltek, és kiterjedt könyvtárat építettek.A támadás során állítólag a szerzeteseket a helyszínen megölték, a tengerbe dobták vagy rabszolgaságba kényszerítették. A kolostort kizsákmányolták, könyvtárát a földig rombolták.

Ez az egyetlen esemény megalapozta a vikingek megítélését az egész viking korban: vad harcosok, akik nem tisztelték a vallást és nem értékelték a tanulást.

A IX. század közepére a vikingek Írországot, Skóciát és Angliát vették célba. Ismételt razziák révén megszerezték az irányítást Skócia északi szigetein (Shetland és az Orkney-szigetek), és a szárazföld nagy részén. Ők alapították Írország első kereskedelmi városait, és az ír tengerparton lévő támaszpontok segítségével támadásokat indítottak mind a szárazföldön, mind az Ír-tengeren át Angliáig.

Kaedrich Olsen, az elkötelezett viking történész és az ősi viking rúnák szakértője egyetért abban, hogy a vikingek mogorva hírneve akadályozza a történelem egyik legimpozánsabb népének szellemi értékeit és felismeréseit. A vikingek tagadhatatlanul jártasak voltak a hatalmas és gyors hajók építésében, amelyek nemcsak megerősítették a portyázók hírnevét, de elterjesztették ötleteiket, és lehetővé tették számukra, hogy új tanításokat vigyenek hazájukba.

 

A viking rúnák születése

A viking rúnák akkor jöttek létre, amikor Odin előhozta őket egy másik világból. Odin uralkodott Asgard felett, amely Valhallát, a „az elesett harcosok csarnoka” tartalmazza. A harcban elhunyt harcosok felét női szolgálók, a valkűrök gyűjtötték össze, akik hozzá tartoztak.

Egy mitikus viking mesében Odin megsebesíti magát saját dárdájával, mielőtt kilenc éjszakára felakasztaná magát a Yggdrasil-re – a skandináv kultúra világfájára -, és bölcsességeket merítene az alatta lévő Urd mélységekből. Odin onnan látja a rúnákat, amelyek még a saját létrejötte előtt léteztek, „az idő előtt ”.

Halálakor Odin összegyűjti a rúnákat és megosztja őket az egész teremtéssel, valamint egy sor természetfeletti entitással és emberrel. A rúnák végső alakját és fonetikai értékét a későbbi törzsi vének adták. Fegyverekre, szerszámokra, ékszerekre, amulettekre, csontokra, fadarabokra, emlékkövekre, templomfalakra és más kemény felületekre vésték őket.

A germán földek ősi népei tudták, hogy a rúnák téren és idő kívül léteznek, amelyet a legtöbb ember ismer. Egyes szakértők azt sugallják, hogy a rúnákat soha nem „találták ki”, hanem örök, már létező erőkről van szó, amelyeket Odin a fent említett emberfeletti megpróbáltatásokon keresztül fedezett fel. A történészek összekötötték a viking rúnákat olyan területekkel, amelyeknek története németül beszélő népek voltak, beleértve Izlandtól Skandináviáig, egész Angliáig és Közép-Európáig. Még Konstantinápoly is a rúnák otthona, megmutatva, hogy az ősi tengerészeti kultúrák utat törtek a mai Törökország területére.

 

A viking rúnák olvasása

viking_rúnákEgy fa metaforáját használhatjuk a rúnák olvasásának felmérésére. Emma Groeneveld történész megjegyezte, hogy „általában függőleges vonalakból állnak – egy vagy több -, amelyekből„ ágak ”vagy„ gallyak ”átlósan (és esetenként vízszintesen) kinyúlnak felfelé, lefelé vagy egy ívben tőlük. Írhatók balról jobbra és jobbról balra is, aszimmetrikus karakterekkel az írás irányától függően.

Mindegyik rúna beszédhangot képvisel, és névvel rendelkezik, amely egy főnévből áll. A skandináv mitológia hozzáértő szakemberei kifejtik, hogy a felszínen a rúnák betűknek tűnnek. Ezek azonban sokkal többek, mert mindegyik egy kozmológiai elv vagy erő szimbóluma. Már maga a rúna megírása látatlan lelki erőket hív életre. Daniel McCoy történész szerint minden germán nyelvben a rúna szó egyszerre jelent „betűt” és „rejtélyt”.

 

A viking rúnák örök varázsa

A viking rúnákat a természetes és a természetfölötti világ összekapcsolására használták, és ez hatalmat adott nekik, hogy varázslatokat hozzanak létre a védelem vagy siker érdekében. Mégis, a régészeti és történelmi bizonyítékok szerint a rúnákat mágikus eszközként használták gyógyításhoz, átalakuláshoz, a gazdagság megteremtéséhez és a világ jobbá tételéhez.

A rúnák ereje a hangok rezgéseiben rejlik – állítja Olsen. Minden rovásírás-karakter egy betűt képvisel, így másokkal kombinálva szavakat alkothat. A viking rúnák mágikus szimbólumok is, és minden szereplőnek megvan a maga neve és szimbolikus jelentése.

Marit Synnøve Vea norvég történész kifejtette, hogy a rúnák nem korlátozódnak faragott jelekre, hanem bizonyos dalokban, mágikus formulákban, titkos készségekben és a Skaldic (ó-norvég) költészetben elrejtett titkokra is alkalmazzák őket. Vea megjegyezte, hogy a rovásmágiát a jóslásra használták fel, mint védelmi formát, varázslatokat, betegségeket gyógyítottak, szeretetet adtak és még sok minden mást.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük