Anya, nem akarok iskolába menni! I.

Holics-Mester Marianna
Latest posts by Holics-Mester Marianna (see all)

„Reggel hatkor megszólal az ébresztő, csak még 10 percet és felkelek. A másik oldalamra fordulnék, de nincs hely. Kinyitom a szemem, a kislányom fekszik az ágy közepén. Biztosan megint rosszat álmodott, minden vasárnap éjjel, mert másnap iskola van. Összeszorul a gyomrom: „Már sose lesz vége, mit tehetnék még, hol rontom el?” Felébred, kimászunk az ágyból, öltözködés, mosakodás majd még egyszer előveszi a könyvét, hogy átolvassa a verset, melyet meg kellett tanulni. Én közben figyelem a mozdulatait, az arckifejezését… és ott van. Látom, ahogy a félelem kiül az arcára, a szeme könnyes, hiába nézi a könyvet, biztos vagyok benne, hogy azt sem tudja, mi van odaírva! Mert elvakítja a rettegés. Leteszi a könyvet maga mellé, feláll és elindul felém, a mozdulatai lassúak, merevek, és elhangzik a jól ismert mondat:

 

  • Anya rosszul vagyok, hányingerem van!

 

Megfogom a kezét, odavezetem a kanapéhoz és az ölembe veszem. Átölelem, kicsi arcát finoman az enyémhez szorítva, közben elringatva, hogy megnyugodjon. Újszülött korától kezdve hatásos volt ez a mozdulatsor, mindig bevált, kivéve most. Most csak addig működik, míg a karomban tartom!  Hosszú percek telnek így el, ezután kissé eltolom magamtól és próbálom szavakkal is megnyugtatni:

 

  • Nincs mitől félned, Kedvesem! Tudod a verset, megtanultad! Ha esetleg elakadnál a tanár néni segíteni fog! Nincs semmi baj!
  • De anya, nem azért, mert félek az iskolától, most tényleg rosszul vagyok, vigyél orvoshoz, most nem hazudok anya, nem hiszel nekem…..?

Dehogynem! Hiszek neki! Látom a kétségbeesést, a könnyeket az arcán. A félelem teljesen a hatalmába kerítette, bármit mondhatnék, már nem hallaná meg!”

 

Rengeteg szülő éli át a fent említett jelenetet. Meggyőződésem, hogy a mai gyerekek legalább 70%-a nem akar iskolába menni, mert retteg.

 

Mi lehet ennek az oka? Mi tehet a szülő ebben a helyzetben? Miben mások ezek a gyerekek, mint amilyenek mi voltunk?…stb.

Személyes tapasztalataimból kiindulva egy cikksorozatban szeretnék választ adni a felmerülő kérdésekre, bízva abban, hogy segítségére leszek a hasonló problémával küzdő szülőtársaimnak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük