Amikor a férfi kiakaszt

Kincses Anna
Latest posts by Kincses Anna (see all)

Szép-szép dolog a párkapcsolat, de van amikor a férfi kiakaszt és jön a – nem szeretlek és most inkább fejbe vágnálak -, szituációk. 

A kérdés az, meddig ragadsz bele ebbe az élethelyzetbe? 1 percig? 10 percig? Órákig? Napokig? Hetekig? Bérletet veszel a dráma szakra? Hogy tudod ezt is tudatosan kezelni?

Nálam ez nagyon változó, bár mostanában hajlok arra, hogy mire lefekszünk aludni, már kisüljön ez az energia, nem szeretem átvinni másnapra. Régebben sokkal tovább tartott mindkettőnknél a kegyes megbocsájtás és napokig duzzogtunk egy- egy összeröffenés után. Ebben az a gáz, hogy már rég elfelejtettük, hogy miért is veszekedtünk, de mivel egyikünk sem engedett az igazából, tartottuk a mosolyszünetet egészen addig, míg az egyikünk meg nem enyhült. Ez általában én voltam, mert már untam, hogy olyanok vagyunk, mint a gyerekek a homokozóban, akik egymás fejéhez várják a vödröt, ha nem kapják meg azt, amit akarnak.

 

  • Ilyenkor merül fel bennem, hogy tényleg számít, hogy igazam legyen?
  • Ez kinek az igazsága? Az enyém, vagy belém ivódott mások reakciója ilyen helyzetekben és lejátszom a programot, ami igazából nincs is közöm?
  • Ilyen fontos az én igazam, ami csak az én nézőpontom, és a párom egészen máshogy közelíti, meg ezt a helyzetet?
  • Biztos, hogy rá kell erőltetnem ezeket a nézőpontokat?
  • Biztos, hogy ha én nyerek az elmebajnokságban az igazi győzelem?
  • Kit győzők le ilyenkor? Őt vagy magamat?

Rájöttem, hogy én ebből nem kérek. Ilyenkor, huszáros kerékvágással megoldom a dolgot, megkérem, hogy hagyjon duzzogni engem amíg jólesik, majd elmondom neki, hogy épp most nem szeretem, majd érdeklődjön kicsit később.

 

Ez általában kilebbenti a páromat is ebből a helyzetből, és elkezdi a következő idegesítő játékot. Percenként megkérdezi, hogy – most szeretsz már? Ezt egészen addig csinálj, amíg el nem nevetem magam, és az nem mondom Neki kiabálva, hogy – szeretlek! A választól megnyugodva megpuszilgat és ennyi. Kisül az egész, és nem is pörgetjük tovább, mintha ott se lett volna.

Tudom, hogy más pároknál ez másképp működik. Vannak ennél sokkal vére menőbb szituációk is. Ezeket az ad hoc helyzeteket is ugyan úgy lehet tudatosan kezelni, mint minden más élethelyzetet. Először is ne tedd jelentőség telivé az egész szituációt. Minek két külön univerzum vagytok, két külön igazsággal, ezért felesleges belemenni abba, hogy kinek van igaza. Mind a kettőtöknek, és egyikőtöknek sem.

Viszont nyugodtan reagálj, csak tudd, hogy most épp reagálsz. Ez a tudatos női hiszti. Kívülről látod magad, hogy hisztizel, megengeded, nem bántod magad miatta, és közben kiengeded a gőzt. Aztán kitörhet a világbéke. Persze ha kedved van hozzá még napokig szórakozni ezzel, akkor hajrá csak csináld, én nem teszek már egy napnál sem több energiát ebbe. Jobb dolgom is van ennél  🙂 

 

Egy pár gondolat, amit még megemlítenék, bár nem teljesen a cikkhez kapcsolódik:

A párkapcsolat, ha így visszatekintek, hisz rengeteg voltam benne, nem bonyolult dolog. Ha olyat férfit választottál aki működik Neked, akkor ezek a veszekedések semmiségek a nagy egészhez képest.

Ha viszont nincs élhető életed a pároddal, akkor vagy kínlódsz benne még, vagy kilépsz és teremtesz egy ennél sokkal jobb kapcsolatot. Ezt azért mondom ilyen magabiztossággal, mert megcsináltam. Ki lehet lépni, mást lehet választani, ha önmagadat választod. Nem biztos, hogy azonnal sikerül a kilépés, de ha erős leszel hozzá, egyszer csak ugrasz. Én is évekig készültem az ugrásra, aztán egyik nap megtettem. Nem volt más férfialternatíva. Azért tettem, mert már szerettem magam annyira, hogy nem bántottam magam tovább a volt párommal.

Kincses Anna

Írónő Megjelent könyve

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük